Valg 2019

Løkke åbner for SV-samarbejde i ny bog

Hvad skete der? Midt i valgkampen udkom statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen torsdag med en ny samtalebog, 'Befrielsens øjeblik'. 

Gamechanger? I bogen åbner Løkke for første gang for et SV-regeringssamarbejde efter valget. Han bekræfter i bogen, at det kan være en gamechanger i valgkampen.

Hvad siger S? Ifølge Mette Frederiksen kan en SV-regering ikke komme på tale.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Kan du gøre det bedre end Løkke? - byg din egen regering

Det blev en dag, hvor Løkke med sin bogudgivelse sparkede gang i spekulationerne for den kommende regeringsdannelse. Vil du selv give dig i kast med de mulige regeringskonstellationer og høre eksperternes vurdering af scenarierne, kan du gøre det her:

Støjberg har svært ved at se S-samarbejde

Det er nu også lykkedes TV 2 at få en reaktion fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til Lars Løkke Rasmussens åbning for en SV-regering.

- Jeg går ind for, at vi skal have en borgerlig regering, der fører en stram udlændingepolitik og holder skatterne i ro, og det er jo selvsagt, at så har jeg lidt svært ved at se, at vi arbejder sammen med socialdemokraterne. 

Kan Lars Løkke Rasmussen godt fortsætte som formand i Venstre efter det her? 

- Vi skal have en borgerlig statsminister. Det skal være Lars Løkke Rasmussen. Så nemt er det, siger Støjberg.

SF glad for S-afvisning af Løkke

Ifølge SF's gruppeformand, Jacob Mark, er det godt, at Mette Frederiksen på pressemødet gjorde det klart, at hun ikke kan se en SV-regering for sig.

- Danmark har brug for en ny rød-grøn regering baseret på et nyt flertal. Den regering skal skabe en ny retning for Danmark med nødvendige svar på klimakrisen og investering i velfærden, skriver han på Twitter.

Pressemødet er slut

Lyn-analyse

Det her har på én eller anden måde sat Mette Frederiksen i en svær situation. Ganske vist afviser hun tanken om et regeringssamarbejde, men hele hendes fortælling i denne her valgkamp er jo, at hun vil danne en etparti-regering. Og dermed åbner hun jo også mulighederne for at samarbejde bredt - også over midten. Så det handler jo for Mette Frederiksen om godt nok at afvise et egentligt regeringssamarbejde, men på ingen måde at afvise et bredt samarbejde over midten. Det er interessant, for hun vil ikke være den, der afviser et bredt samarbejde.

Frederiksen har fire spørgsmål til Venstre

S-formand Mette Frederiksen fortæller på pressemødet, at hun har fire konkrete spørgsmål til Lars Løkke Rasmussen.

- Hvad er Løkkes reaktion på de konkrete forslag, som Socialdemokratiet har i forhold til ulighedsspørgsmålet?

- Skal vi lægge et loft over, hvad du kan trække fra, når det handler om lønbonusser.

- Vil Venstre være med til at tilbagerulle de skæve skattelettelser, der i 00'erne blev givet på aktie- og kapitalindkomst?

- Vil Venstre være med til at stoppe det, når Blackstone kommer ind i Danmark og opkøber private ejendomme, sætter dem i stand og sætter lejen op, så almindelige mennesker ikke har råd til dem?

S-formand: Stemmelighed er ikke lig med enighed

Det er blevet fremhævet, at Socialdemokratiet og Venstre ofte stemmer sammen i folketingssalen, og derfor kan de undre, at S-formanden mener, at der er så stor forskel mellem de to partier.

Men det er ikke så lige til, understreger hun. Det skyldes nemlig, at de partierne har lavet en aftale på baggrund af et forhandlingsforløb, men ikke nødvendigvis, at de er enige.

- Jeg vil forsvare den måde at arbejde på, at vi mødes i et forhandlingslokale, før vi tager stilling i folketingssalen.

SV-regering kan ikke komme på tale, siger Frederiksen

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet går fortsat til valg på at danne en étpartiregering. Men der er masser, partierne kan og skal samarbejde omkring, siger hun.

