Valg 2019

Partier afviste at pille ved SU'en under debat

Hvad skete der? En række uddannelsesinstitutioner havde tirsdag inviteret Anders Samuelsen (LA), Kristian Jensen (V), Mattias Tesfaye (S) og Morten Østergaard (R) til debat om uddannelsespolitik på Københavns Professionshøjskole Campus Carlsberg.

Flertal for afskaffelse af uddannelsesloft: Debatten kom efter flere partier har meldt ud, at de nu er klar til at afskaffe det såkaldte uddannelsesloft.

Kristian Jensen: Vi har allerede høvlet på fremskridtsreform

Debatten er nu slut.

Kristian Jensen taler nu med TV 2. Her bliver han foreholdt, om han vil - sammen med Liberal Alliance - afskaffe fremskridtsreformen.

- Vi har allerede høvlet flere knaster af den reform. Det, vi vil gerne sikre, er, at der er et arbejdsmarked til at tage imod de studerende. Vi vil sætte gang i dansk erhvervsliv, så der er jobs at få, siger finansministeren til TV 2.

Derudover understreger finansministeren, at han ikke ønsker at pille ved SU'en, som Venstre ellers foreslog, dengang partiet sad alene i regering.

Kommuner må sørge for at prioritere pengene rigtigt

En pædagogstuderende spørger, hvorfor kommunerne skal spare på børneområdet. Hun synes, det er demotivende at komme ud til et arbejdsmarked med så mange besparelser. Samtlige partier i panelet svarer, at kommunerne må prioritere deres penge rigtigt.

Først Kristian Jensen:

- Københavns kommune har fået flere penge at bruge siden 2015. Hvordan de bruger dem, skal du tale med Frank Jensen (overborgmester i København, red.) om. Vores opgave er, at kommunerne har en økonomisk ramme.

Mattias Tesfaye, kan du garantere, at der ikke bliver skåret på folkeskolelærere og sosu'erne?

- Vi kan garantere, at vi vil i en anden retning. Vi vil styrke velfærdsstatens økonomi, og det vil give flere penge til sosu'er og pædagoger, men om kommunen så bruger det på det eller at belægge veje, det blander vi os ikke i, siger Mattias Tesfaye, og Anders Samuelsen runder af:

- Virkeligheden er den, at det vælter det ind med penge i landets mest røde kommuner. Vi sørger for rammerne, som kommunekassen prioriterer forkert.

Ingen vil røre ved SU'en

På uddannelsesområdet bruger Danmark 20 milliarder om året på forskning, 20 milliarder om året på SU, siger moderator Noa Redington og spørger, om man ikke kan bruge nogle af SU-pengene på at øge kvaliteten i undervisningen? 

- Nej, vi vil ikke skære på SU, svarer Morten Østergaard og fortsætter:

- Det handler om, hvor mange af jer der ville kunne lære mere, hvis der var flere timer? Det er det, der er udfordringen. 

I Liberal Alliance vil Anders Samuelsen ikke røre ved SU'en, men i stedet give de studerende mulighed for at tjene flere penge ved siden af. Heller ikke Socialdemokratiet eller Venstre vil røre ved SU'en. Men:

- Vi skal finde en balance, hvor vi har et internationalt studiemiljø, men ikke giver SU med hjem til udenlandske studerende, siger Kristian Jensen.

Reform eller ej? S og V er uenige

Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet forklarer en spørger fra salen, at man i S er færdige med at "gå reform-amok" og "slå kolbøtter" i uddannelsespolitikken. Tesfaye forklarer, at partiet har afsat 1,5 milliard kroner i Socialdemokratiets nye økonomiske plan, men at de penge ikke skal møres tyndt ud, men i stedet fokuseres på de rigtige uddannelsesretninger, blandt andet VUC.

I Venstre er Kristian Jensen omvendt ikke færdig med at reformere uddannelsesområdet.

- Vi skal have et uddannelsestilbud, der dækker hele Danmark. Derfor er vi ikke færdige med reformer. 90 procent af uddannelsespladserne i Danmrak samlet i de fem største byer, og jeg synes, der er nogle uddannelser, der skal tilbage i nærområderne - vi er kommet for langt i centraliseringen, lyder det.

Omprioriteringsbidrag deler panelet

Panelet debatterer i øjeblikket det såkaldte omprioriteringsbidrag, hvor de danske uddannesesinstitutioner har skulle afgive to procent af deres budget årligt. Både de radikale og Socialdemokratiet stiller sig kritiske over for omprioriteringsbidraget, mens Liberal Alliance mener, der er for meget administrativt arbejde, som kan frigøre ressourcer fremadrettet.

Omprioriteringsbidraget har gennem tiden ført til både lærerfyringer og lukninger af studierretninger. I efteråret sidste år blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om at droppe besparelserne for erhvervsskolerne.

LA vil gerne diskutere andre støtteordninger end SU

Danmark har verdens højeste SU, slår Noa Redington fast og spørger udenrigsminister og Liberal alliances politiske leder, Anders Samuelsen om, hvad der er gået galt?

- Vi har valgt at satse massivt på uddannelse, men vi kan godt diskutere modellen, vi bruger. De har en anden model i Norge. Dér giver man de studerende et lån, og så bliver det lagt væk i takt med at man færdiggør sin uddannelse - og det er med til at bryde den negative sociale arv, og det kan vi godt se nærmere på, lyder det fra Samuelsen.

Kristian Jensen: Gode uddannelser skal skabe balance

Moderator for debatten, Noa Redington, lægger ud med at spørge finansminister og næstformand for Venstre, Kristian Jensen, om han kan forstå at studerende fra Herning hellere vil læse i København end at læse lokalt i nærområdet.

- Vi skal lave uddannesler, som får de studerende til at vælge dem til. Uddannelserne skal have så høj værdi, at man har lyst til at blive, hvor man er, siger han.

Uddannelser med det rigtige indhold skal altså skabe den rette balance.

Velkommen til

Godformiddag og velkommen til TV 2's liveblog, hvor vi følger debatten på Københavns Professionshøjskole, hvor fire partier skal tale uddannelse.

Debatten sker på en dag, hvor et flertal i Folketinget nu er for at afskaffe uddannelsesloftet, som VLAK-regeringen ellers indførte i 2016.

Jakob Fuglsang, der er uddannelsesredaktør på Politiken, forklarer, at uddannelsesstoppet har gjort mange studerende meget usikre på deres uddannelsesvalg, og en lærerstuderende forklarer også til TV 2, at han føler sig presset.