EP-valg 2019

Migration, klima og social dumping blev intenst diskuteret - genlæs den første tv-debat mellem EP-kandidaterne her

Spidskandidaterne mødtes for første gang i en debat på TV 2 her til aften. Herunder kan man læse et uddrag fra debatten, hvor kandidaterne virkelig fik krydset klinger. 

Hvad skete der?

Spidskandidaterne til europaparlamentsvalget mødtes for første gang på TV 2 News. Her diskuterede de migration, klima og social dumping. 

 

Tak for at have læst med

90 minutters EU-debat sluttede med den sjældne ros til unionen fra de EU-skeptiske partier. Tak for at have fulgt debatten her. Senere i aften lægges debatten op i sin fulde længde på TV 2 Play.

EU-skeptiske partier roser unionen

De EU-skeptiske partier spørges ind til, hvad EU har gjort af gode ting. Peter Kofod (DF) nævner frihandlen mellem landene. Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU roser rammerne for det europæiske samarbejde: - Det, at vi har dialog og et ministerråd er godt. Dialog er godt, siger hun.

Nikolaj Villumsen nævner konkret EU's beslutning om at forbyde engangsplastik. 

Tøven ved håndsoprækning om mindsteløn

Et bud på en måde at komme social dumping til livs er ved at indføre en fælles europæisk mindsteløn. Ehl, Folkeb, Rad. V., Alternativet, DF, SF, V og S bakker op om den idé. K og LA beholder hænderne nede.

LA om social dumping: S fremstiller virksomheder som grådige kapitalister

Jeppe Kofod(S) kalder social dumping for et kæmpe problem. Han vil have indført et id-kort, så medarbejdere på eksempelvis byggepladser lettere kan identificeres og blackliste virksomheder som Kurt Beier Vognmandsfirma, der benyttede sig af lavt betalte filippinske chauffører. Nikolaj Villumsen (Ehl) bakker sin socialdemokratiske kollega op. Mette Bock (LA) mener, at S er med til at fremstille virksomhederne for grådige kapitalister. Pernille Weiss (Kons.) kalder S forslag om, at blackliste virksomheder for en gabestokmetode.  

S vil give mindre i dagpenge til en rumæner - et forslag EU før har nedstemt

Velfærdsturisme er aftenes tredje emne. Jeppe Kofod vil gerne have indekseret de sociale ydelser. Det betyder, at en rumæner vil modtage færre dagpenge end en dansker, fordi omkostningerne i Rumænien er lavere end i Danmark. Morten Helveg Petersen (Rad.V.) spørger, om rumæneren også skal betale mindre i skat? I EU-regi er en indeksering af de sociale ydelser før blevet nedstemt. 

Partier på venstrefløjen vil have afgifter på flyrejser - V og S afviser

Klima er aftenens andet debat emne. En af klimasynderne er fly. Alternativet og Enhedslisten er enige: Det skal være dyrere at flyve. Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU er tilhænger af afgifter på brændstoffet. Mette Bock (LA) kalder en flyafgift for varm luft. I stedet sætter hun sin lid til den teknologiske udvikling. Morten Løkkegaard er enig - han mener, at flyrejse-diskussionen er overdrevet. Jeppe Kofod(S) mener heller ikke, at afgifterne på flyrejser er den klogeste måde at på klimaet på. 

Delte meninger om, hvor vidt EU får styr på migrationen

Lotte Mejlhede slutter runden af med at høre spidskandidaterne, om EU får løst udfordringen med migranter og genvundet folkets tillid til unionen. Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten tror ikke på det. Det gør SF, S, V og LA. 

Hvor skal flygtningelejrene placeres?

55 millioner er på flugt - men hvor skal de placeres? Sådan lyder et spørgsmål fra salen. Ifølge Mette Bock (LA) skal asylansøgningen behandles uden for EU's grænser - indtil da må de ydre grænser styrkes massivt. Margrethe Auken foretrækker et solidarisk fordelingssystem, hvor alle lande objektivt får tildelt en kvote af flytninge. Noget som hun selv erkender blev stemt ned af medlemslandene Polen og Ungarn. Morten Løkkegaard (V) opfordrer til realisme: 

- Ungarns leder Viktor Orban vil ikke tage en eneste flygtning så der kommer ikke en solidarisk løsning, siger han. 

Tre partier vil ophæve grænsekontrollen

Migration er første emne i aftens debat. Lotte Mejlhede lægger ud med en håndsoprækning om, hvor vidt grænsekontrollen skal ophæves. Tre partier støtter den idé. Alternativets Rasmus Nordqvist, der kalder det symbolpolitik. SF, som mener, at migranter blot kan krydse ind i Danmark de mange steder, hvor der ikke er politi. De radikales Morten Helveg Petersen, der nævner, at han selv har vandret uhindret over marker på den dansk-tyske grænse. Peter Kofod (DF) anerkender, at grænsekontrollen er symbolsk - men understreger at det er et vigtigt symbol. 

Det mest udfordrende...

Vært Lotte Mejlhede lægger blødt ud og spørger, hvad der er det mest udfordrende ved at være politiker i Europa-Parlamentet. Morten Løkkegaard(V) nævner rejseriet. Jeppe Kofod(S) nævner, at han er træt af blive spurgt, hvornår han kommer tilbage til dansk politik. EU-politik er dansk politik understreger Jeppe Kofod. 

Ti spidskandidater i debat

De ti spidskandidater, der skal diskutere EU i aftenens debat er: 

Jeppe Kofod, Socialdemokraterne. 

Morten Helveg Petersen, Radikale Venstre.

Pernille Weiss, Det Konservative Folkeparti.

Margrethe Auken, SF.

Mette Bock, Liberal Alliance.

Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU.

Peter Kofod, Dansk Folkeparti. 

Morten Løkkegaard, Venstre. 

Nikolaj Villumsen, Enhedslisten. 

Rasmus Nordqvist, Alternativet.