Udland

Hvad ved vi om Mueller-rapporten lige nu

Efter næsten to års efterforskning er Mueller-rapporten torsdag blevet frigivet. Den tidligere FBI-direktør Robert Mueller blev i maj 2017 udpeget til at undersøge russisk indblanding i den amerikanske valgkamp, og hvorvidt Trump-kampagnen samarbejdede med Rusland. 

Hvad vi lærte de første timer: 

  • Rapporten er ude - den er på 448 sider. Du kan læse den her.
  • Rapporten siger, at der intet bevis er for samarbejde mellem Trump-kampagnen eller andre amerikanere og Rusland.  
  • Mueller skriver, at han ikke var i stand til at konkludere, om Trump begik en kriminel handling ift. "obstruction of justice."
  • Trump troede han var "fucked", da Mueller blev udpeget.
  • Rapporten peger på 11 gange, hvor Trump potentielt forsøgte "obstruction of justice"
  • Trump: Jeg har en god dag - "Game Over" for Demokraterne
  • Rapporten viser, at Det Hvide Hus flere gange har misledt offentligheden om hændelser de seneste to år.

Tak for i dag

Vi lukker live-bloggen ned for i aften.

Husk - rapporten er på 448 sider. Der er mange forskellige overskrifter og mange detaljer. Også mange detaljer, vi ikke har fået med her. 

Men vi fortsætter ufortrødent dækningen på tv2.dk.

Tak fordi I læste med.    

Analyse: Ruslandsundersøgelsen er død, længe leve Ruslandsundersøgelsen!

Mueller-rapporten er 448 sider lang og det vil tage dage, før vi har det fulde billede af indholdet.

Vi er så småt ved at lukke ned for i dag, så her kommer nogle foreløbige overvejelser, mens jeg fortsætter med at grave mig igennem Muellers rapport.

En egentlig konklusion kommer fra min pen i morgen her på TV2.dk. Så hold øje med det, hvis du ikke har fået nok af Mueller Madness endnu.

Ganske som vi havde forventet, så gav justitsministeren William Barr offentligheden over flere omgange – senest her i morges i en farce af en ”pressekonference” - et ufuldstændigt og unuanceret referat af Robert Muellers Ruslandsrapport.

Indtil videre har det grundet tidspresset og rapportens omfang kun været muligt at fokusere på dele af rapporten, men ikke helheden. Sådan er arbejdsbetingelserne, når man dækker begivenheder, mens de sker. Men allerede her i de tidlige timer i kølvandet på rapportens offentliggørelse står det klart, at William Barr – ikke overraskende – har valgt den mest favorable læsning af en rapport, der tegner et noget mere nuanceret billede af særligt det angivelige samarbejde med Rusland og præsidentens forsøg på at blande sig i de igangværende Ruslandsundersøgelser.

Der kommer til at være rigelig at diskutere i de kommende dage og uger. Eksempelvis at præsident Trump nægtede at lade sig interviewe ansigt til ansigt af Mueller og hans folk og kun indvilligede til at svare skriftligt på spørgsmål. Som rapporten slår fast, så svarede præsidenten i mere end tredive tilfælde, at han ikke ”mindes”, ”ikke kan huske” eller 'ikke har en selvstændig erindring” om episoder, som Mueller bad præsidenten forholde sig til. Mueller og hans folk vurderede, at Trumps svar var ”utilstrækkelige” og bad igen om at interviewe præsidenten ansigt til ansigt, hvilket Trump nægtede at indvillige i.

Det politiske efterspil af offentliggørelsen af Muellers rapport er dermed ikke til at forudsige. Til gengæld kan vi roligt konkludere, at det russiske spøgelse ikke kommer til at forsvinde lige foreløbig fra den politiske debat i USA.

Ruslandsundersøgelsen er død, længe leve Ruslandsundersøgelsen!

/Mirco Reimer-Elster

Mueller: Intet dokumenterbart bevis for, at Trump kendte til "Trump Tower møde" på forhånd

 

Et af de helt essentielle spørgsmål før rapporten har været, hvorvidt Trump kendte til et nu meget omtalt møde mellem en russisk advokat og flere højtstående medlemmer af Trumps inderkreds. 

 

Til stede var Trumps søn, Don Jr., kampagnechef Paul Manafort og rådgiver og svigersøn, Jared Kushner. De ankom til mødet med forventning om at få "skadelig information" om Hillary Clinton fra den russiske regering. Der kom ikke noget ud af mødet og undervejs sendte Kushner en sms-besked med ordene: "Spild af tid."

