Valg 2019

Portræt: Isabella Arendt har altid været klar til at tage ansvar

Selvom hun bliver kaldt 'vikaren fra himlen', kan den fungerende formand være i gang med at skræmme de kristne konservative væk, mener iagttager.

Det var nærmest en gentagelse af fortiden, da Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, på valgets dag nummer et fik det så dårligt, at han måtte trække sig kort før en af de første direkte transmitterede tv-debatter.

Det skete nemlig også i 2015. Her forlod Grenov sin pult ved en af de sidste debatter på TV 2, da han pludselig fik et ildebefindende.

I baglokalet ved studierne på Hovedbanegården blev kristendemokraten dengang behandlet med chokolade og vand. Og kort efter var han klar til at genoptage debatten.

Men da det skete igen for nylig, vendte Grenov ikke tilbage. I stedet sendte han bud efter en vikar, som med en times varsel skulle repræsentere partiet.

Det var den kun 26-årige næstformand, Isabella Arendt, der modtog opkaldet. Hun tænkte både "ingenting og tusinde tanker på en gang" fortalte hun efterfølgende til Berlingske.

Men klar stod hun. I en knaldrød kjole med matchende læbestift. Og så tilmed på sin fødselsdag.

Isabella Arendt faktaboks

Født i 1993 og vokset op i og omkring Fredericia og i en kort årrække på Fyn.

Student fra Fredericia gymnasium i 2011. 

Studerer statskundskab på Københavns Universitet, hvor hun kun mangler at skrive sit speciale. 

Var medlem af DSU som 15-årig, men skiftede efterfølgende til Kristendemokraterne. 

Var kandidat til Folketinget ved valget i 2011 og valget i 2015, hvor Kristendemokraterne ikke blev valgt ind. 

Er gift med Caspar Vlasman.

“Vikaren fra himlen” blev hun døbt, da hun slog benene væk under kommentatorer, der efter debatten hyldede hende som et lysende talent.

Et døgn senere fik Kristendemokraterne i Isabella Arendt et nyt ansigt udadtil, da hun blev konstitueret formand, mens Grenov trådte bagved i kulissen.

Tror på det, der står i Bibelen

Hun er den absolut yngste partileder og mangler endnu at gøre sine studier færdige på Københavns Universitet, hvor hun læser statskundskab.

Det er kun specialet, der mangler, men det bliver nok ikke lige påbegyndt denne måned, siger den konstituerede formands far, Mikael Arendt Laursen.

Han fortæller, at Isabella Arendt er vokset op i Fredericia i et hjem, der har været præget af kristne værdier.

- Det indebærer et syn på, at alle mennesker er unikke og har uendelig værdi. At samfundet er vores ansvar, at man skal respektere hinanden og have en god tone, siger han.

Samtidig understreger han, at han ikke er sådan en “stokkonservativ højrefløjs-type.” Folkekirken har været familiens trosmæssige udgangspunkt, og Isabella Arendt har ved flere lejligheder fortalt, at hun tror på det, der står i Bibelen.

På Facebook fører Isabella Arendt valgkamp med sit alter ego, en superhelt, der blandt andet bekæmper symbolpolitik.

Men Mikael Arendt Laursen lægger vægt på, at datterens personlige tro er hendes egen sag og ikke noget, der er pålagt hende hjemmefra.

Det samme gælder for den politiske sfære. Selvom der altid er blevet diskuteret politik i hjemmet i Fredericia, så har Isabella Arendt aldrig fået at vide, hvem hendes forældre stemte på.

- Det har hun selv skullet tage stilling til og finde ud af. Vi har forsøgt at give vores to børn en evne til at tænke selv og træffe deres egne valg. De skal ikke være magen til os. Det er også en af de værdier, børnene har fået med, at man som menneske skal tage ansvar for sit eget liv, siger han.

Det koster at være engageret

Hvis Mikael Arendt Laursen skal give et bud på, hvornår det med politik startede, så var det i skoletiden, da Isabella Arendt fandt ud af, at hun kunne gøre en forskel ved at melde sig ind i elevrådet.

- Hun har altid været klar til at tage ansvar, siger han.

