S vil spare milliarder på konsulenter, men bruger selv millioner på dem

Flere skal have "hænderne i virkeligheden", sagde Mette Frederiksen, og hun vil spare på konsulenter. Partiet bruger dog selv flere millioner på dem.

Socialdemokratiet er det parti i Folketinget, der med afstand har de højeste udgifter til eksterne konsulenter. Det skriver netmediet Altinget.

En gennemgang af partiernes regnskaber for 2017 viser, at Socialdemokratiet har brugt over fire gange så mange penge på "konsulent- og advokatbistand" som Folketingets andre otte partier tilsammen.

Mandag sagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at stat, kommuner og regioner skal spare tre milliarder kroner om året på deres udgifter til eksterne konsulenter.

Det skal give mulighed for at ansætte flere "med hænderne i virkeligheden", som Mette Frederiksen formulerede det, da partiet præsenterede forslaget som en del af sit samlede udspil 'Velfærd først i hele Danmark'.

S afviser dobbeltmoral

I alt brugte Socialdemokratiet 4.032.997 kroner på konsulent- og advokatbistand i 2017. Enhedslisten, der samme år havde de næsthøjeste udgifter til konsulenter, brugte 401.378 kroner.

Socialdemokratiets konsulentudgifter svarede til ti procent af partiets samlede udgifter i 2017, mens Enhedslistens konsulentregning udgjorde 2,8 procent af partiets udgifter det år.

Socialdemokratiets næstformand i folketingsgruppen, Dan Jørgensen, afviser i en sms til Altinget, at der skulle være noget odiøst i at ville spare på det offentliges konsulentforbrug, mens partiets egne konsulentudgifter er så forholdsmæssigt store.

- Vi siger ikke, at alle eksperter og konsulentydelser er dårlige. Og det har helt klart rettet op på en demokratisk ubalance mellem regering og folketing, at der i de senere år er blevet bevilliget flere penge til at kunne rådføre sig, skriver han.

S har brug for eksterne eksperter

S ønsker opgør med konsulent-ydelser

Her er flere eksempler på konsulentydelser, som Socialdemokratiet finder overflødige:

Kilde: Socialdemokratiet

Folketingets partier bevilligede i 2017 ekstra 52 millioner kroner i gruppestøtte til sig selv, der blandt andet kan bruges på eksterne konsulenter.

Det hjælper partierne i det daglige arbejde, mener Dan Jørgensen.

- Partiet skal sætte sig ind i meget skiftende dagsordener. Her vil man ofte stå i situationer, hvor man ikke har eksperter ansat og derfor må betale for rådgivning udefra. Problemet mange steder i den offentlige sektor er, at man køber dyre konsulenter, som løser opgaver, der enten kunne løses med de medarbejdere, man allerede har, eller som ikke giver nogen merværdi, skriver Dan Jørgensen til Altinget.