Royal Run

Royal Run slår verdensrekord

Danskerne strømmer til Royal Run 2019, og tilslutningen til løbets korteste distance har nu sat verdensrekord.

I snart et år har London kunnet bryste sig af at have afholdt verdens største One Mile-løb med 8040 tilmeldte. Men nu har kronprins Frederik og danskerne slået det britiske Vitality Westminster-løb med mere end dobbelt så mange tilmeldte i hovedstaden.

17.021 danskere har nemlig allerede meldt sig til at løbe 1,6 kilometer i hovedstaden (One Mile, red.), når årets Royal Run bliver afholdt 10. juni 2019.

Folkene bag løbet, foreningen Bevæg Dig For Livet, er både begejstrede, men også meget overraskede over tilslutningen.

Beslutningen blev taget med rystende hænder

Beslutningen om at lave en One Mile-distance blev nemlig taget med rystende hænder, da løbet første gang blev afholdt i 2018 i forbindelse med kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag.

Her kan du løbe Royal Run 2019

 • Royal Run afholdes 10. juni 2019 i Aalborg, Aarhus og København/Frederiksberg.
 • På Færøerne skyder kronprinsen Royal Run i gang ved at løbe 10 km 1. juni.
 • 10. juni åbner kronprinsen Royal Run med at løbe One Mile i Aarhus.
 • Kronprinsessen bakker op om løbet ved at løbe 5 km i Aalborg.
 • Kronprinsen slutter dagen med at løbe 10 km i København/Frederiksberg.
 • I Rønne på Bornholm holdes Royal Run uden kongelig deltagelse samme dag, 10. juni.
 • I Aalborg, Aarhus og på Bornholm kan man løbe 1,6 km, 5 km og 10 km.
 • I København/Frederiksberg og på Færøerne kan man løbe 1,6 km og 10 km.

De fleste motionsløb er nemlig på fem, ti eller flere kilometer. Men både kronprinsen og Idrætsorganisationerne ønskede at give alle danskere mulighed for at fejre fødselsdag med kronprinsen.

- Det var måske et lidt stort krav at bede folk om at løbe fem eller ti kilometer for at være med til fødselsdagen. Derfor sænkede vi barren til One Mile, men vi var faktisk bange for, om der overhovedet var nogen, der ville tilmelde sig den distance, siger Jakob Larsen, der er direktør i Dansk Atletik Forbund og Bevæg Dig For Livet, der står bag Royal Run.

Helt uden fortilfælde

Da kronprins Frederik og Idrætsvisionen Bevæg Dig For Livet fandt på ideen til Royal Run i 2018, var deres mål at få en masse førstegangsløbere til at hoppe i træningstøjet og komme med ud på en løbetur.

I dag kan de se på tallene, at det lykkedes. En tredjedel af de tilmeldte til årets Royal Run er førstegangsløbere. Det er meget atypisk for motionsløb, fortæller Jakob Larsen.

- Det er helt uden fortilfælde også i andre lande; det havde vi ikke i vores vildeste fantasi kunnet forestille os, siger han.

Men det store antal førstegangsløbere er ikke det eneste, der er atypisk ved Royal Run. Omkring 60 procent af de tilmeldte er kvinder. Kønsfordelingen ved motionsløb er oftest omvendt.

Det store antal kvinder kan blandt andet tilskrives One Mile-distancen, hvor mange familier vælger at stille op, vurderer Jakob Larsen.

Fakta om Royal Run 2019

 • Du kan følge Royal Run den 10. juni på TV 2, TV 2 NEWS og TV 2 PLAY .
 • Læs al praktisk information om Royal Run på  www.royalrun.dk
 • De lokale arrangører er Aalborg Atletik og Motion, Aarhus 1900 samt Sparta. På Bornholm er det Viking-Atletik og på Færøerne er det idrætsklubben Treysti.
 • Royal Run arrangeres af idrætsvisionen 'Bevæg dig for livet', i et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund, DGI og Dansk Atletik Forbund. TV 2 er mediepartner på Royal Run, og TrygFonden, Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden er strategiske partnere.

Man kan både løbe distancerne One Mile, fem og ti kilometer til Royal Run.

Indtil videre har 75.000 tilmeldt sig de forskellige distancer, og ti-kilometer-ruten i København og Frederiksberg er allerede udsolgt. Dermed er løbet blandt Danmarkshistoriens største løb.

Royal Run skydes i gang allerede 1. juni på Færøerne. Og 10. juni afholdes løbet i byerne Aarhus, Aalborg, København/Frederiksberg og på Bornholm. Kronprins Frederik løber i byerne Aarhus og København, mens kronprinsesse Mary løber fem kilometer i Aalborg.

Du kan tilmelde dig Royal Run her.

De tre største løb i Danmarkshistorien

 1. Broløbet, 2000

  I 2000 blev Danmarks første broløb afholdt, da Øresundsbroen blev åbnet. Her løb, cyklede og gik omkring 90.000 danskere og svenskere over den 7,8 kilometer lange bro. 

 2. Royal Run, 2018

  70.575 mennesker fejrede kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag ved at løbe sammen med ham og hans familie, da han fyldte rundt i maj 2018. 

 3. VM i halvmaraton, 2014

  Omkring 30.000 løbere fra mere end 40 lande deltog, da København var vært for årets VM i halvmaraton i 2014. Det blev kenyanske Geoffrey Kamworor, der løb med sejren. 

Note: DHL-stafetten er ikke med i opgørelsen, da den strækker sig over flere dage.