Nyheder

Oscar-vinder får 4 millioner kroner i erstatning efter MeToo-anklager

En australsk avis beskyldte Geoffrey Rush for upassende opførsel, men retten har ikke fundet, at der var nok beviser.

Da #MeToo-stormen for alvor rasede i efteråret 2017, blev en række mandlige skuespillere anklaget i medierne for seksuelle overgreb.

Den Oscar-vindende 'Pirates of the Caribbean'-skuespiller Geoffrey Rush var en af dem.

Geoffrey Rush har hele vejen igennem bebudet sin uskyld.

I den australske tabloidavis The Daily Telegraph blev den nu 67-årige skuespiller beskyldt for at have opført sig upassende over for en kvindelige kollega i forbindelse med teaterforestillingen ’Kong Lear’ i 2015 og 2016.

Avisen bragte historien uden at have talt med den kvindelige skuespiller, overgrebene skulle være gået ud over, og nu har Australiens føderale domstol slået fast, at der ikke var hold i beskyldningerne. Det skriver The Sydney Morning Herald.

Dette var – under alle omstændigheder – et stykke uansvarligt sensationsjournalistik af værste skuffe

Michael Wigney, dommer

Det betyder, at Geoffrey Rush, som har vundet en Oscar for sin rolle i 'Shine', skal have, hvad der svarer til, fire millioner danske kroner i erstatning – foruden en kompensation for tabt arbejdsfortjeneste på grund af beskyldningerne.

Hænder på bryst og lænd

I de to artikler, The Daily Telegraph skrev om sagen i slutningen af 2017, stod det ikke klart, hvilken skuespillerinde Geoffrey Rush skulle have opført sig upassende over for.

Efterfølgende kom det dog frem, at det var Eryn Jean Norvill, der spillede hans datter i forestillingen.

Eryn Jean Norvill fortalte sin version af sagen i retten. Men det var ikke nok til at overbevise dommeren.

Hun havde ikke noget at gøre med avisens anklager, men i retten fortalte hun sin version af historien.

Ifølge hendes forklaring skulle Geoffrey Rush ved flere lejligheder have rørt ved hende på en upassende måde.

Hun fortalte, at han havde ladet sin hånd strejfe siden af hendes ene bryst – efter hendes opfattelse med vilje – og at han havde rørt ved hendes lænd under blusen.

Hun fortalte dog også fra vidneskranken, at han ved en anden lejlighed fjernede hånden fra hendes ryg, da hun bad ham om det, skriver The Sydney Morning Herald.

- Sensationsjournalistik af værste skuffe

Sagens dommer, Michael Wigney, mente dog ikke, at der var beviser nok mod Geoffrey Rush, og derfor blev The Daily Telegraph dømt for æreskrænkelse.

Det er denne krænkelse af skuespillerens navn og omdømme, der betyder, at han nu har ret til mindst fire millioner kroner i erstatning.

Jeg har aldrig ønsket, at disse problemer skulle løses i retten

Eryn Jean Norvill, skuespillerinde

- Dette var – under alle omstændigheder – et stykke uansvarligt sensationsjournalistik af værste skuffe. Den allerværste slags, sagde dommeren i retten.

Michael Wigney gjorde det dog også klart, at han synes, at der var tale om en ”trist og uheldig sag”, som burde være blevet løst uden for retssalen og ikke mindst offentlighedens søgelys.

Begge parter er enige

Den overbevisning virker Geoffrey Rush til at være enig i. Det gjorde han klart efter dommen.

- Der ikke var nogen vindere i denne sag, som har skabt enorm bekymring hos alle de involverede, lød det fra den australske skuespiller.

Eryn Jean Norvill synes heller ikke, at der er nogen vindere i sagen, sagde hun uden for retsbygningen.

- Jeg har aldrig ønsket, at disse problemer skulle løses i retten. Jeg ville have været tilfreds med at modtage en simpel undskyldning og et løfte om at gøre det bedre – uden noget af det her, sagde hun.