Hvem skal du stemme på?
Som statsministeren siger, er der endnu lang tid til folketingsvalget 5. juni.
Er du stadig i tvivl om, hvem du skal stemme på, kan du tage TV 2s kandidattest:
Hvad skete der? Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) mødtes onsdag i valgkampens anden direkte debat mellem de to mest sandsynlige kandidater til statsministerposten.
Dagsorden: De tre store debatemner var land og by, sundhed, og hvor pengene skal komme fra.
Livebloggen opdateres ikke længere.
Som statsministeren siger, er der endnu lang tid til folketingsvalget 5. juni.
Er du stadig i tvivl om, hvem du skal stemme på, kan du tage TV 2s kandidattest:
Efter debatten stillede Lars Løkke Rasmussen op og gav en kort udtalelse til pressen. Her udtrykte han tilfredshed med dagens duel.
- Valgkampen er lang, der er godt tid. Så jeg synes da, det er en god ide, at danskerne får indblik i, hvem vi er, og hvad vi vil med Danmark.
Tiden er sluppet op, og debatstyrer Thomas Funding takker af fra debatten.
Flere partier mener, at det er nødvendigt for dansk økonomi at gøre det nemmere at importere udenlandsk arbejdskraft. Men Socialdemokratiet er skeptisk, da partiet frygter, at det vil føre til social dumping.
- Vi er ikke imod at rekruttere udefra, men det skal være på danske vilkår, så det ikke presser lønnen for danske arbejdere, siger Mette Frederiksen.
Løkke går i rette med Socialdemokratiets økonomiske plan frem mod 2025, hvor partiet vil bruge det økonomiske råderum. For det beregnede råderum afhænger af, at "man holder kursen". Slækker man eksempelvis på udlændingepolitikken, er der ikke samme råderum, siger Løkke.
- Pengene er altså ikke trykt og ligger klar til afhentning, siger han.
Foruden at fastholde den nuværende linje, er der ifølge Venstre-formanden desuden behov for at gøre Danmark rigere ved blandt andet at forbedre vilkårene for erhvervslivet.
Løkke kommer med et lille svirp, der vækker latter i salen. I sin kritik af Socialdemokratiets politik, når de sidder i regering, siger han:
- I lover og skuffer ... låger og skuffer som i et HTH-køkken, siger Løkke.
Lars Løkke Rasmussen står fast på, at det "ikke er at vinde valget", hvis han ender med at være afhængig af stemmer fra Rasmus Paludan og partiet Stram Kurs.
- Det kan jeg jo ikke regere på, det har jeg gjort meget klart, siger han.
Det er i en forbindelse, at Venstre-formanden har åbnet for muligheden for en SV-regering.
- Men hvis der er noget, der er blevet klart i denne valgkamp, er det, at jeg godt nok ikke er socialdemokrat, siger Løkke, men fastholder at der er tættere til samarbejde over midten end ud på yderfløjene.
- Lars, derfor er det vigtigste i den her diskussion også, at vi to forpligter os tiil samarbejde efter valget, siger Mette Frederiksen.
På et spørgsmål fra salen bliver Mette Frederiksen spurgt om, hvad hun siger til, at Kristian Thulesen Dahl i dag har været ude at sige, at hun ikke længere skal regne med, at DF kommer og redder hende efter et valg.
- Der er ikke nogen, der skal redde os, svarer S-formanden og afviser at indgå i "en bogstavleg".
Løkke griber muligheden til at gentage sit synspunkt om, at Mette Frederiksen bliver nødt til at give indrømmelser på udlændingepolitkkken og lade sig farve af sit parlamentariske grundlag på venstrefløjen, der har stillet krav til en S-ledet regering.
- Vi går nogle svære forhandlinger i møde. Men alt tyder på, at I (vælgerne, red.) 5. juni kommer til at give et mandat til, at den førte udlændingepolitik skal videreføres, og det kommer et mindretal ikketil at lave om på, siger Mette Frederiksen.
De to politikere bliver spurgt til, om ikke de er enige om det meste ud over spørgsmålet om regionerne? Men netop det spørgsmål er Løkke og Frederiksen også meget uenige om.
- Jeg tror, at vi vil kunne lave en bred sundhedsaftale. Men jeg mener ikke, vi har brug for mere centralisering, vi har brug for det modsatte, siger Mette Frederiksen.
Men Løkke står fast på, at der ikke er tale om centralisering - faktisk forholder det sig lige omvendt
- Vi rykker ansvaret helt ud til kommunalbestyrelserne og lægerne. Dér, hvor vi tager et nationalt ansvar, er dér, hvor der er brug for det. Det er for eksempel ikke smart med forskellige it-systemer eller forskellige svartider på akutberedskabet, siger Venstre-formanden.
I forhold til debatten om politikere i regionsråd kontra en professionel bestyrelse diskuterer de to statsministerkandidater, hvem der overhovedet kan nævne deres politikere. Er man virkelig så tæt på dem, S-formanden lægger op til, spørger Løkke.
Det får Mette Frederiksen til at hive den lokale regionsformand - og formand for Danske Regioner - Stephanie Lose op af hatten til klapsalver fra salen.
- Det er da vildt, som du pludselig godt kan lide Venstre-politikere, siger Løkke.
- Du skal da være glad for, at der er en Venstrekvinde, jeg kan lide, svarer Mette Frederiksen.
På sundhedsområdet vil Venstre som en del af regeringens sundhedsreform lukke regionerne. Det er Socialdemokratiet imod og beskylder det for at være en centraliseringsøvelse. Det afviser Løkke, der mener, at regeringens sundshedsplan vil være bedre for danskerne.
- Jeg vil hellere have en læge tæt på mig end en politiker, siger Løkke som argument for at droppe regionsrådene.
Mette Frederiksen mener ikke, at det vil være en fordel at flytte beslutninger på sundhedsområdet fra regionsrådene fremfor en professionelt udpeget bestyrelse i en ny sundhedsenhed. Ifølge S-formanden er der ingen argumenter for, at bestyrelsen i højere grad skulle opprioritere den lokale sundhed.
Debatten er tilbage ved friskolerne. Mette Frederiksen slår fast, at hun ikke ønsker nogle friskoler lukket. I forhold til spørgsmålet om økonomien spørger S-formanden, om Løkke ikke selv var med til at sætte tilskuddet ned til 71 procent forrige gang, han sad i regering. Det samme, som hun ønsker at gøre nu.
- Det kan godt lade sig gøre i en ganske kort periode. Men ifølge Friskoleforeningen vil dit forslag betyde, at 240 skoler går i underskud, og 100 skoler vil være lukningstruet, siger Løkke.
Mette Frederiksen forsvarer sin politik og spørger retur, hvordan Løkke ellers vil finde pengene til folkeskolen.
- Jeg har svært ved at se, at skoler, der før har kunnet fungere på det niveau, vi foreslår, pludselig må lukke, hvis vi sætter tilskuddet ned, siger S-formanden.
Debatten falder nu på en udligningsreform om den kommunale udligning. Mette Frederiksen mener, at det vil være til fordel for København og kommunerne nord for Køenhavn og ikke for kommuner i yderområderne. Men hun vil afviser ikke en omfordeling kommunerne imellem.
Løkke står dog fast på, at det er nødvendigt at kigge på det.
- Jeg har gjort det før, og man slår sig på det. Man får 98 uvenner. Men det bør være en pligtopgave for et nyt folketing at få gjort noget ved det snarest muligt, siger Venstre-formanden.