Ny velfærdslov fra S | Region sigtet i kræftsag | Partiformand går på orlov

16x9
'Velfærd først i hele Danmark' blev i dag præsenteret af Socialdemokratiet. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Valgkampen er gået ind i sin anden uge, og partierne hiver nu det tunge skyts frem.

I dag fik vi det første store udspil fra Socialdemokratiet, mens Kristendemokraterne sætter deres populære vikar i førersædet. Velkommen til nyhedsoverblikket på endnu en dag i valgkampens tegn.

S foreslår ny velfærdslov

Vi skulle næsten en uge ind i valgkampen, før folketingets største parti kom med et egentligt udspil, men i dag lagde socialdemokraterne svesken på disken med et forslag om en ny velfærdslov.

Loven vil betyde, at kommunernes budget for velfærd vil følge den demografiske udvikling. Altså, kommer der flere borgere generelt og særligt borgere som ældre og børn, der kræver mere pleje, så skal den pågældende kommunes budget til velfærd automatisk stige.

Det har netop været en stor klage fra kommunerne, at deres budgetter ikke følger med behovet fra borgerne, særligt i forhold til, at der generelt kommer flere og flere ældre. Loven skal i første omgang gælde frem til 2025, og ifølge økonomer vil den betyde en vækst i det offentlige forbrug på 0,65 procent om året.

Mette Frederiksen var flankeret af Herlev-borgmester Thomas Gyldal på pressemødet, der blev holdt på Learning Lab i Herlev.
Mette Frederiksen var flankeret af Herlev-borgmester Thomas Gyldal på pressemødet, der blev holdt på Learning Lab i Herlev. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

De penge skal blandt andet findes ved at bruge færre konsulenter. Et andet element i socialdemokraternes velfærdspakke, som formand Mette Frederiksen præsenterede omkring 11.30 dag, er nemlig, at der skal spares tre milliarder om året på den konto. I dag bruger det offentlige 11 milliarder årligt på konsulenter.

Velfærdspakken indeholder i alt otte punkter foruden den nye velfærdslov, og du kan se dem alle her.

Region sigtet i kræftskandale

En sag om for dårlige undersøgelser af omkring 2600 kvinder på Ringsted Sygehus får nu konsekvenser for de ansvarlige. Politiet har i dag sigtet Region Sjælland og flere ledende medarbejdere.

Sagen går ud på, at hospitalet fra 2013 til 2017 gav kvinderne en meget dårligere undersøgelse for brystkræft, end de havde krav på. Loven kræver nemlig, at kvinderne skal have en mammografi, en ultralydsundersøgelse samt en manuel undersøgelse for knuder af en læge.

Men for at spare penge fik kvinderne kun mammografien på Ringsted Sygehus, og det førte siden til, at 735 kvinder måtte indkaldes til en ekstra undersøgelse. Og ni kvinder har fået konstateret kræft efter de mangelfulde undersøgelser - kræft, der muligvis var blevet opdaget i en ordentlig undersøgelse.

Vagn Bach, der var direktør for Ringsted Sygehus i perioden, er allerede blevet fyret.

Stig Grenov går på orlov

Isabella Arendt tager førerrollen fra stressramte Stig Grenov.
Isabella Arendt tager førerrollen fra stressramte Stig Grenov. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

En valgkamp er nok ikke det bedste tidspunkt for en partiformand at melde sig syg, men det gjorde Kristendemokraternes Stig Grenov alligevel i sidste uge, da der skulle afholdes partilederdebatter. Og nu har han meldt ud, at han tager orlov resten af valgkampen.

Forklaringen er, at han er stresset, og det betyder, at næstformand Isabella Arendt må overtage styringen resten af valgkampen.

Heldigvis for partiet har hun fået en flyvende start. Hun fik stor ros af analytikerne efter partilederrunderne, hvor hun vikarierede for Stig Grenov, og hun fik tilnavnet 'Vikaren fra Himlen'.

Kristendemokraterne er lige nu i gang med en hård kamp for at komme ind i Folketinget. Ved den seneste meningsmåling stod partiet til 1,4 procent af stemmerne, hvilket var en stor fremgang, men der er stadig et stykke op til de magiske to procent.

Sverige genåbner sag mod Assange

Her ses Julian Assange til en konference i Stockholm i 2010. Under dette ophold i Sverige menes han at have overfaldet to kvinder.
Her ses Julian Assange til en konference i Stockholm i 2010. Under dette ophold i Sverige menes han at have overfaldet to kvinder. Foto: Bertil Ericson / Ritzau Scanpix

Wikileaks-stifteren Julian Assange er nu igen anklaget for voldtægt og seksuelle overgreb mod to kvinder i Sverige.

Sagen stammer fra 2010 og blev egentlig droppet for et par år siden. Men nu, hvor Assange ikke længere er i tilflugt på den ecuadorianske ambassade i London, så vil Sverige igen have australieren udleveret til retsforfølgelse.

Briterne sagde faktisk i sin tid ja til at sende Assange til Sverige, men så var det, at han søgte tilflugt på ambassaden, hvor han har opholdt sig indtil april, da han blev anholdt af britisk politi. I de mellemliggende år blev svenskerne altså trætte af at vente og droppede sagen, men nu, hvor omstændighederne har ændret sig, så vil de forsøge sig med en ny udlevering.

Først skal Assange dog lige afsone et års fængsel i Storbritannien, som han blev idømt for en særlig grov overtrædelse af sin kautionerede løsladelse. Det er nemlig ikke tilladt at gemme sig på en ambassade i syv år, når man er løsladt mod kaution.

Og derefter kommer Sverige til at være i hård konkurrence med USA, der også meget gerne vil have fingre i Assange og retsforfølge ham for at lække fortrolige dokumenter.

Doris Day er død

Doris Day, der døde mandag 97 år gammel, var en af 1950ernes og 1960ernes helt store billetsælgere. Her ses hun sammen med Hollywood-hunken Rock Hudson, der døde af AIDS som 59-årig.
Doris Day, der døde mandag 97 år gammel, var en af 1950ernes og 1960ernes helt store billetsælgere. Her ses hun sammen med Hollywood-hunken Rock Hudson, der døde af AIDS som 59-årig. Foto: Ho / Ritzau Scanpix

Hollywood-starletten Doris Day døde tidligt i morges i sit hjem i Californien. Det oplyste Doris Day Animal Foundation.

Den 97-årige kvinde var i sine yngre dage den måske mest berømte skuespillerinde i verden, og hun var med i en stribe af meget succesfulde romantiske komedier i 1950'erne og 1960'erne. Hun var også en meget succesfuld sangerinde.

Senere i livet blev hun også kendt som filantrop, hvor hendes mærkesager var kvinders rettigheder og dyrevelfærd.

Trods sin høje alder var Doris Day ved godt helbred, indtil hun for nylig blev ramt af en lungebetændelse, der altså hurtigt udviklede sig meget alvorligt.