 

I rapporten konkluderer Mueller, at der intet "dokumenterbart bevis" er for, at Trump kendte til mødet, inden det fandt sted. 

 

/Zølck

HBO irettesætter Trump for tweet med "Game of Thrones" tema

HBO synes tydeligvis ikke om Trumps brug af en grafik. der lægger sig meget tæt op af deres populære TV-serie, Game of Thrones. 

Trump sendte tweetet ud tidligere idag, hvor han erklærede "Game Over" for demokraterne efter offentliggørelsen af Mueller-rapporten. Et tweet han siden har fastgjort øverst i sit twitter-feed. 

- Selvom vi forstår entusiasmen for Game of Thrones, nu hvor den sidste sæson er kommet, vil vi stadig foretrække, hvis vores varemærke ikke bliver brugt politisk,skriver en talsperson for HBO.

/Zølck

Side 288: Præsidentens ”personlige og politiske bekymringer"

Der er blevet talt og skrevet enormt meget om mulige baggrunde for, at præsident Trump den 9. maj 2017 valgte at fyre den daværende FBI-chef James Comey.

 

Muellers rapport kommer på side 288 med et bud på, hvorfor præsidenten kunne have et motiv til at fyre Comey og forsøge at kortslukke FBI`s Ruslandsundersøgelse:

 

- Men beviserne tyder på, at en grundig FBI-undersøgelse ville afdække fakta om kampagnen og præsidenten personligt, som præsidenten kunne have forstået at være forbrydelser, eller som ville give anledning til personlige og politiske bekymringer.

 

 

Side 290: "Oh My God ... I'm fucked"

Mueller-rapporten indeholder utrolig mange detaljer, der vil blive diskuteret og gennemanalyseret de kommende uger. 

 

Og så indeholder den en beskrivelse af, hvad Trumps første reaktion var, da han i maj 2017 af daværende justitstminister, Jeff Sessions, fik at vide, at Ruslands-undersøgelsen var sat igang. 

 

- Oh my God. This is terrible. This is the end of my Presidency. I'm fucked, sagde præsidenten ifølge rapporten og lænede sig tilbage i stolen, hvorefter han blev vred på Sessions.  

 

/Zølck

Side 370: Trump havde ikke succes med at stoppe undersøgelsen - mest fordi hans medarbejdere ikke fulgte hans beskeder

 

På side 370 i Mueller-rapporten bliver det beskrevet, hvordan Trump for det meste ikke havde held med at forhindre arbejdet med Ruslands-undersøgelsen, fordi "personerne omkring præsidenten afviste at udføre ordrer eller efterfølge hans opfordringer." 

 

 

Der bliver blandt andet henvist til, at Det Hvide Hus' advokat, Don McGahn, ikke gik til justitsministeriet med Trumps opfordring til at fyre Mueller, men i stedet truede med at sige op. 

 

/ Zølck 

Svært at se, der ikke kommer et politisk efterspil

Spørgsmål

Casper:

Hvordan tror I, at Demokraterne til at bruge offentliggørelsen af Mueller-rapporten politisk? Og kan rapporten påvirke Trumps chancer for genvalg i 2020?

Svar:

Hej Casper.

Efter offentliggørelsen af Muellers rapport kommer kampen nu til at blive politisk. De to store kamppladser bliver Kongressen og den allerede igangværende valgkamp frem mod præsidentvalget i 2020.

 

Spørgsmålet om, hvorvidt præsident Trump aktivt forsøgte at forhindre rettens gang kommer nok til at blive en stor slagmark i kølvandet på offentliggørelsen af Ruslandsrapporten. Mueller og hans folk nævner adskillige forsøg og opfordringer fra Trump til at blande sig i undersøgelsen, blandt andet ved at opfordre præsidentens juridiske rådgiver, Don McGahn, til at få Mueller fyret i løbet af undersøgelsen, hvilket McCahn nægtede at gøre. Rapporten nævner yderligere forsøg på indblanding, der ikke blev til noget, fordi præsidentens stab ikke efterlevede Trumps ordre.

 

Det er svært at forestille sig, at der ikke kommer et politisk efterspil på disse afsløringer. Store dele af Det Demokratiske Partis base på venstrefløjen er nu nok (endnu mere) åben for en impeachment-proces imod præsidenten. Det bliver interessant at se, om den demokratiske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, den moderate Nancy Pelosi, kan modstå dette pres frem mod præsidentvalget.

