Nyheder

Westminster Byret: Julian Assange kendt skyldig

Julian Assange har været i Westminster Byret, der skulle tage stilling til anklagerne mod Wikileaks-stifteren.

Julian Assange kendt skyldig ved Westminster Byret.

Dommeren skulle tage stilling til, om australieren brød aftalerne for sin kaution, da han ikke overgav sig til myndighederne i forbindelse med en udlevering til Sverige 29. juni 2012.

Wikileaks-stifteren nægtede sig skyldig i anklagen.

Hvis han bliver dømt, risikerer han op til 12 måneders fængsel. Assange skal for retten igen 2. maj.

Amerikanerne vil have ham udleveret

Amerikanerne har i årevis villet have Julian Assange udleveret, efter han ved gentagende lejligheder har offentliggjort oplysninger om det amerikanske militærs opførsel i blandt andet Irak og Afghanistan.

Det amerikanske justitsministerium offentliggjorde tidligere, at de sigter ham for ham i samarbejde med Chelsea Manning at have begået ’conspiracy to commit computer intrusion’ – at have forsøgt at hacke sig ind i regeringscomputere. Derudover skal Assange have opfordret Manning til at finde og udlevere flere hemmelige dokumenter til ham.

Hvis han bliver udleveret og dømt, så kan han risikerer han ifølge de amerikanske myndigheder op til fem års fængsel.

Chelsea Manning blev egentligt idømt 35 års fængsel for at lække fortrolige oplysninger om USAs krigsførsel i Irak og Afghanistan, men Barack Obama valgte som en af sine sidste handlinger at benåde hende efter syv års indespærring.

De amerikanske myndigheder skal inden 12. juni indlevere de relevante papirer i forhold til udleveringen, før de britiske myndigheder kan tage stilling til det.

Svensk voldtægtssag kan genåbnes

Advokaten Elisabeth Massi Fritz, der repræsenterer en af de kvinder, der tilbage i 2010 anklager Assange for at have voldtaget hende, har meddelt, at hun vil have sagen genåbnet.

Anklagerne blev ellers officielt droppet i 2017, fordi der ikke var udsigt til at få den mistænkte udleveret.

Sagen om voldtægt forældes i august næste år. Det vides på nuværende tidspunkt ikke, om den svenske anklagemyndighed vil genåbne sagen.

En gammel sag

Assange har været på den ecuadorianske ambassade siden han i november 2011 tabte en appelsag og skulle udleveres til Sverige. Han mente dengang, at en udlevering ville krænke hans menneskerettigheder, da han frygtede, han fra Sverige ville blive udleveret til USA.

Den 47-årige Assange blev torsdag arresteret på den ecuadorianske ambassade, hvor han har tilbragt de sidste syv år i politisk asyl. Det var den ecuadorianske ambassadør, der lukkede det britiske politi ind, efter Ecuador havde trukket sit asyl tilbage. FN anmodede eller i december 2018 de britiske myndigheder om at lade Wikileaks-stifteren forlade ambassaden som en fri mand.