Dagens overblik

Folketingsvalget er udskrevet | Lav din egen regering | Thomas Borgen sigtet

Så kunne han ikke trække spændingen længere. 

5. juni, grundlovsdag, skal danskerne udpege rigets lederskab for de kommende år.

Det har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag bekendtgjort. Og det er selvsagt den altoverskyggende historie i dagens overblik:

Folketingsvalget er udskrevet

Rød Blok med Mette Frederiksen i spidsen starter med et forspring i meningsmålingerne. Men med hele 29 dage til krydset skal sættes, er der tale om en af de længste valgkampe i nyere tid.

Lars Løkke Rasmussen har altså rigelig tid til at vende skuden, og intet er afgjort på forhånd.

Det er heller ikke uvæsentligt, at markante personligheder som Klaus Riskær og Rasmus Paludan er blevet opstillingberettigede kort tid før valget og dermed skal deltage i partilederrunderne på direkte tv.

Meget tyder på, at de emner, hvorpå slaget skal stå, bliver udlændinge, seniorpension og klima. Det kan kun blive spændende.

I denne guide har vi samlet alt det vigtigste, der er at vide om Folketingsvalget 2019.

Den første debat - uden Mette Frederiksen

Valgets første partilederrunde blev sendt på DR 1 klokken 19.00, men det var uden Socialdemokratiets Mette Frederiksens deltagelse.

Hun er syg, og derfor måtte partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, overtage.

Resten af de 12 partiformænd var dog i den grad til stede, og der gik ikke lang tid, før det første punkt på dagsordenen, klimaet, som varede en god halv time, fik stemningen op i gear.

DRs Ask Rostrup fik sin sag for med at holde styr på de mange holdninger, tal og skarpe bemærkninger, der fløj igennem luften.

Hvis du gik glip af den første debat, så kan du stadig nå at fange den næste på TV 2 allerede fra klokken 20.50.

Hvordan ser din optimale regering ud?

Ved du, hvem du vil stemme på? Hvis ikke er der masser af hjælp at hente i TV 2s kandidattest.

Her kan du både se, hvilke politikere der er enige med dig og læse deres begrundelser for, hvorfor de mener, som de gør.

Hvis du selv vil lege parlamentariker, kan du også tjekke TV 2s regeringsgenerator. Her kan du med Hans Engells og Marchen Gjertsens kyndige vejledning give et bud på, hvordan din drømmeregering ser ud.

Thomas Borgen sigtet for hvidvask

Den tidligere administrerende direktør i Danske Bank, Thomas Borgen, er blevet sigtet af politiet i sagen om hvidvask i bankens estiske filial.

I den forbindelse har SØIK, også kendt som bagmandspolitiet, ransaget Borgens hus. Det bekræfter Thomas Borgens advokat over for Børsen.

- Jeg kan også bekræfte, at de har valgt at sigte Thomas Borgen som led i deres efterforskning af sagen, siger advokaten Peter Schradieck til Børsen.

Danske direktører involveret i momssvindel

Vi slutter i svindelsfæren, for Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans, kan i dag fortælle en opsigtsvækkende historie om en momskarrusel, hvor der potentielt kan være blevet snydt for 540 millioner kroner på det europæiske energimarked.

En stor forsamling af internationale medier har gennemtrawlet adskillige hundrede tusind sider af dokumentation i forbindelse med efterforskningen. Og meget tyder på, at der er danske direktører involveret i svindelnummeret.

- Det her er ganske enkelt den største svindel, der findes i EU, siger Pedro Seixas Felivio, der er sektionschef i Europols kontor for økonomiske operationer og ejendomskriminalitet, til Information.