 

/Mirco Reimer-Elster

De der overstregninger...

For dem som har tænkt sig at give sig i kast med Mueller-rapporten (den er her) så vil I møde en række overstregninger.

 

De er fordelt på fire kategorier - og  er meget hjælpsomt farvekoordineret, så det er tydeligt, hvorfor hvilke dele er overstreget.

 

Grøn - Detaljer, der alvorligt griber ind i privatlivets fred for folk i udkanten af undersøgelsen, som ikke har begået noget ulovligt. 

 

Gul - Oplysninger der er følsomme, fordi de viser efterretningsteknikker.  

 

Hvid - Oplysninger som kan bruges i andre retssager.,

 

Rød - Detaljer der kommer fra "Grand jury"

 

Rapporten er på 448 sider - og derfra kan man så fratrække overstregninger. 

 

/Zølck

Side 288: Sarah Sanders erkender at have misledt fra podiet i Det Hvide Hus

 

På side 288 i Mueller-rapporten bliver det beskrevet, hvordan Det Hvide Hus' pressesekretær, Sarah Sanders, erkender, at hendes udtalelser "ikke var baseret på noget," da hun sagde, at "utallige" FBI-agenter havde ringet til Det Hvide Hus og sagt, de havde mistet tilliden til FBI-direktør James Comey. 

 

Udtalelsen faldt på et pressemøde, efter at Trump havde fyret James Comey som FBI-direktør i 2017. 

 

- Beviserne understøtter ikke de påstande, står der i rapporten, som går videre til at sige, at det erkender Sarah Sanders også.

 

 

/Zølck 

Trumps advokater: Total sejr

Trumps juridiske hold erklærer "total sejr" efter offentliggørelsen af Mueller-rapporten. De skriver, at Trump er offer for et forsøg på at afspore præsidenten af tidligere FBI-direktør, James B. Comey og andre regeringsansatte.

 

Trumps advokater beskylder Comey - som blev fyret af Trump i 2017, hvilket blev startskuddet til Mueller-undersøgelsen - for at "remføre en skævvreden fortælling, hvor Trump var skyldig ind til bevist uskyldig.  

 

- This vindication of the President is an important step forward for the country and a strong reminder that this type of abuse must never be permitted to occur again, står der ifølge Washington Post i udtalelsen fra trumps advokater Rudolph W. Giuliani, Jay A. Sekulow, Jane Serene Raskin og Martin R. Raskin.

/Zølck

Det juridiske slagsmål og det politiske

Spørgsmål

Jhansen:

Russerne påvirkede helt sikkert valget og ønskede Trump som vinder. Det vidste kampagnen godt, men udnyttede det i stedet for at anmelde det. Det er ikke frikendelse... det kommer vi til at høre mere om tror I ikke?

Svar:

 

Afgjort, ja. Og det er en meget god pointe, du rejser her. Meget af det, vi kommer til at se i rapporten, vil blive bedømt ud fra to parametre: et juridisk og et politisk. Så vidt vi kan se, har Mueller vurderet, at der ud fra et juridisk parameter ikke er tale om forbrydelser (eller at der ikke var nok til at rejse sigtelser). Men med offentliggørelsen af Muellers rapport kommer kampen nu til at blive politisk. Og her vil der være meget delte meninger om, hvorvidt Trump-kampagnens adfærd og villighed til at få hjælp fra en fjendtligsindet magt til at vinde præsidentvalget, har været i orden, og hvorvidt det skal få politiske konsekvenser.

/Mirco Reimer-Elster

Republikanerne siger, det "er tid at komme videre"

Hvis der er er en ting, der står fast her et par timer efter, at Mueller-rapporten blev frigivet til offentligheden, så er det, at demokraterne IKKE er klar til at gå videre til noget andet lige foreløbigt. 

Det er ellers præcis det, som fremtrædende republikanere opfordrer USA til. 

 

Analyse: Der var god grund til at være skeptisk overfor Barrs referat

To døgn efter offentligheden fik at vide, at Robert Mueller havde afleveret sin Ruslandsrapport, vurderede justitsministeren sammen med vicejustitsminister Rod Rosenstein, at der ikke kunne rejses tiltale mod præsidenten for at skulle have forhindret rettens gang dømt ud fra Muellers ruslandsrapport.

 

Barr valgte samtidig at citere meget selektivt fra Muellers konklusioner i obstruction of justice-spørgsmålet: - Specialanklageren slår fast, at mens denne rapport ikke konkluderer, at præsidenten har begået en forbrydelse, så frifinder den ham heller ikke.

