Valg 2019

Kristendemokraterne vil droppe formand til tv-debat: TV 2 og DR siger nej

Kristendemokraterne vil bytte Stig Grenov ud med vestjysk stemmesluger i tv-valgdebatter. Men det må de ikke, siger chefredaktører.

Når folketingsvalget på et tidspunkt går ind i de afsluttende runder, vil Kristendemokraterne ikke sende deres partiformand, Stig Grenov, til at debattere på direkte tv.

I stedet skal partiets stemmehåb i Vestjylland, Kristian Andersen, føre ordet for Kristendemokraterne for at øge chancen for, at han kan få de 18.000 personlige stemmer, der skal til at sikre et kredsmandat.

Eller det var i hvert fald planen. Men den går bare ikke, lyder det nu fra både DR og TV 2.

Det er nemlig kanalerne, der sender invitationen til partilederrunderne, og derfor kan partierne ikke vælge og vrage, hvem de gerne vil sende som deres kandidat.

- Når TV 2 sender partilederrunder, er det partilederen, som er inviteret til at deltage i debatten, siger chefredaktør for TV 2 NEWS, Ulla Pors Nielsen.

Den samme melding kommer fra DR.

- Det er DR, der bestemmer, hvem vi inviterer til vores programmer. Vi har til en række valgformater inviteret partiets leder. Det er et princip, vi håndhæver over for alle partier, udtaler nyhedschef Thomas Falbe til DR.

Vil appellere til vestjyderne

Over for TV 2 forklarer Kristian Andersen, at man vil forsøge at omstøde beslutningen, så valget af debattør kan blive mere fleksibelt.

- Vi arbejder ufortrødent videre for at se, om vi ikke kan få lov til at profilere vores politik igennem flere kandidater og kanaler. Det her er ikke afsluttet, bare fordi kanalerne har meldt det her ud. Det synes jeg, vi skal udfordre, siger han.

Ifølge den seneste måling ligger Kristendemokraterne et godt stykke under spærregrænsen. Og målingerne er netop en af grundene til, at partiet ønsker at skifte ud i opstillingen i valgdebatterne.

For i stedet for at gå efter et bredt, geografisk appel skal Kristian Andersen forsøge at gå benhårdt efter de 18.000 personlige stemmer, der skal til at sikre et kredsmandat i Vestjylland.

- Vores strategi er at nå Folketinget, og vi tror på, at den mest realistiske vej dertil er at få et kredsmandat i Storkreds Vest. Ved det seneste kommunalvalg fik vi 15 procent af stemmerne her, så er det naturligt at tage afsæt i det og udnytte det momentum, siger Kristian Andersen til TV 2.

Skal have mere skærmtid

Den 51-årige folketingskandidat har tidligere markeret sig ved kommunalvalget i 2017, hvor han med 3200 stemmer blev kommunens største personlige stemmesluger. Men der er et stykke op til 18.000, og det er en af grundene til, at partiet nu vil give ham mere skærmtid.

Han afviser, at grunden til den uortodokse rokade skulle være en frygt for, at Stig Grenov ikke kan appellere bredt nok.

- Det er et spørgsmål om strategi. Der bliver masser af taletid til Stig Grenov, siger han.

Kristian Andersen uddyber, at som planen er nu, vil partiformanden stadig deltage ved de indledende tv-debatter, når valget engang bliver udskrevet.

Det var først i slutspurten, i en af de afsluttende debatter på enten TV 2 eller DR 1, at Kristian Andersen skulle repræsentere partiet i et forsøg på at hente stemmer hjem fra Vestjylland. Der er dog mulighed for, at det kan blive til flere tv-debatter, hvis emnerne ligger til det - og hvis partiet altså får lov.

Forsker: - Han er partiets håb

Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet er det en klog beslutning af Kristendemokraterne at satse alt på at sikre det vestjyske mandat.

- Hvis Kristendemokraterne skal have et mandat, er det gennem dette kredsmandat. Lige nu er der lang vej, hvis man kigger på meningsmålingerne. Så det er en god idé at skabe synlighed omkring Kristian Andersen. Han er partiets håb, siger han.

Sevlom det kunne tolkes som et svaghedstegn fra Stig Grenovs side, at han ikke selv vil stille op i de afsluttende tv-debatter, tolker Kasper Møller Hansen det dog helt omvendt.

- Jeg synes egentlig, han gør det rigtige. Stig Grenov har taget konsekvensen af, at hvis man skal bruge denne strategi, skal man gøre det maksimalt. Han har valgt at sætte partiet først i stedet for sin egen person, siger valgforskeren.

Kristian Andersen arbejder til daglig som efterskoleforstander på efterskolen Solgården og er medlem af byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune.