Terror i Sri Lanka

Ofre for terrorangreb i Sri Lanka mindet i København og Odense

Torsdag er der arrangeret fakkeltog i Aarhus-forstaden Stavtrup, hvor familien til de dræbte børn bor.

- Aldrig skal hadet sejre. Aldrig skal provokationen lykkes. Aldrig skal sammenholdet på tværs af vores forskelligheder forvitre. Aldrig. Aldrig. Aldrig.

De ord kom fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han sammen med omkring 100 københavnere onsdag aften mindedes ofrene for terrorangrebet i Sri Lanka.

Påskesøndag blev mindst 359 personer dræbt i koordinerede terrorangreb i landet – heraf tre danske børn.

I sin tale sendte statsministeren også sine tanker til børnenes forældre.

- Blandt de omkomne er tre danske børn. Tre søskende på ferie med deres forældre. Tre børn med livet foran sig. Det er en ufattelig tragedie. Det er det værste, man kan forestille sig. I har min dybeste medfølelse, lød det ud over fakkelhavet på Kongens Nytorv foran ham.

Efter højtideligheden fortalte statsministeren, at han allerede inden sit pressemøde søndag havde fået at vide, at de tre danske ofre for bombningerne var børn.

- Det var nok også derfor, at jeg var ret berørt på det pressemøde, jeg holdt, fordi jeg havde den viden, at det var tre danske børn – men også at det var tre søskende, sagde han til Ritzau.

- Det skærer jo simpelthen bare dybt i mit eget forældrehjerte.

- Frygt avler vrede

Mindehøjtideligheden i København blev arrangeret af otte ungdomspartier fra begge sider af det politiske spektrum.

- Vi skal vise, at vi på trods af politiske forskelle og uenigheder står fasttømret sammen imod vold og terror, lød det i den åbne invitation, de havde lagt på Facebook.

Det var også med det budskab, mindehøjtideligheden gik i gang, inden de fremmødte holdt et minuts stilhed for de dræbte.

- Vi skal holde fast i hverdagen, i ferierne, i optimismen. Vi skal passe på os selv og hinanden. Ikke lade os skræmme, sagde statsministeren i sin tale.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen trådte op på den interimistiske scene, gjorde han det klart, at vi ikke må lade terroristerne splitte os.

- Vi spørger os selv: "Hvad er det, terroristerne vil opnå?" Svaret er lige så enkelt, som det er skræmmende. Svaret er frygt. Fordi frygt avler vrede, og vrede avler had, og had avler mørke. De ønsker konfrontationen med det mål at grave grøfter mellem mennesker, mellem trossamfund, mellem befolkningsgrupper. De ønsker mistroen, konflikten, splittelsen, og de ønsker den for enhver pris. Derfor vil de ramme os, hvor det gør allermest ondt. Forsøge at tvinge os ind i deres mørke verden.

- Vi skal kalde terroristernes angreb for det, det er: Et usselt forsøg på at kaste en troldsplint i vore øjne. Vi skal stoppe deres onde hensigter, inden de bliver til virkelighed, sagde statsministeren.

Morten Klitgaard havde taget sine to små børn med til mindehøjtideligheden. Video: Karen Munk Ebbesen

Højtideligheder i Odense og Stavtrup

Aftenens anden taler, Peter Grøndahl, der er generalkonsul for Sri Lanka, kiggede fremad i sin tale. Fra scenen opfordrede han danskerne til ikke at opgive Sri Lanka som rejsedestination på grund af angrebet.

- Det bedste er at tænke fremad, og det bedste, vi kan gøre for Sri Lanka, er at fortsætte med at rejse til dette dejlige land, lød det fra scenen i København.

Det var dog ikke kun taler, de fremmødte kunne lytte til. Aftenen stod også på to musikalske indslag, som Hjalmer og Annika Aakjær stod for.

Blandt de fremmødte var flere fremtrædende politikere. Blandt andre udenrigsminister Anders Samuelsen, der var tydeligt berørt, da Hjalmer sang ' Dig og mig'.

Tidligere på aftenen havde odenseanerne også mindet de omkomne og æret de sårede. Her var det ikke ungdomspartierne, men ni fynske politikere fra forskellige partier, der stod bag mindehøjtideligheden.

Ifølge Aarhus Stiftstidende er der også arrangeret et fakkeltog torsdag aften i Aarhus-forstaden Stavtrup, hvor familien Holch Povlsen, der har mistet tre børn i angrebene, bor.

Dette fakkeltog vil foregå i stilhed.