- Samarbejde ja, også gerne mere samarbejde end i dag. Men jeg kan ikke anbefale SV-regering med de uenigheder, jeg også har været inde på her.

- Det kan ikke komme på tale.

Mette Frederiksen kommenterer Løkkes udmelding

Mette Frederiksen åbner sit pressemøde med at sige, at hun er "noget forbløffet over de udmeldinger, der kommer fra Lars Løkke i dag."

- Jeg deler statsministerens frustration over mængden af ultimative krav, men jeg nægter at ophæve betydningen af, hvad politik handler om. Retning betyder noget, og jeg meldte mig ikke ind i Socialdemokratiet for 25 år siden for i dag at opgive retten til et mere retfærdigt Danmark, siger hun.

Hun kommer nu med flere eksempler, hvor hun mener, at Venstre og Socialdemokratiet ikke er enige. Det drejer sig om sundhedsplanen og centralisering, de to partiers pensionsplaner, ulighed, velfærd og den grønne omstilling.

- Med de uenigheder in mente har jeg en lille smule svært ved at tro på oprigtigheden af det, som Lars Løkke siger i dag, lyder det fra S-formanden.

Mens vi venter på S-formandens reaktion...

Vi venter stadig på en reaktion fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen. Seneste melding er, at hun udtaler sig klokken 15. Du kan følge det direkte på TV 2 NEWS eller i livesignalet øverst her i livebloggen.

Nogle af partiets folketingsmedlemmer har dog allerede reageret på de sociale medier uden at tage stilling til den udstrakte hånd. Peter Hummelgaard undrer sig:

- Der er noget jeg ik forstår. Alt imens Løkke har haft samtaler med journalist til ny bog om en VS-regering, så har V bygget en hel millioner-dyr kampagne op, som kun handler om at advare danskerne mod S samt lagt alle benspænd ud for S-mærkesag om differentielt pension? Absurd, skriver han på Twitter.

Selv afviste den socialdemokratiske formand lørdag muligheden for en SV-regering, da hun blev spurgt i et interview med TV 2.

Kommentator: Jensens formandsdrømme kan være færdige

Ifølge politisk kommentator Noa Redington har Venstres næstformand, Kristian Jensen, lagt så klar afstand til Løkkes tanker, som han overhovedet kan. Men det er bemærkelsesværdig, at der blandt andre Venstrefolk indtil nu kun har været udtrykt opbakning til Løkkes kurs.

- Bogen handler ikke kun om Løkkes eftermæle. Som jeg læser det, er det også et forsøg på at underminere Kristian Jensen som kommende formand som Venstre.

- Når dagen er omme, kan det måske være den dag, hvor det blev klart i Venstre, at Kristian Jensen ikke bliver næste formand. Nogen er nødt til at bakke ham op i hans synspunkt, ellers vil han stå for pjusket tilbage. Men gør de det, har du den åbenlyse konflikt. 

Krarup glad for Løkkes kurs

Venstres fremtrædende borgmester i Herning, Lars Krarup, er glad for dagens udmelding fra partiformanden. Krarup luftede allerede sidste sommer selv tanker om et SV-samarbejde for at kunne frigøre sig fra Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, det er en god og modig melding, at Danmark kan blive regeret hen over midten i stedet for yderfløjene. Det er mere rigtigt end nogensinde før, siger han til TV 2.

Krarup forklarer, at han tænker på politiske signaler og ekstreme synspunkter fra yderfløje, som han ryster på hovedet af.

Vermund retter hård kritik af Løkke

Partiet Nye Borgerlige og formand Pernille Vermund stiller sig meget kritisk over for dagens udmelding fra Lars Løkke Rasmussen, hvor Venstre-formanden gør det klart, at han hellere arbejder ind over midten end med det yderste højre.

- Det er åbenbart, at Lars Løkke Rasmussens egen personlige higen efter magt, står over hensynet til Danmark. Løkkes lyst til magt er skadelig for Danmark, udtaler Pernille Vermund i en pressemeddelelse fra partiet.

Ifølge partiformanden understreger udmeldingen fra Løkke, at det var nødvendigt for partiet at fremsætte ultimative krav for at støtte en Venstre-ledet regering.

