Valg 2019

Mette Frederiksen er på højkant - og det er godt for Løkke, siger analytiker

Den socialdemokratiske formand debuterer fredag middag på Aalborg Katedralskole.

Det har været tre hektiske første dage af valgkampen med debatter, store politiske udspil og en vikar fra himlen.

Alligevel har meget af fokus været på en person, der ikke har været der. Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har nemlig været sengeliggende med et maveonde, men fredag middag træder hun endelig ind i valgkampen.

- Nu kommer valgkampen for alvor i gang, fastslår TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Løkke er gået i udbrud

Det officielle startskud for Mette Frederiksen lyder fredag middag, når hun møder op på katedralskolen i hjembyen Aalborg. Dermed har hun altså stadig 26 dages valgkamp til at indhente det valgkampsforspring, som blå blok har fået.

Torsdag aften bød Løkke hende varmt velkommen til valgkampen i en video på Facebook.

- Mette, det glæder mig rigtig meget, at du er blevet rask, og som du også godt ved, så har jeg været ked af, at du ikke har været med fra starten, siger han.

Godt for Løkke

Det er nærliggende at tænke, at det er til statsministerens fordel, at hans mest oplagte rival til posten ikke har været kampklar. Men Peter Lautrup-Larsen vurderer, at det er rigtig godt for Løkke, at Frederiksen er tilbage.

- Det var tydeligt i partilederrunderne, at han savnede hende, fastslår analytikeren.

Årsagen til det skal findes i meningsmålingerne, hvor Løkkes blå blok er milevidt efter Frederiksens faktion. Og det er svært at vende, hvis hun ikke er til stede.

- Det er jo hendes politik, Løkke skal pille fra hinanden. Statsministeren har en interesse i den direkte konfrontation med hende, og han tror, han kan slå hende der. Jeg er ikke sikker på, det hænger sådan sammen, men han er nødt til at gå i debat med hende, understreger Peter Lautrup-Larsen.

Klar udfordring fra Løkke

Det behov er Løkke tilsyneladende opmærksom på. I sin Facebook-video kommer han nemlig med en direkte udfordring til Mette Frederiksen.

- Udover de to dueller, der er arrangeret, stiller jeg gerne op til debatter med dig. Selvom der er mange statsministerkandidater, så vil de fleste nok være enige om, at det bliver dig eller mig, der skal tage den her, og i et forvirret landskab kunne det være nyttigt for os at mødes et antal gange, siger han.

Der er altså lagt i kakkelovnen til en intens valgkamp mellem de to spidskandidater, og Peter Lautrup-Larsen mener ikke, at det vil betyde noget, at Mette Frederiksen måtte misse de første tre dage.

- Om en uge har vi glemt, at hun ikke var der i starten. Det er nu, socialdemokraterne skal vise, hvad de har klar.

Statsministeren er klar på at debattere i aviser, mediehuse og andet, siger han. Video: Esben Christensen