Danske ofre for terror i Sri Lanka begravet

Tre af Bestseller-familiens fire børn mistede livet i et terrorangreb i Sri Lanka påskedag.

Lørdag klokken 14 blev de tre danskere, der blev dræbt i et terrorangreb i Sri Lanka i påsken, begravet fra Aarhus Domkirke.

De tre danske ofre er alle børn af Bestseller-ejeren Anders Holch Povlsen og hans hustru, Anne Holch Povlsen. Børnene mistede livet, da to bomber eksploderede på Hotel Shangri-La i Colombo i Sri Lanka søndag 21. april 2019, hvor familien befandt sig.

I alt blev tre hoteller og tre kirker ramt af bomber i terrorangrebet, der kostede 253 mennesker livet og sårede flere hundrede.

Kronprinsfamilien ankommer til begravelsen. Kronprins Frederik og kronprinsesse Marys ældste søn prins Christian kigger ind i kameraet.
Kronprinsfamilien ankommer til begravelsen. Kronprins Frederik og kronprinsesse Marys ældste søn prins Christian kigger ind i kameraet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Familien holder sig generelt ude af mediernes søgelys, og lørdagens begravelse er en privat begivenhed, men TV 2 er til stede ved kirken og dækker begravelsen efter aftale med familien.

Domprovst Poul Henning Bartholin forestod begravelsen, og i kirken blev der sunget 'I østen stiger solen op', 'Se, nu stiger solen af havets skød' og 'Du som har tændt millioner af stjerner'. De tre kister var dekoreret med balloner og blomster i lyserøde og lilla nuancer, da de blev båret ud af kirken til de tre ventende rustvogne.

Efter ceremonien i Aarhus Domkirke vil der være jordpåkastelse på Ormslev Kirkegård.

Flaget er på halv over Bestseller-bygningen på Aarhus Havn lørdag 4. maj 2019.
Flaget er på halv over Bestseller-bygningen på Aarhus Havn lørdag 4. maj 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Familien vil efterfølgende holde en privat mindekomsammen for de nærmeste på godset Constantinsborg, som Anders Holch Povlsen ejer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er til stede ved begravelsen. Det samme er kronprinsfamilien, der deltager som venner af Holch Povlsen-parret.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ankommer til begravelsen af de tre danske ofre for terrorangrebet i Sri Lanka.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen ankommer til begravelsen af de tre danske ofre for terrorangrebet i Sri Lanka. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Danmarks rigeste mand

46-årige Anders Holch Povlsen er administrerende direktør i tøjkoncernen Bestseller. Han arvede koncernen som 28-årig fra sine forældre, Troels Holch Povlsen og Merete Bech Povlsen, som stiftede firmaet i 1975. Han er Danmarks rigeste mand ifølge Bloomberg.

Torsdag efter påske mødte omkring 700 danskere op på Brande Torv for at vise deres medfølelse til en mindehøjtidelighed for Bestseller-familiens børn og de øvrige ofre i angrebet.

I den forbindelse udtalte forældrene sig for første gang offentligt gennem en sms, som blev læst op af præst Arne Holst-Larsen.

- Vi sender jer de kærligste hilsner, kærligste tanker og er dybt taknemmelige over al den hjertevarme, vi har modtaget de seneste dage.

- Tabet af vores elskede børn Alma, Agnes og Alfred er helt ubegribeligt, lød det.

Formodet bagmand er død

Angrebene i Sri Lanka menes at være udført af en udbrydergruppe af den lokale islamistiske gruppe National Thawheed Jama'ut. Angrebene blev udført af ni selvmordsbombere, hvoraf otte er blevet identificeret. Alle otte var srilankanske statsborgere. En af selvmordsbomberne var en kvinde.

Terrororganisationen Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebet med offentliggørelsen af en video.

På videoen optræder en mand uden maskering, og denne mand - Zahran Hashim - er blevet identificeret som lederen af udbrydergruppen. Han er også blevet identificeret som en af to selvmordsbombere, der dræbte sig selv og en masse uskyldige mennesker - herunder de tre danske børn - på luksushotellet Shangri-La.