Mænd vil tilstå Marokko-drab | Løkke vil gøre op med forsvarsforbehold | Femdobbelt drabssag chokerer Tyskland

16x9
En af de tiltalte i sagen om drabet på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland føres ind i retten. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix

I dag er der nøjagtig tre uger til folketingsvalget 5. juni.

Det betyder, at du fra i dag kan brevstemme, og det er noget, som stadig flere vælger at gøre. Er du stadig ikke sikker på, hvor krydset skal sættes, så kan vores kandidattest måske hjælpe dig.

Velkommen til dagens overblik.

Hovedmistænkte vil erklære sig skyldige i Marokko-drab

Den 17. december sidste år blev 24-årige Louisa Vesterager Jespersen (tv.) og hendes norske veninde, 28-årige Maren Ueland, fundet dræbt ved deres telt tæt ved landsbyen Imlil.
Den 17. december sidste år blev 24-årige Louisa Vesterager Jespersen (tv.) og hendes norske veninde, 28-årige Maren Ueland, fundet dræbt ved deres telt tæt ved landsbyen Imlil. Foto: Screendump / Privatfoto

Fire hovedmistænkte har tilstået drabene på danske Louisa Vesterager Jespersen og hendes norske veninde Maren Ueland i Marokko.

Det viser retsakter som TV 2 har set, hvor de fire mænd beskriver hændelserne i detaljer.

De ønskede egentlig at rejse til Syrien og kæmpe for Islamisk Stat (IS), men de havde ikke råd til rejsen, og besluttede derfor i stedet at udføre en terrorhandling i Marokko i IS' navn.

- Ingen vil benægte anklagerne. Jeg vil bede dommeren tage det i betragtning som en formildende omstændighed, at de har samarbejdet med politiet, siger mændenes advokat.

Anklagemyndigheden har meddelt, at man vil søge dødsstraf for mindst tre af de fire hovedmistænkte.

Venstre vil have afstemning om forbehold

- Vi vil gerne have afstemningen i næste valgperiode, og den vil vi gerne vinde, siger Lars Løkke Rasmussen (V).
- Vi vil gerne have afstemningen i næste valgperiode, og den vil vi gerne vinde, siger Lars Løkke Rasmussen (V). Foto: Frank Cilius / Ritzau Scanpix

Genvinder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) magten, kan vi godt forberede os på at skulle til stemmeurnerne om Danmarks forsvarsforbehold. Løkke har luftet tanken før og slår nu fast, at det skal ske i en eventuel ny embedsperiode.

Konkret betyder forbeholdet, at Danmark ikke deltager i EU's militære operationer, og at vi ikke har stemmeret i Ministerrådet, når forsvarspolitikken behandles. Det, mener statsministeren, svækker Danmark.

Forslaget afvises af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

- Vi har ikke brug for færre forbehold, vi har brug for flere forbehold. De forbehold, vi allerede har, bør være grundlaget for dansk EU-politik, siger Kristian Thulesen Dahl (DF).

En valgkamp, der sviner

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen deler roser ud i Aalborg. En socialdemokratisk tradition, der ikke er god for klimaet.
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen deler roser ud i Aalborg. En socialdemokratisk tradition, der ikke er god for klimaet. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Vi bliver i dansk politik, hvor partierne kæmper om at være mest klimavenlige.

Klimavenlighed harmonerer imidlertid dårligt med Socialdemokratiets tradition for at uddele roser - noget, som partiets formand, Mette Frederiksen, allerede er blevet spurgt kritisk ind til.

Frederiksen kommer efter eget udsagn til at uddele 5000 roser i valgkampen. Målt på CO2-udledning svarer det til at flyve til Sydeuropa mellem 10 og 50 gange.

S er dog langt fra det eneste parti, der har mødt kritik for ikke at være klimabevidste nok.

De radikale indledte valgkampen med at køre i en 23 år gammel benzinsluger af en bus, som nu er kørt i garagen. I stedet har partiet anskaffet en hybridbil og en autocamper, der lever op til de nyeste miljøkrav.

Gyldendal fjerner 'racistiske' rim i børnebog

Det er denne bog af Halfdan Rasmussen, der nu bliver udsat for censur.
Det er denne bog af Halfdan Rasmussen, der nu bliver udsat for censur. Foto: Foto: Lars Møller / SCANPIX DANMARK

Halfdan Rasmussens berømte bog 'Børnerim' findes i mange danske børnebogreoler, og Gyldendal har nu udgivet endnu en udgave med de klassiske digte.

Denne gang er der ikke blevet plads til otte rim, der indeholder ord som neger og hottentot, og som kan virke "racistisk nedsættende", fremgår det af bogens forord.

Et af de rim, der er blevet fjernet, er 'Negerdukken lille Sam', der handler om en negerdukke, der bliver usynlig om natten.

Halfdans Rasmussens datter har ikke meget til overs for beslutningen:

- Jeg synes, at det er en form for censur. Det virker mærkeligt, siger hun til Radio 24syv.

Armbrøstdrab på hotel ryster Tyskland

Arkivfoto. En armbrøst kan affyre dødbringende skud med stor kraft.
Arkivfoto. En armbrøst kan affyre dødbringende skud med stor kraft. Foto: Wolfgang Rattay / Scanpix Denmark

Har du lidt ekstra tid, kan det anbefales at læse historien om en mordgåde, der har rystet Tyskland.

Først fandt en stuepige tre lig på et hotel i byen Passau. Alle tre var blevet dræbt med pile fra en armbrøst - de havde alle forbindelse til rollespilsmiljøet. Det stopper imidlertid ikke her.

Efter det blodige fund i hotelværelset gav politiet sig til at opsøge de afdødes adresser, og i den ene lejlighed fandt politiet yderligere to afdøde kvinder.

Anklagemyndigheden i Bayern mener, at der er tale om enten selvmord eller drab, hvor de dræbte har bedt om at dø, men efterforskningen fortsætter...