Senere, da Isabella Arendt var 14-15 år, blev hun aktiv i Fredericias lokale SDU - Socialdemokratiets ungdomsparti i en by, hvor de rosenrøde i mange år har sagt det, der skal siges. Men hen ad vejen erfarede den unge skoleelev, at hun nok var mere borgerlig end rød.

Derfor meldte hun sig ind i Kristendemokraterne, hvor hun har været aktiv siden. Kun med en kortvarig afbrydelse under formanden Per Ørum, hvis retning for partiet hun var uenig i.

Valgdebatten på TV 2 var ikke første gang hun markerede sig blandt sværvægterne i dansk politik. Ved valget i 2011, mens hun gik i 3.G, var hun blandt de yngste folketingskandidater, og i et tv-klip fra dengang står hun og diskuterer livligt med en anden genganger ved valget i år, Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Her kan du se den 18-årige Isabella Arendt under valgkampen i 2011. Video fra TV/Midt-Vest og TV 2 "De unges stemme". Video: Sissel Christine Søe

Som afrunding på interviewet med Isabella Arendts far spørger TV 2, om han ikke kan give et bud på en god gymnasieveninde, som kunne kaste lys over Isabellas helt unge år. Men det kan han ikke.

- Det er måske prisen, hun har betalt for at være politisk aktiv, at det har været en interesse, de andre ikke kunne forstå. Men det er hun selv klar over. Det koster at være engageret, siger Mikael Arendt Laursen.

Hjulpet på vej af medierne

Det ville være synd at sige, at Isabella Arendt som fungerende formand i Kristendemokraterne automatisk har overtaget nøglerne til et kontor på Christiansborg.

Hun bliver ved med at sno sig uden om særligt kristendemokratiske synspunkter om kønsforståelse, homoseksuelle rettigheder og abort

Anders Ellebæk Madsen, kirke- og troredaktør på Kristeligt Dagblad

Der er stadig lang vej igen i meningsmålingerne, der antyder endnu en fuser til partiet.

Men det burde hjælpe på det, at den nye formand har modtaget så meget eksponering, som hun har, vurderer redaktør for kirke- og tro-stoffet på Kristeligt Dagblad, Anders Ellebæk Madsen.

- Hun får virkelig meget medieopmærksomhed, og hvis de i Kristendemokraterne ikke kan veksle det til en fremgang i stemmeprocenten, så er der ikke noget, der kan få dem ind, siger han.

Anders Ellebæk Madsen bider mærke i, at Isabella Arendt har brugt sin medietid på at skubbe de etiske spørgsmål om for eksempel homoseksuelle og abort i baggrunden, for i stedet at appellere til et andet publikum med andre mærkesager end partiets historisk konservativt kristne bagland.

Skubber de konservative kristne væk

Et eksempel kunne være Isabella Arendts besøg i Deadline. Her tog hun afstand til sin fortid i foreningen Retten til Liv, der arbejder for at forbyde aborter i Danmark.

I programmet beskriver hun selv medlemskabet som “passivt”, til trods for at DR 2 kunne vise adskillige klip, hvor hun som folketingskandidat i 2015 blandt andet forsvarede en anti-abort kampagne, som foreningen havde lavet i forbindelse med valget.

Med sådan en afstandstagen er der en fare for, at nogle af Kristendemokraternes konservative kernevælgere kan blive skræmt væk, mener Kristeligt Dagblads Anders Ellebæk Madsen.

Men det kunne muligvis også få kristne, som ellers ikke har kunnet se sig selv som kristendemokratiske ind i partiets fold, vurderer han.

- Isabella Arendt kommer fra en tradition i dansk kristendom, som ligger på højrefløjen. Det er et sted, Kristendemokraterne har stået i mange år, siger Anders Ellebæk Madsen og fortsætter:

- Men hun bliver ved med at sno sig uden om særligt kristendemokratiske synspunkter om kønsforståelse, homoseksuelle rettigheder og abort. I stedet vil hun gerne tale om en kristendom, der handler om børn og familie, fattigdom og klima. Det synspunkt minder meget om den måde, mange kulturkristne tænker kristendom på og kan derfor også have en potentielt bredere appel.

