Nyheder

Kongehuset sætter prins Henriks kunstsamlinger til salg - efter hans eget ønske

En større del af prins Henriks jader, afrikanske masker og skulpturer bliver nu sat til salg efter prinsens eget ønske.

Prins Henrik interesserede sig for kunst hele sit liv, og nu kommer hans kunstsamling på auktion.

- I forbindelse med boopgørelsen efter prins Henriks død er det besluttet, at væsentlige dele af prinsens jadesamling samt samlingen af afrikanske masker og skulpturer sættes til salg gennem Bruun Rasmussen Kunstauktioner, sådan lyder det i en pressemeddelelse fra kongehuset.

Nogle af samlingerne bliver i Frankrig

Prins Henrik døde som følge af sygdom 13. februar 2018 og havde selv besluttet, at hans samlinger skulle til salg, og skrevet det i sit testamente, oplyser kongehuset.

Kongefamilien har dog også besluttet at bevare en samling af jaderne og de afrikanske værker på prins Henrik og dronning Margrethes franske slot, Château de Cayx.

Dele af prins Henriks opvækst foregik i Fransk Indokina, hvor familien havde landsted. I løbet af sin ungdom boede og arbejdede han i Hanoi. Det var her, prinsens interesse for orientalske jader opstod.

Igennem mere end 75 år samlede prinsen på jader, og det blev efterhånden til en imponerende samling, der har været udstillet flere steder gennem tiderne.

Interessen for afrikanske masker og skulpturer fik prins Henrik igennem sine studier, oplyser kongehuset.

Prinsens samlinger består i dag af mere end 6000 genstande.

Samlingerne vil komme på auktion i august 2019, og pengene vil gå til de to kongelige fonde: Kronprinsparrets Fond samt Nikolai og Felix Fonden.