Nyheder

Dansker bestiger Mount Everest uden medbragt ilt

I tredje forsøg lykkedes det danske Rasmus Kragh at nå toppen af verdens højeste bjerg uden at have medbragt ilt.

Som den første dansker nogensinde har Rasmus Kragh besteget verdens højeste bjerg, Mount Everest, uden brug af medbragt ilt. Det oplyser han på Facebook. Det var tredje gang, han forsøgte bedriften.

Rasmus Kragh har besteget Mount Everest fra bjergets sydside.

- Jeres støtte har været uvurderlig

Under turen har han løbende givet opdateringer om sin færd via sociale medier, og efter at han nåede toppen lød det i et opslag på hans Facebook-side til hans mange tusinde følgere:

- Jeres støtte har været uvurderlig. Nu gælder det om at komme sikkert ned. Jeg glæder mig til at læse alle jeres hilsner.

For at Rasmus Kraghs rekordforsøg skal være fuldgyldigt, så skal han også returnere til Base Camp ved Mount Everest uden brug af ilt. Den tur er dog væsentligt nemmere end opstigningen, lyder det fra danskerens team.

Rasmus Kragh ankom til Himalaya i midten af april. Han har i løbet af de seneste uger trænet og vænnet sin krop til at være i højden, hvor indholdet af ilt i luften er væsentligt lavere end ved havoverfladen.

Rasmus Kragh har to gange tidligere forsøgt at bestige verdens højeste bjerg.

Over 4500 bjergbestigere har besteget Mount Everest, men med danskerens bedrift skriver han sig ind i en ganske særlig klub, for under 200 af dem har gjort det uden brug af medbragt ilt.

Se en grafik over ruten her.

Vendte om få hundrede meter fra toppen

I 2017 kom hans navn på manges læber, da han første gang prøvede kræfter med det 8.848 meter høje bjerg. Han ville ikke bare nå toppen - han ville gøre det uden brug af ekstra ilt. Og hvis det lykkedes, ville han være den første dansker nogensinde til at gøre det.

Men han måtte vende om få hundrede højdemeter fra toppen af Mount Everest på grund af dårligt vejr.

- Allerede da jeg vendte om og ikke var kommet ned fra mit topforsøg endnu - der gik jeg og tænkte på, at jeg skulle tilbage igen. Tilbage og få gjort det arbejde færdigt, sagde han efter sit topforsøg i 2017.

I maj 2018 gjorde han endnu et forsøg. Men samme sted som året før, måtte han igen vende om på grund af dårligt vejr.

18 andre danskere har før Rasmus Kragh besteget det 8848 meter høje bjerg i Himalaya, men i modsætning til ham har de medbragt ilt.