Operation X

Operation X afslører: Pengetransportfirma er involveret i omfattende hvidvasksag

Da ingen banker ville have vekselbureau som kunde, oprettede pengetransportfirmaet Loomis en konto for dem. Nu er vekselbureauet tiltalt for hvidvask.

I foråret 2017 fik et vekselbureau på Vesterbro i København problemer. Deres bank ønskede ikke længere at have dem som kunde, fordi de vurderede, at vekselbureauets forretning var alt for risikabel for banken at være involveret i.

Banken var Nordea, som på det tidspunkt blev efterforsket af bagmandspolitiet for brud på hvidvaskloven. En efterforskning, der stadig pågår i dag.

Og det skulle vise sig at være en klog beslutning at afbryde samarbejdet med vekselbureauet. I dag er vekselbureauet tiltalt for at hvidvaske millioner af kroner.

At vekselbureauet ikke længere havde en konto hos Nordea betød, at deres forretning ikke længere kunne løbe rundt. Men TV 2-programmet Operation X kan nu afsløre, at det lykkedes vekselbureauet at få oprettet en konto i en anden bank. Det gjorde det med en hjælpende hånd fra det verdensomspændende pengetransportfirma Loomis, der således gjorde det muligt, at hvidvasken kunne fortsætte.

En kontrakt mellem Loomis og vekselbureauet på Vesterbro, som Operation X er i besiddelse af, viser, at Loomis har været direkte involveret i den største og mest omfattende svindelsag i Danmark, som politiet har navngivet "Operation Greed".

Operation Greed

Ifølge politiet har en større gruppe pakistanere i Danmark stået bag en omfattende hvidvaskmølle, hvor omkring 850 danske og udenlandske selskaber har modtaget fiktive fakturaer. Stort set alle pengene er endt i vekselbureauet på Vesterbro, hvorfra pengene er blevet udbetalt i kontanter.

Derfra er det politiets opfattelse, at den pakistanske gruppe har leveret kontanterne tilbage til de omkring 850 selskaber mod en betaling for hvidvaskydelsen.

En gennemgang af de involverede selskaber, som Operation X har lavet, viser, at statskassen er blevet unddraget for over 300 millioner kroner.

- Sagen handler i grove træk om, at man har brugt nogle selskaber til at udstede fiktive fakturaer, og så har man gennem flere selskaber, der sådan set har fungeret som en vaskemaskine, kørt en stor del penge igennem - op til omkring en halv milliard kroner, har specialanklager fra Københavns Politi, Maria Cingari, tidligere udtalt til TV 2.

Vekselbureauet på Vesterbro i København er tiltalt for groft hæleri og hvidvask for knap en halv milliard kroner. Samtlige tiltalte i sagen nægter sig skyldige.

Leverede en halv milliard i store sedler

Pengetransportfirmaet Loomis har stået for levering af kontanter til vekselbureauet. Det viser dokumenter, som Operation X er i besiddelse af.

Operation x undersøger

Operation X undersøger fortsat sagen. Ligger du inde med viden, så skriv til journalist Steen Schat-Holm på ssho@tv2.dk

Af Loomis' interne leveringslister fremgår det, at firmaet over en periode på halvandet år leverede for knap en halv milliard kroner til vekselbureauet i København. 85 procent af kontanterne til vekselbureauet blev leveret i enten 200- eller 500-eurosedler.

Lektor ved Copenhagen Business School Jonas Hedman er rystet over beløbets størrelse og andelen af de store eurosedler.

- Hvis Loomis ikke er klar over, at 500- og 200-eurosedler bliver brugt af kriminelle, så er de enten uvidende eller stupide, skriver han til TV 2.

Særligt 500-eurosedlen har i mange år været kendt for at være de kriminelles foretrukne seddel, og i en rapport fra 2011 advarede politiet direkte om, at køb og salg af 500-eurosedler er en indikator på hvidvask eller terrorfinansiering.

Tidligere har TV 2 og Operation X afsløret, hvordan Nordea i en årrække så bort fra politiets advarsel og leverede for over en milliard i 500-eurosedler til hvidvaskdømte vekselbureauer.

Loomis oprettede bankkonto, og vaskemaskinen fortsatte

Foruden leveringen af de mange kontanter hjalp Loomis også vekselbureauet med deres bankproblemer, da Nordea opsagde dem som kunde.

Nordea opsagde deres kundeforhold med vekselbureauet i foråret 2017 blandt andet med begrundelsen, at vekselbureauets forretningsmodel- og omfang var en alt for stor risiko for banken at være involveret i. Og da ingen andre banker ville åbne en konto for vekselbureauet, trådte Loomis til.

Pengetransportfirmaet oprettede en midlertidig konto til vekselbureauet i en anden bank end Nordea. Det viser en tillægskontrakt mellem de to parter, som Operation X er i besiddelse af. Det fremgår tydeligt af kontrakten, at Loomis var klar over, at vekselbureaet ikke selv kunne oprette en konto hos bankerne, og at Loomis ville afhjælpe den situation.

Og det er under al kritik, mener Jonas Hedman.

- Den her sag er meget alvorlig, og man begynder at spekulere på, hvad Loomis dog har tænkt på. På baggrund af kontrakten har Loomis tilsyneladende brugt deres forhold til en bank for at hjælpe formodede kriminelle med at hvidvaske penge, skriver Jonas Hedman til TV 2.

Den midlertidige konto var aktiv i syv måneder frem til, at vekselbureauet blev ransaget af politiet i slutningen af 2017. Alene i de syv måneder nåede pengetransportfirmaet at levere for 169 millioner kroner.

Loomis stoppede derefter deres leveringer af kontanter til vekselbureauet, og et indestående beløb på 1,6 millioner kroner på bankkontoen blev beslaglagt af politiet.

Loomis: - Vi tager hvidvask meget alvorligt

Operation X har de seneste måneder undersøgt Loomis' rolle i den omfattende svindelsag. Onsdag mødte Morten Spiegelhauer op til Loomis' årlige generalforsamling i Stockholm.

Her forelagde han ledelsen og de fremmødte aktionærer, hvad 'Operation X' har fundet ud af, for at spørge, hvorfor firmaet oprettede en konto for vekselbureauet.

- Loomis har i denne svindel- og hvidvasksag udvist en helt særlig og imponerende kreativitet, som man ikke umiddelbart forventer af en seriøs og international virksomhed, siger Morten Spiegelhauer og overrækker i den forbindelse Loomis’ svenske direktør en pris for indsatsen.

Loomis’ svenske direktør, Patrik Andersson, ønsker imidlertid ikke at tage imod prisen, men siger, at Loomis tager hvidvask meget alvorligt.

- Jeg er ikke bekendt med sagen, men Loomis tager hvidvask meget alvorligt, og derfor sætter vi nu en intern undersøgelse i gang med det samme, siger Patrik Andersson til Morten Spiegelhauer.