 

Vi kan nu i den faktiske rapport se, at det er en meget unuanceret gengivelse af Muellers konklusioner. Her er hele konklusionen i spørgsmålet om obstruction of justice:

 

"Because we determined not to make a traditional prosecutorial judgment, we did not draw ultimate conclusions about the President`s conduct. The evidence we obtained about the President`s actions and intent presents difficult issues that would need to be resolved if we were making a traditional prosecutorial judgment. At the same time, if we had confidence after a thorough investigation of the facts that the President clearly did not commit obstruction of justice, we would so state. Based on the facts and the applicable legal standards, we are unable to reach that judgment. Accordingly, while this report does not conclude that the President committed a crime, it also does not exonerate him.”

 

Med andre ord: efter en næsten to år lang undersøgelse vurderede Robert Mueller og hans hold, at de ikke kunne konkludere entydigt, at præsident Donald Trump ikke havde prøvet at influere en igangværende undersøgelse. Tværtimod gør konklusionen det klokkeklart, at det ikke var muligt at nå denne konklusion ”baseret på fakta og de gældende juridiske standarder”.

 

Det er en noget mere nuanceret konklusion, end den som justitsminister William Barr præsenterede den amerikanske offentlighed for en måned siden, hvor Barr – som vi nu kan se – valgte kun at citere den sidste sætning af Mueller-rapportens konklusion i spørgsmålet om obstruction of justice.

 

/Mirco Reimer-Elster

Side 300 - Trump sagde, at "Mueller has to go"

En af de passager i rapporten, som vi forventeligt kommer til at høre meget mere om de kommende dage, står på side 300 i Mueller-rapporten. Her skriver Mueller-teamet, at Trump bad Det Hvide Hus' advokat, Don McGahn, om at ringe til vicejustitsminister, Rod Rosenstein, for at få fjernet Mueller. 

- First, McGahn's clear recollection was that the President directed him to tell Rosenstein ... 'Mueller has to go.'

/Zølck

Mueller: Skriftlige svar fra Trump "utilstrækkelige"

Rapporten fra Mueller inkluderer skriftlige svar fra USA's præsident, Donald Trump.

Præsidentens svar bliver i rapporten omtalt som værende "utilstrækkelige," skriver Ritzau. 

Mueller-holdet besluttede dog alligevel at undlade at tvinge Trump til at stille op til et interview gennem en stævning, fremgår det af rapporten.

/Zølck

Mueller-rapport: Trump troede han var "fucked", da Mueller blev udnævnt

- Oh my God.

En farverig detalje fra rapporten, som en journalist fra Politico, Dan Diamond, har læst sig frem til. Trump troede, at hans tid som præsident var færdig med udnævnelsen af Mueller. 

 

Mueller "ikke i stand til at konkludere" at Trump begik en kriminel handling

 

Det er en lang rapport, men flere elementer begynder at komme frem.

 

I introduktionen til anden del af rapporten - den del om "obstruction of justice" - går Robert Mueller ifølge The Guardian meget længere end justitsminister William Barr har antydet og peger på alvorlige handlinger udført af Trump, som kunne være kriminelle. 

 

Mueller skriver, at hvis hans team havde konkluderet, at præsidenten ikke havde begået noget kriminelt, så ville de have sagt det. Istedet skrev de: 

 

- Based on the facts and the applicable legal standards, however, we are unable to reach that judgment.

 

Der er ifølge The Guardian flere problemer i næste sætning, hvor Mueller taler om præsidentens handlinger og intentioner, som forhindrer dem i endegyldigt at konkludere, om en kriminel handling er blevet udført og tilføjer:

 

“Accordingly, while this report does not conclude that the president committed a crime, it also does not exonerate him.”

 

/Zølck

Trump: - Jeg har en god dag

Trump taler ved et event for sårede soldater i Det Hvide Hus.

 

Præsident Trump talte ved et event for sårede soldater i Det Hvide Hus minutter efter frigivelsen af Mueller-rapporten på justitsministeriets hjemmeside.

Han sagde, at han havde en god dag:

"It's called no collusion, no obstruction," sagde Trump, som også sagde, at noget lignende ikke burde ske igen for nogen anden præsident.

/Zølck
 

Mueller-rapporten er ude - 448 sider.

Så begynder læse-maratonet. Det amerikanske justitsministerium har offentliggjort Mueller-rapporten. 

Den er 448 sider lang. Du kan læse den her