Valg 2019

Danskere stillede spørgsmål til toppolitikerne - se hvad de svarede

Hvad skete? Helt almindelige danskere stillede politikerne de spørgsmål, der afgør valget for dem. 

Hvem deltog? Toppolitikere fra alle 13 partier, der er på valg, var repræsenteret. Publikum bestod af vælgere. 

Livebloggen opdateres ikke længere.

Vil du med til debat med toppolitikerne?

I løbet af valgkampen giver TV 2 mulighed for at møde politikerne og tale med dem om det, der er vigtigt for dig og dit kryds til valget 5. juni. 

Du kan deltage, når 'Højlunds forsamlingshus' gæster Aalborg 29. maj. Biletterne er gratis. Tilmeld dig her.

Du kan også møde politikerne til valgfolkemøde på TV 2s hovedsæde Kvægtorvet i det centrale Odense 19. maj. Det er ligeledes gratis. Du kan tilmelde dig her og læse mere om folkemødet her.

 

I tvivl om krydset?

Politikerne har haft det sidste ord i aftenens debat. Du kan se eller gense den her.

Er du fortsat i tvivl om, hvem du skal stemme på til valget 5. juni, kan du få hjælp med TV 2s kandidattest.

Du har også mulighed for at dykke ned i, hvad de enkelte partier mener på en lang række områder. Både dem, der er berørt her til aften, og dem, der ikke blev tid til. Klik dig frem her.

 

Hvorfor skaber I et "dem og os"?

Vi har så mange værdier at dele med resten af Europa, og vi bør tage imod flere flygtninge, mener en vælger, der kritiserer politikerne for at skabe et "dem og os" og sprede frygt i befolkningen. 

Men hvad siger politikerne?

Stram Kurs' kandidat Carsten Normann Munk mener ikke, der er plads til Islam i Danmark. Det får Radikale Venstres Morten Østergaard til at sige, at han vil bekæmpe alle, der spreder frygt. 

Dansk Folkeparti argumenterer for, at dagens debat startede med frygt for klimaet, og at der også bør være plads til en angst for, hvad der sker med danskheden, siger Pia Kjærsgaard.

Synes du, der skal gøres mere for at integrere de flygtninge og udlændinge, der kommer til Danmark?

Valg 2019

Vi har spurgt partierne, hvad de mener om indvandring, sundhed, klima og de 13 andre temaer, som betyder mest for danskerne, når de skal sætte deres kryds.

Se hvilke partier du er enig med:
Du svarede

Alle partier har haft mulighed for at være med. Stram Kurs har endnu ikke besvaret TV 2s henvendelse. Svarene er formuleret af partierne selv. Temaerne er udvalgt på baggrund af en række Megafon-målinger til et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.

 

Skal den midlertidige grænsekontrol opretholdes?

Dagens debat foregår i Aabenraa, og spørgsmålet om, hvor længe der skal være grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, er derfor uundgåeligt. 

Radikale Venstres Morten Østergaard vil have politiet hjem fra gænserne, da han mener, ressourcerne, der bruges på midlertidig grænsekontrol, mangler andre steder. 

- Borgere opretter egne vagtværn, fordi politiet ikke har tid, og det skaber utryghed, siger Morten Østergaard.

Dansk Folkeparti, Stram Kurs, Nye Borgerlige og Konservative vil opretholde kontrollen. Konservative dog ikke permanent.

- Der er stadig en stor terrortrussel mod Danmark, argumenterer konservatives Søren Pape. 

Hvordan vil I sikre et værdigt ældreliv?

En kvindelig vælger frygter for at sende sine forældre på plejehjem og spørger, hvordan politikerne vil sikre en værdig alderdom. 

Venstre mener, der faktisk er mange ældre derude, der har det godt. Socialdemokratiets Dan Jørgensen beskylder Venstre for at have skåret meget på området og lover at skifte kurs, hvis partiet kommer til magten. Enhedslisten lover også, at de vil bruge flere penge på området, ligesom Dansk Folkeparti, der vil give ret til plejehjem, når man er 80 år.

En ældre kvinde blandt publikum vil vide, om politikerne synes, det er rimeligt, hun kan få hjælp til rengøring i 20 minutter hver 14. dag. Nej, lyder det straks fra politikerne i kor.

- Det er realiteten i dag, forklarer den ældre kvinde.

Hvordan vil I sørge for vores børn?

En vælger vil høre, hvordan politikerne vil sikre, at samfundets yngste har det godt i institutionerne. 

SF vil indføre minimumsnormeringer, så der er mindst én voksen for hvert tredje barn i vuggestuerne og hvert sjette barn i børnehaverne.

Det afviser Venstres Kristian Jensen. Han lover at løfte kommunernes økonomi, men vil lade det være op til dem selv at bestemme, om pengene skal gå til flere pædagoger. 

Kristendemokraterne vil give øget støtte til, at man kan passe sine børn hjemme.

Se, hvordan normeringerne er i din kommune her. 

 

Hvorfor gør I ikke mere for handicappede?

