Nyheder

30-årig gik fra p-piller til digital prævention

Der er kvinder, som bruger digital prævention, men foreningen Sex og Samfund er bekymrede for, at det vil føre til flere aborter.

Hver morgen starter Carolina Ellie dagen med at tage sin temperatur.

Ikke fordi hun har mistanke om feber, men fordi det dråbeformede termometer på ét bestemt punkt kender hendes krop bedre, end hun selv gør.

Den ved, hvornår hun kan dyrke ubeskyttet samleje uden at blive gravid.

Røde, gule og grønne dage

For fem år siden droppede den 30-årige blogger og sundhedsterapeut de hormonfyldte p-piller og har siden brugt digital prævention.

- Jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne tåle de kunstige hormoner fra p-piller og p-ring, som jeg tidligere har brugt, så jeg tænkte, at der simpelthen måtte være en anden metode for kvinder som mig, siger Carolina Ellie.

Det var i jagten på at finde en løsning, at Carolina Ellie fandt frem til Daysy. Et apparat, der hævder at kunne gøre hende fri for kunstige hormoner og samtidig give hende en bedre forståelse for sin egen krop og cyklus.

På den måde arbejder jeg med kroppen i stedet for imod den

Carolina Ellie, blogger og sundhedsterapeut

Ved hjælp af temperaturmåling og en avanceret algoritme lover termometeret og den tilhørende app at lære kvindens cyklus at kende ned til mindste detalje.

Kvinders kropstemperatur stiger en halv grad ved ægløsning, og derfor hævder firmaet bag, Valley Electronics AG, at Daysy kan forudsige med 99,4 procents sikkerhed, hvornår det er sikkert at dyrke sex.

På røde og gule dage er der risiko for graviditet ved ubeskyttet samleje, mens den grønne farve indikerer sikre perioder. Cyklustrackeren kan med andre ord markere, hvornår kvinden skal afholde sig fra sex eller bruge beskyttelse, hvis hun vil undgå graviditet.

- For mig er det den helt rigtige præventionsform, siger Carolina Ellie og fortsætter:

- Det er jo ikke alle dage på en måned, hvor en kvinde kan blive gravid, og jeg kunne godt lide tanken om kun at beskytte mig de dage, hvor jeg er fertil. På den måde arbejder jeg med kroppen i stedet for imod den.

En tendens mod det naturlige

Carolina Ellie er langt fra den eneste, der er blevet tiltrukket af det naturlige alternativ.

Ifølge den danske forhandler Green Goddess har omkring 1000 kvinder købt Daysy i løbet af de sidste seks måneder. Det vides ikke, hvor mange af disse kvinder bruger den som prævention, men interessen kan ifølge gynækologen Stine Fürst skyldes en tendens i tiden:

- Flere kvinder ønsker at være mere opmærksomme på, hvordan deres cyklus er. Der er faktisk rigtig mange, der gerne vil vide: "Hvordan fungerer min krop egentlig uden forstyrrende hormonbehandling?" siger Stine Fürst.

Derfor anbefaler hun også produktet til sine patienter:

- Det er et rigtig godt alternativ til de kvinder, der ikke ønsker at få hormoner.

Overlæge: - Det er en usikker præventionsmetode

Cyklustrackeren er ikke den eneste af sin slags, og efterhånden er der kommet flere former for digital prævention på markedet.

Flere af dem er ligesom Daysy godkendt som medicinsk udstyr i EU.

Vi kommer til at skulle lave en hel masse aborter, som ingen ønsker sig

Charlotte Wilken-Jensen, speciallæge i gynækologi og faglig leder hos Sex og Samfund

Men den udvikling begejstrer ikke speciallæge i gynækologi og ledende overlæge på Hvidovre Hospital Charlotte Wilken-Jensen. Som faglig leder for foreningen Sex og Samfund advarer hun mod digital prævention, hvis målet er ikke at blive gravid.

- Efter min opfattelse er det en meget usikker præventionsmetode, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Hun er særligt skeptisk omkring temperaturmålingen, som ifølge hende er en relativ upræcis metode:

- Omstændighederne, man gør det under, skal være helt konstante, før man kan stole på det. Det har en stor betydning, om vores kropstemperatur svinger, om vi er i et varmt eller koldt rum, eller om vi vågner eller går i seng på forskellige tidspunkter i løbet af en uge.

Charlotte Wilken-Jensen, faglig leder for Sex og Samfund samt overlæge på gynækologisk afdeling på Hvidovre Hospital, tror ikke på cyklus computernes nøjagtighed. Video: Liza Krasnova Skov

Det er de færreste mennesker, der har den regelmæssighed i livet, lyder det fra Charlotte Wilken-Jensen, og derfor frygter hun, at flere kvinder vil få uønskede graviditeter:

- Det værste i forhold til, at cykluscomputere bliver udbredt, er, at vi kommer til at skulle lave en hel masse aborter, som ingen ønsker sig.

37 aborter i Sverige

Sidste år kom appen Natural Cycles, der er en pendant til Daysy, da også i modvind i Sverige.

Her meldte 37 kvinder til den svenske lægemiddelstyrelse, at de var blevet uønsket gravide og havde søgt om at få en abort, selv om de havde fulgt appens anvisninger.

Den danske lægemiddelstyrelse fortæller dog til TV 2, at der ikke er blevet registreret lignende tilfælde i Danmark. Dette kan ifølge styrelsen skyldes, at de kvinder, der er blevet uønsket gravide, ikke har meldt det som årsag.

Det bekymrer dog ikke Carolina Ellie. Hun har ikke har planer om at begynde på p-piller igen.

Du bliver ikke nervøs for at blive gravid?

- Overhovedet ikke. Slet ikke. Så var jeg blevet det, siger Carolina Ellie.

TV 2 har været i kontakt med firmaet Valley Electronics AG, der står bag Daysy. I en mail skriver de til TV 2, at de fortsat garanterer mere end 99 procent sikkerhed ved brug af produktet. De henviser dog til, at det er op til den enkelte bruger, hvordan hun anvender cyklusoplysningerne fra Daysy.