EL afviser støtte til regering med Venstre

Pernille Skipper fra Enhedslisten siger til TV 2, at Enhedslisten aldrig vil kunne støtte en regering med Venstre.

- Målingerne viser, at der er historisk mange, der vil pege på et nyt flertal og en ny chance, og det vil være en spildt chance, hvis Socialdemokraterne ikke klart får afvist den her invitation fra Venstre, siger Pernille Skipper.

Kristian Jensen kan ikke forestille sig SV-regering

Venstres næstkommanderende, finansminister Kristian Jensen, kan ikke forestille sig, at en SV-regering kan blive en realitet efter folketingsvalget 5. juni. Det skriver Berlingske

I et interview med avisen siger Kristian Jensen, at hans førsteprioritet er en blå regering - og at en SV-regering heller ikke ligger som hans andenprioritet. Til TV 2 siger Kristian Jensen:

- Venstres position er, at vi er et borgerligt liberalt parti (...) Det er dét, vi har som målsætning. Men vores målsætning er at søge indflydelse uanset hvad. Og vi har ikke noget problem i at samarbejde bredt.

DF: Tiden er ikke til kvoteflygtninge

Mens Dansk Folkeparti byder Lars Løkke Rasmussens tanker om muligheden for en SV-regering efter valget velkommen, er partiet knap så forstående, når statsministeren også åbner op for, at  Danmark kan tage mod kvoteflygtninge igen.

 - Tiden er slet ikke til det, for vi har massive integrationsproblemer i Danmark, siger han.

Lars Løkke Rasmussen fremhævede på pressetmødet at netop kvoteflygtninge har været vanskeligt at tale om i den blå, politiske familie.

LA vil lokke Venstre-medlemmer efter Løkke-udmelding

Efter Lars Løkke Rasmussens tanker om et muligt regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre efter valget, har den hiditige regeringspartner Liberal Alliance reageret ved med et tilbud til nuværende Venstre-medlemmer.

På de sociale medier Facebook og Twitter skriver partiet, at de frem til valgdagen tilbyder "gratis medlemsskab i et år af Liberal Alliance til alle medlemmer af Venstre og Venstres Ungdom."

Hos den anden regeringspartner, Det Konservative Folkeparti, har formand Søren Pape Poulsen på Twitter opfordret til at bevare Danmark på borgerlige hænder ved at stemme konservativt.

Venstrefolk bakker op om Løkkes tanker

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, siger til DR, at han i den nuværende situation foretrækker en SV-regering frem for at fortsætte den nuværende VLAK-regering med Dansk Folkeparti som støtteparti.

Også EU- og kommunalordfører Jan E. Jørgensen og retsordfører Preben Bang Henriksen støtter tankerne om en SV-regering efter valget, oplyser de til DR.

- Jeg synes, det er indlysende rigtigt i den situation, vi står i lige nu, lyder det fra Jan E. Jørgensen.

Kristian Jensen: Kan ikke forholde mig til noget, jeg ikke har læst

TV 2 har nu fået en reaktion fra Venstres næstformand, Kristian Jensen, til bogen, hvor Lars Løkke Rasmussen blandt andet siger, at det ikke en naturlov, at næstformanden bliver Venstres næste formand.

- Naturlov er sådan noget som tyngdeloven. Sådan nogle ting, der er meget svære at ændre. Altså, det er jo Venstres medlemmer og delegerede, der på et tidspunkt bestemmer, hvem der skal være Venstres formand, når Lars Løkke Rasmussen stopper.

Men det er jo ikke ligefrem en glødende anbefaling af dig?

- Jamen ved du hvad. Jeg har ikke læst bogen. Jeg kan jo ikke forholde mig til noget, som jeg ikke har læst og kun har fået brudstykker af. 

Pressemødet slutter

Pressemødet med Lars Løkke Rasmussen, bogens forfatter Kirsten Jacobsen og chefen for Politikens Forlag er nu slut.

Løkke sluttede pressemødet med igen ikke at ville forholde sig til, om han er åben for at støtte socialdemokratisk statsminister efter valget.

- Venstre vil altid være i arbejdstøjet. Men vi foretrækker, at det er vores eget blå kanvas--Venstre-arbejdstøj under vores ledelse, og det er det, vi kæmper for.