Sådan lyder spørgsmålet fra en handicappet mand, der i den grad føler sig overset. Hans spørgsmål afføder spontane klapsalver blandt publikum. 

Politikerne har alle ambitioner på området, siger Liberal Alliances Anders Samuelsen. Enhedslistens Pernille Skipper peger på, at man i dag har nogle ærgerlige sagsbehandlingsmetoder på området. Hvis en handicappet får frataget et hjælpemiddel og efterfølgende klager, må den handicappede undvære hjælpemidlet, mens sagen behandles. Det bør laves om, siger hun.

Hvad vil I gøre ved lægemanglen?

En læge, der netop selv er flyttet til Aabenraa, spørger, hvordan politikerne vil sørge for, at der er god lægedækning i hele Danmark. Hun tænker selv over det i valget af, hvor hun vil bo. 

Socialdemokraterne svarer, det skal være tvungent for læger at tage en tørn som praktiserende læge i landområderne i løbet af deres uddannelse. Kristendemokraterne ønsker ikke at bruge tvang. De bakkes op af Venstre og Liberal Alliances Anders Samuelsen, der siger, tvang er en glidebane.

Bliv klogere på, om din kommune er truet af lægemangel her. 

 

Skal vi spise mindre kød?

En vælger vil vide, hvorfor politikerne ikke taler mere om plantebaseret kost som løsning på klimaproblemerne.

Kristendemokraterne fortæller, de vil bruge afgifter aktivt til at få flere til at købe mere grønt, og det bakkes op af Klaus Riskær Pedersen. Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard vil ikke blande sig i andres madvaner. 

- Det er grotesk, at vi skal udskammes, når vi køber kød i supermarkedet. Det er fint med sunde fødevarer og økologi, men jeg bryder mig ikke om, at vi blander os i hinandens vaner.

Bliv klogere på, hvad en rød bøf koster i klimaregnskabet her. 

 

Hvorfor går det altid ud over landbruget?

En landsbrugsmedarbejder gennem 75 år er træt af, at landbruget ofte omtales negativt, når det handler om klima.

- Vi kan ikke blive ved at acceptere den kritik. Vi bestræber os på at gøre det bedst muligt, men vi får hele tiden dårlig omtale. Det kan I ikke være bekendt, lyder det til politikerne. 

Radikale Venstre understreger, at forandringerne skal ske i samarbejde med og ikke mod landmændene. Klaus Riskær Pedersen medgiver, at man ikke skal skælde ud på landmændene. 

Pernille Vermund ser slet ikke landbruget som et klimaproblem.

- Landbruget er vores klimahelte, vi bør stå sammen og hylde dem, siger hun. 

Er det bare valgflæsk?

En gruppe skoleelever er som sådan tilfredse med politikernes svar på, hvad de vil gøre for klimaet. Men kan de regne med det, spørger de.

- Hvor meget er valgflæsk, og hvor meget er realistisk? Alle partier vil gerne være klimavenlige lige pludselig, lyder skepsissen. 

Flere af partilederne svarer, at det er valgkampens bedste spørgsmål indtil videre. De mener, de tager klimaet alvorligt og er ambitiøse på området.

Du kan blive klogere på, hvad partierne konkret vil gøre for at mindske CO2-udledningen her. 

 

Efterspørger handling for klimaet: - Politikersnak dur ikke

For en lang række vælgere er klimapolitikken det mest afgørende for, hvor de sætter deres kryds ved valget 5. juni. En af dem er Harry. Han efterlyser konkrete planer fra politikerne. 

- Politkersnak kan vi ikke bruge til noget. Hvad skal hjælpe klimaet? spørger han.

Ifølge Pernille Vermund fra Nye Borgerlige skal der forskes mere i kernekraft. Radikale Venstres Morten Østergaard vil indføre en CO2-afgift på fly, mens Enhedslistens Pernille Skipper vil give hvert eneste landbrug et klimatjek og støtte landmænd til omlægning til bæredygtigt landbrug. 

Synes du, Danmark gør nok for at være med til at begrænse den globale opvarmning?

Valg 2019

Vi har spurgt partierne, hvad de mener om indvandring, sundhed, klima og de 13 andre temaer, som betyder mest for danskerne, når de skal sætte deres kryds.

Se hvilke partier du er enig med:
Du svarede

Alle partier har haft mulighed for at være med. Stram Kurs har endnu ikke besvaret TV 2s henvendelse. Svarene er formuleret af partierne selv. Temaerne er udvalgt på baggrund af en række Megafon-målinger til et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.

 

Som far, så datter

Nu lukker dørene endnu engang op til 'Højlunds Forsamlingshus'. Et program, hvor tv-vært Niels Højlund fra 1988 og godt fem år frem rejste landet rundt og inviterede til debat. Nu overtager vært på TV2 NEWS Gertrud Højlund stafetten fra sin afdøde far og giver helt almindelige danskere mulighed for at stille spørgsmål til de politikere, der lige nu kæmper om pladserne i Folketinget. Du kan følge debatten her og på TV 2 NEWS