Forretningsmanden Poul Sørensen (med ryggen til), advokaten (til venstre) Sten Sørensen og muldvarpen Theis Dylsing (til højre) til møde i Magasin.
Operation X

Operation X fandt ustoppelig bedrager i stormagasin - så spænede han væk igen

Den bedrageridømte forretningsmand Poul Sørensen har i flere år arbejdet tæt sammen med advokaten Sten Sørensen, som også tjener penge på gældsfælde.

Theis Dylsings telefon ringer. Det er bare få minutter siden, Poul Sørensen løb fra Københavns Hovedbanegård. Theis Dylsing og Poul Sørensen havde taget toget sammen til København, men da Poul Sørensen fik øje på Morten Spiegelhauer på perronen, satte han i løb. Væk fra Morten Spiegelhauer. Væk fra Theis Dylsing.

Men forretningsmanden Poul Sørensen har ikke regnet ud, at Theis Dylsing arbejder sammen med 'Operation X'. For det er ham, der ringer.

Han synes, de skal mødes hos advokaten Sten Sørensen og underskrive aftalen om at indsætte Theis Dylsing som direktør for en række selskaber som planlagt. Det vil give ham det juridiske ansvar for selskaberne, hvor millioner af kroner er forsvundet.

Theis Dylsing har ingen planer om at lade sig indsætte som direktør, men han siger ja til at mødes hos advokaten Sten Sørensen alligevel. For det giver 'Operation X' en ny mulighed for at tale med Poul Sørensen.

Den ustoppelige bedrager 2

Dette er andet kapitel af to i Operation X-serien 'Den ustoppelige bedrager'. Du kan læse første kapitel her og se første afsnit på TV 2 Play

Andet og sidste afsnit sendes på TV 2 11. april 2019 klokken 20.00.

Morten Spiegelhauer vil spørge ham om, hvorfor han har lokket danskere til at investere for lånte penge med løfter om høje afkast – noget, der ifølge Skat er fiktivt. Kundernes penge er forsvundet, og i stedet for et højt afkast står de nu med en kæmpe skattegæld.

Det ligner til forveksling noget, han tidligere er dømt for. I 2016 blev Poul Sørensen idømt 2,5 års fængsel og en bøde på 17 millioner kroner for skattesvig og groft bedrageri.

Advokaten orienterer Poul Sørensen om overførsler

Theis Dylsing og 'Operation X' kører mod advokaten Sten Sørensens kontor i Amaliegade, hvor direktørindsættelsen skal gennemføres. Sten Sørensen er advokat med møderet for Højesteret, og det er ham, der har forberedt papirerne.

Sten Sørensen og Poul Sørensen har i årevis arbejdet tæt sammen. Sten Sørensen er advokat for P Finans, men hans engagement i virksomheden og de andre involverede selskaber, som det er meningen, Theis Dylsing skal overtage ledelsen af, rækker langt ud over almindelig advokatbistand.

Advokaten har blandt andet stiftet flere af selskaberne og også siddet som direktør i nogle af dem. I et af selskaberne – Gældsakkord - har Sten Sørensen endda indsat sin egen søn som direktør uden hans viden. Sønnen skriver i en mail til 'Operation X', at det er hans far, der har sat ham ind som stråmand.

I januar 2018 fik kunderne i P Finans besked på, at de fremover skulle indbetale deres penge til Gældsakkord i stedet for det firma, de normalt betalte til. Og i den forbindelse sendte advokaten Sten Sørensen en mail til Poul Sørensen.

- Jeg giver naturligvis dig, Poul, besked, hver gang jeg modtager indbetalinger samt meddeler dig beløbets størrelse og kundens navn, skrev han.

Selskabets advokat mener altså, at Poul Sørensen skal orienteres om alle indbetalinger. Men det vil forretningsmanden ikke have frem. To timer senere svarede han.

- Jeg sletter omgående nærværende mail. