Nyheder

Højsæson for små, bidende bæster: Både dyr og mennesker skal passe på

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

En mild vinter er årsag til, at der i år er flere flåter end tidligere. Man skal derfor være godt opmærksom på symptomer.

Det er højsæson for flåter.

Derfor kan en tur i skoven med hunden have store konsekvenser, hvis man ikke er opmærksom på at se efter, om en flåt har sat sig fast.

Det slår dyrlæge ved Trehøje Dyrlæger Steffanie Østergaard Lauridsen fast.

- Det, vi ofte ser, er hunde eller katte, som bliver svage, nedstemte, der ikke vil spise og ofte får høj feber. Nogle får også neurologiske symptomer – altså hvor de ikke går normalt, siger hun om dyrenes ve og vel efter et flåtbid.

Det er dog ikke kun dyrene, man skal være opmærksomme på.

Nogle får også neurologiske symptomer – altså hvor de ikke går normalt

Steffanie Østergaard Lauridsen, dyrlæge, Trehøje Dyrlæger

Ejer fik dårligt syn

Max Povey fra Mejdal tjekker sin hvide hund for små, sorte prikker, når de har været en tur i skoven. Kravler prikkerne, konstaterer han, at det er flåter, og så bliver de fjernet.

Men sådan gik det ikke med ham selv, da han havde en flåt på lægmusklen.

- Man skal ikke negligere det, som jeg selv gjorde på min læg for nogle år siden. Så opdager man det i løbet af de næste to-tre måneder. Der var faktisk en måned, hvor jeg holdt hånden oppe foran øjet og faktisk ikke kunne se den, fordi det var gået på øjennerven, siger Max Povey.

Mild vinter

Dyrlægen Steffanie Østergaard Lauridsen fortæller, at hun i øjeblikket får henvendelser fra mange dyreejere, der gerne vil have noget imod flåterne. Ejerne ser flere flåter end tidligere, og det er der en årsag til.

Den milde vinter gjorde, at flåterne havde bedre vilkår for at overleve, og derfor ses flere på denne årstid end tidligere.

TRE TIP MOD FLÅTER

 1. Sådan undgår du dem

  Undgå højt græs. Her sidder flåterne ofte klar til at hoppe på, når nogen går forbi. Ved at iføre sig gummistøvler eller stikke bukserne ned i strømperne afskærer man lettere blodsugerne fra ens bare hud.
  Det kan også være en god ide at tjekke sig selv foran spejlet og skifte tøj, når man kommer hjem, hvis man har gået i højt græs eller en skov.

 2. Sådan fjerner du dem

  Der findes en masse ting, man kan købe til at fjerne flåterne med, men epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet Rene Bødkers mener ikke, at det behøver være så avanceret.
  - Brug et kreditkort, en negl eller en smørkniv - flåten skal bare af hurtigst muligt, siger han og tilføjer, at der dog ikke er nogen grund til panik.
  Ifølge ham er det heller ikke farligt, hvis man ikke får alle munddelene med, da smitten sidder i maven på flåten.

 3. Skal man gå til lægen?

  Opdager man først flåten sent, så er det en god ide efterfølgende at holde øje med bidstedet. Det kan gøres ved at tegne en ring med en kuglepen og efterfølgende tjekke for rødmen. Infektionen viser sig med en karakteristisk rød ring af udslæt rundt om bidet. Derfor skal man også holde øje med det – selv efter flåten er fjernet.
  - Bliver det større end en femkrone, skal man gå til lægen, siger Rene Bødkers.

Kilde: Epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet Rene Bødkers