Partilederne

De styrer partierne i valgkampen. Men hvem er de?

Frederiksen (S)

Frederiksen (S)

Mette Frederiksen, partiformand, Socialdemokratiet.

 • Født 19. november 1977 i Aalborg.
 • Bor i Hareskovby i Nordsjælland med sin forlovede, filmfotograf Bo Tengberg.
 • Har en datter og en søn med eksmanden Erik Harr.
 • Bachelor i administration og samfundsfag, Aalborg Universitet.
 • Masteruddannelse i Afrikastudier, Københavns Universitet.
 • Medlem af folketinget siden 2001.
 • Næstformand i Socialdemokraternes folketingsgruppe fra 2001-2005.
 • Socialpolitisk ordfører 2005-2011.
 • Beskæftigelsesminister 2011-2015.
 • Blev i 2015 formand for Socialdemokratiet.

Læs portræt af Mette Frederiksen.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Løkke (V)

Løkke (V)

Lars Løkke Rasmussen, formand for Venstre, statsminister.

 • Født 15. maj 1964 i Vejle.
 • Cand.jur. fra Københavns Universitet, 1992.
 • Medlem af Folketinget siden 1994.
 • Indenrigs- og sundhedsminister, 2001-2007.
 • Formand for Venstre siden 2009.
 • Statsminister, 5. april 2009 - 3. oktober 2011 og igen fra 28. juni 2015.

Læs portræt af Lars Løkke Rasmussen.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Thulesen (DF)

Thulesen (DF)

Kristian Thulesen Dahl, formand, Dansk Folkeparti.

 • Født 30. juli 1969 i Brædstrup i Østjylland.
 • Bor i Thyregod med sin hustru Bente, der er jordemoder, og parrets tre børn.
 • Uddannet: Cand.merc.jur.
 • Medlem af Folketinget siden 1994. Formand for Dansk Folkeparti siden 2012.

Læs portræt af Kristian Thulesen Dahl.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Skipper (Ø)

Skipper (Ø)

Pernille Skipper, politisk ordfører, Enhedslisten.

 • Født 10. juli 1984 i Aalborg.
 • Medlem af Enhedslisten siden 2001.
 • Dimmiterede fra Aalborghus Gymnasium i 2003 og blev siden cand. jur. fra Københavns Universitet. 
 • Er gift med DR-korrespondent Oliver Routhe Skov. De fik i 2017 en datter. 
 • Købte i 2018 hus på Indre Nørrebro i København sammen med sin mand og venneparret Esben Bjerre og Sisse Sejr. 

Læs portræt af Pernille Skipper.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Samuelsen (LA)

Samuelsen (LA)

Anders Samuelsen, udenrigsminister og formand for Liberal Alliance.

 • Født 1. august 1967 i Horsens. Bor stadig i byen - endda i barndomshjemmet.
 • Samuelsen er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 1993.
 • Kom i folketinget for Radikale Venstre i 1997. 
 • Har tidligere siddet i Europaparlamentet for Det Radikale Venstre og i byrådet i Horsens for Liberal Alliance. 
 • Fraskilt og far til to voksne sønner.
 • Samuelsen bruger sin fritid på familien, løbeture, musik og bøger.

Læs portræt af Anders Samuelsen

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Elbæk (Å)

Elbæk (Å)

Uffe Elbæk, partileder, Alternativet. 

 • Født 15. juni 1954 i Ry.
 • Har en søn med sin tidligere partner Karin Eriksen.
 • Er i dag gift med antropolog Jens Pedersen.
 • Bor på Frederiksberg ved København.

Læs portræt af Uffe Elbæk.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Østergaard (R)

Østergaard (R)

Morten Østergaard, formand, Det Radikale Venstre.

 • Blev født 17. juni 1976 i Aarhus. 
 • Gift med juristen Line Legarth Stigel. Sammen har de to børn og hus på Amager.
 • Blev 15. juni 2009 valgt som næstformand i Radikale Venstre efter at have slået Morten Helveg Petersen.
 • Ved folketingsvalget i 2011 fik han 8777 personlige stemmer. I 2015 var tallet 8006.

