Nyheder

Kongehuset har millionunderskud: Det har været et særligt år

Kongehuset har underskud på 1,6 millioner kroner fra regnskabsåret 2018.

Prins Henriks begravelse, kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag og en række officielle udenlandsrejser betyder, at kongehuset ender med et underskud på 1,6 millioner kroner for 2018.

Det skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

- 2018 var et særligt år i kongehuset. Den kongelige familie deltog i 2018 i flere hundrede officielle arrangementer og besøg. Familien besøgte seks kontinenter i forbindelse med erhvervs- og kulturfremstød samt protektionsrejser, skriver kommunikationschef Lene Balleby.

Prins Henrik døde 13. februar 2018. Afskeden med prinsen strakte sig over flere dage, hvor danskerne fik mulighed for at sige farvel til ham. Selve bisættelsen foregik i Christiansborg Slotskirke.

Dronning Margrethe, prins Henrik og prinsesse Benedikte modtog i 2018 omkring 84 millioner kroner i statsydelse og "andre indtægter" - det fremgår af årsrapporten på kongehusets hjemmeside.

Pengene er blandt andet gået til personaleomkostninger og hoffets driftsomkostninger.

Fransk statsbesøg og fødselsdag var dyr

I pressemeddelelsen fremhæves det samtidig, at dronning Margrethe har afholdt en række audiensbesøg og haft stor succes med sin julekalender på Instagram.

- De kongelige fonde ydede støtte til mere end 125 projekter og uddelte tilsammen over ni millioner kroner. I alt modtog dronningen omkring 1400 danskere ved audiens, og dronningen stod for tredje gang bag en julekalender, der blev fulgt af mange på kongehusets Instagram-profil.

Årsrapporter fra det danske kongehus

Her kan du se, hvordan års regnskabet for kongehuset civilliste (dronning Margrethe, prins Henrik og prinsesse Benedikte) har set ud de seneste tre år: 

  • 2018: Kongehuset modtog samlet set cirka 84 millioner kroner. De havde et underskud på 1,6 millioner kroner. 
  • 2017: Kongehuset modtog samlet set cirka 83 millioner kroner. De havde et underskud på 2,8 millioner kroner. 
  • 2016: Kongehuset modtog samlet set cirka 81 millioner kroner. De havde et overskud på 500.000 kroner. 
  • 2015: Kongehuset modtog i knapt 81 millioner kroner. De havde et underskud på 4,1 millioner kroner. 

Underskud de seneste år

Fra kongehusets side begrunder man det forhøjede udgiftsniveau med særlige udgifter forbundet med prins Henriks sygdom, død og bisættelse samt et højt aktivitetsniveau i kongehuset det år.

Det er blandt andet kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag og det franske statsbesøg, der har betydet ekstra udgifter for kongehuset.

Den franske præsident Emmanuel Macron og hans hustru Brigitte besøgte Danmark i august 2018, hvor der blandt andet blev afholdt et gallataffel for parret.

I både 2015 og 2017 havde kongehuset dog ligeledes et underskud, som lød på henholdsvis 4,2 og 2,8 millioner kroner. Her blev underskuddene begrundet med en stigning i personaleomkostninger og udgifter til dronning Margrethes 75-årsfødselsdag.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary modtog i 2018 cirka 20 millioner kroner i årpenge. De kommer også ud med et underskud på knapt 400.000 kroner.