Valg 2019

Pia Kjærsgaard om S, V og DF-regering: - Det er nødvendighedens lov

En regering med Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti er det eneste rigtige, mener Pia Kjærsgaard.

Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet bør gå i regering sammen.

Det mener Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der var med til at stifte DF i 1995, skriver Berlingske.

Hun mener, at dansk politik er præget af ustabilitet. Derfor er der behov for at lægge taktik og uenigheder til side og finde den løsning, der er bedst for Danmark. Hun påpeger over for TV 2, at hun i sine 13 tidligere valg til Folketinget ikke har oplevet så stor uro og usikkerhed, som hun ser denne gang.

- Set i lyset af, at Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti sammen kunne få et flertal, ville det være tryghedsskabende. Vi bliver selvfølgelig nødt til at bøje af for hinanden, men vi har samtidig en lang række fælles punkter, hvor vi sagtens kan finde enighed, siger hun.

Hun nævner selv, at trioen ville skulle overkomme forskellige hurdler - ikke mindst i spørgsmålet om EU, som Dansk Folkeparti med Pia Kjærsgaard ord er "skeptiske over for, for ikke at sige modstandere af" - men det er man nødt til at finde ud af, mener hun.

- Det er nødvendigt. Det er nødvendighedens lov. S og V har ikke flertal, så der skal alligevel et tredje parti med. Jeg kan godt være meget skeptisk over for, at de Radikale Venstre får indflydelse på udlændingepolitikken, hvis det bliver dem. Men vi er parate til at tage et ansvar, siger Pia Kjærsgaard.

Bedre med DF

Hendes udtalelse kommer på bagkant af torsdagens udmelding fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, der foreslog en SV-regering efter valget, hvis ikke det lykkes ham at samle et blåt flertal.

Pia Kjærsgaard vil ikke afvise, at Dansk Folkeparti kan bakke op om den konstellation.

Men hun mener, at en SV-regering alene vil være mindre stabil, fordi den skal baserer sig på et eller flere støttepartier. Med Dansk Folkeparti som en del af regeringen, vil man være sikret et flertal.

- Hvis de her partier bliver enige om store politiske emner, så er det faktisk flertal for det. Vi kan sidde og drøfte det og vide, at vi ikke kan gå ud af et forhandlingslokale uden at være nået til enighed, siger Kjærsgaard.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har afvist at danne regering med Venstre, da der i hendes øjne er for store forskelle på en række områder.

Pia Kjærsgaard har svært ved at se de store forskelle mellem de to partier og mener, at Mette Frederiksen vil være mere ansvarlig som leder, hvis hun åbner op for idéen og ikke taler den ned.