Læs portræt af Morten Østergaard.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Olsen Dyhr (SF)

Olsen Dyhr (SF)

Pia Olsen Dyhr, formand, SF.

 • Født 30. november 1971 i Vallensbæk.
 • Har været medlem af folketinget siden 2007.
 • Uddannet cand.scient.pol.
 • Har blandt andet arbejdet for CARE Danmark og Danmarks Naturfredsningsforening.
 • TIdligere handels-, investerings- og transportminister.
 • Bor i dag i Brønshøj på Sjælland med sin mand, den tidligere partifælle Villy Dyhr.

Læs portræt af Pia Olsen Dyhr.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Pape (K)

Pape (K)

Søren Pape Poulsen, politisk leder, Det Konservative Folkeparti.

 • Født 31. december 1971 i Bjerringbro.
 • Meldte sig ind i Konservativ Ungdom i Silkeborg i 1987.
 • Uddannet speditør i 1992 og arbejdet siden som sådan fra 1994 til 1999.
 • Medlem af byrådet i Bjerringbro Kommune 2002-2006.
 • Medlem af byrådet i Viborg Kommune 2007-2014.
 • Borgmester i Viborg Kommune 2010-2014.
 • Blev i 2014 valgt som politisk leder af Det Konservative Folkepart.

Læs portræt af Søren Pape Poulsen.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Arendt (KD)

Arendt (KD)

Isabella Arendt, næstformand, Kristendemokraterne, men partiets talsperson under valget, da formanden Stig Grenov er sygemeldt.

 • Isabelle Arendt er født i 1993 og vokset op i og omkring Fredericia og i en kort årrække på Fyn.
 • Student fra Fredericia gymnasium i 2011. 
 • Studerer statskundskab på Københavns Universitet, hvor hun kun mangler at skrive sit speciale. 
 • Var medlem af DSU som 15-årig, men skiftede efterfølgende til Kristendemokraterne. 
 • Var kandidat til Folketinget ved valget i 2011 og valget i 2015, hvor Kristendemokraterne ikke blev valgt ind. 
 • Er gift med Caspar Vlasman.

Læs portræt af Isabella Arendt.

Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Vermund (NB)

Vermund (NB)

Pernille Vermund, partileder, Nye Borgerlige.

 • Er født 3. december 1975 i København.
 • Uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 2001.
 • Ejer af tegnestuen Vermund+Gere.
 • Bosat i Snekkersten ved Helsingør.
 • Mor til tre børn.
 • Forlovet med erhvervsmanden Lars Tvede.

Læs portræt af Pernille Vermund.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Riskær (E)

Riskær (E)

Klaus Riskær Pedersen, partileder af partiet Klaus Riskær Pedersen.

 • Født 24. april 1955.
 • Tidligere finansmand og iværksætter.
 • Har seks børn.
 • Udgav som 16-årig bogen 'De unges kig ind i finansverdenen' i 1971.
 • Medlem af Europa-Parlamentet for Venstre 1989-1994.
 • Er blevet ekskluderet af både Venstre og Alternativet. 
 • Dømt i flere straffesager, senest i 2008, da han ved Østre Landsret blev idømt seks års fængsel for bedrageri og mandatsvig for 210 millioner kroner.

Læs portræt af Klaus Riskær Pedersen.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Paludan (P)

Paludan (P)

Rasmus Paludan, partileder, Stram Kurs.

 • Rasmus Paludan er vokset op i Nordsjælland i byen Hornbæk. 
 • Er i trediverne, men ønsker ikke sin præcise alder og fødselsdato offentliggjort af hensyn til sin sikkerhed. 
 • Har to søskende.
 • Blev i 2003 matematisk student fra Helsingør Gymnasium.
 • Uddannet cand.jur fra 2001-2008 på Københavns Universitet. 
 • Stiftede sit firma Paludan Advokatkontor, da han blev advokat 26. maj 2014. 

Læs portrættet af Rasmus Paludan.

Foto: Nikolai Linares / Ritzau Scanpix