Royal Run slĂĽr verdensrekord

Danskerne strømmer til Royal Run 2019, og tilslutningen til løbets korteste distance har nu sat verdensrekord.

I snart et ür har London kunnet bryste sig af at have afholdt verdens største One Mile-løb med 8040 tilmeldte. Men nu har kronprins Frederik og danskerne slüet det britiske Vitality Westminster-løb med mere end dobbelt sü mange tilmeldte i hovedstaden.

17.021 danskere har nemlig allerede meldt sig til at løbe 1,6 kilometer i hovedstaden (One Mile, red.), nür ürets Royal Run bliver afholdt 10. juni 2019.

Folkene bag løbet, foreningen BevÌg Dig For Livet, er büde begejstrede, men ogsü meget overraskede over tilslutningen.

Beslutningen blev taget med rystende hĂŚnder

Beslutningen om at lave en One Mile-distance blev nemlig taget med rystende hÌnder, da løbet første gang blev afholdt i 2018 i forbindelse med kronprins Frederiks 50-ürsfødselsdag.

Her kan du løbe Royal Run 2019

 • Royal Run afholdes 10. juni 2019 i Aalborg, Aarhus og København/Frederiksberg.
 • PĂĽ FĂŚrøerne skyder kronprinsen Royal Run i gang ved at løbe 10 km 1. juni.
 • 10. juni ĂĽbner kronprinsen Royal Run med at løbe One Mile i Aarhus.
 • Kronprinsessen bakker op om løbet ved at løbe 5 km i Aalborg.
 • Kronprinsen slutter dagen med at løbe 10 km i København/Frederiksberg.
 • I Rønne pĂĽ Bornholm holdes Royal Run uden kongelig deltagelse samme dag, 10. juni.
 • I Aalborg, Aarhus og pĂĽ Bornholm kan man løbe 1,6 km, 5 km og 10 km.
 • I København/Frederiksberg og pĂĽ FĂŚrøerne kan man løbe 1,6 km og 10 km.

De fleste motionsløb er nemlig pü fem, ti eller flere kilometer. Men büde kronprinsen og IdrÌtsorganisationerne ønskede at give alle danskere mulighed for at fejre fødselsdag med kronprinsen.

- Det var müske et lidt stort krav at bede folk om at løbe fem eller ti kilometer for at vÌre med til fødselsdagen. Derfor sÌnkede vi barren til One Mile, men vi var faktisk bange for, om der overhovedet var nogen, der ville tilmelde sig den distance, siger Jakob Larsen, der er direktør i Dansk Atletik Forbund og BevÌg Dig For Livet, der stür bag Royal Run.

Helt uden fortilfĂŚlde

Da kronprins Frederik og IdrÌtsvisionen BevÌg Dig For Livet fandt pü ideen til Royal Run i 2018, var deres mül at fü en masse førstegangsløbere til at hoppe i trÌningstøjet og komme med ud pü en løbetur.

I dag kan de se pü tallene, at det lykkedes. En tredjedel af de tilmeldte til ürets Royal Run er førstegangsløbere. Det er meget atypisk for motionsløb, fortÌller Jakob Larsen.

- Det er helt uden fortilfĂŚlde ogsĂĽ i andre lande; det havde vi ikke i vores vildeste fantasi kunnet forestille os, siger han.

Men det store antal førstegangsløbere er ikke det eneste, der er atypisk ved Royal Run. Omkring 60 procent af de tilmeldte er kvinder. Kønsfordelingen ved motionsløb er oftest omvendt.

Det store antal kvinder kan blandt andet tilskrives One Mile-distancen, hvor mange familier vĂŚlger at stille op, vurderer Jakob Larsen.

Fakta om Royal Run 2019

 • Du kan følge Royal Run den 10. juni pĂĽ TV 2, TV 2 NEWS og TV 2 PLAY .
 • LĂŚs al praktisk information om Royal Run pĂĽ  www.royalrun.dk
 • De lokale arrangører er Aalborg Atletik og Motion, Aarhus 1900 samt Sparta. PĂĽ Bornholm er det Viking-Atletik og pĂĽ FĂŚrøerne er det idrĂŚtsklubben Treysti.
 • Royal Run arrangeres af idrĂŚtsvisionen 'BevĂŚg dig for livet', i et samarbejde mellem Danmarks IdrĂŚtsforbund, DGI og Dansk Atletik Forbund. TV 2 er mediepartner pĂĽ Royal Run, og TrygFonden, Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden er strategiske partnere.

Man kan büde løbe distancerne One Mile, fem og ti kilometer til Royal Run.

Indtil videre har 75.000 tilmeldt sig de forskellige distancer, og ti-kilometer-ruten i København og Frederiksberg er allerede udsolgt. Dermed er løbet blandt Danmarkshistoriens største løb.

Royal Run skydes i gang allerede 1. juni pü FÌrøerne. Og 10. juni afholdes løbet i byerne Aarhus, Aalborg, København/Frederiksberg og pü Bornholm. Kronprins Frederik løber i byerne Aarhus og København, mens kronprinsesse Mary løber fem kilometer i Aalborg.

Du kan tilmelde dig Royal Run her.

De tre største løb i Danmarkshistorien

 1. Broløbet, 2000

  I 2000 blev Danmarks første broløb afholdt, da Øresundsbroen blev ĂĽbnet. Her løb, cyklede og gik omkring 90.000 danskere og svenskere over den 7,8 kilometer lange bro. 

 2. Royal Run, 2018

  70.575 mennesker fejrede kronprins Frederiks 50-ĂĽrsfødselsdag ved at løbe sammen med ham og hans familie, da han fyldte rundt i maj 2018. 

 3. VM i halvmaraton, 2014

  Omkring 30.000 løbere fra mere end 40 lande deltog, da København var vĂŚrt for ĂĽrets VM i halvmaraton i 2014. Det blev kenyanske Geoffrey Kamworor, der løb med sejren. 

Note: DHL-stafetten er ikke med i opgørelsen, da den strĂŚkker sig over flere dage.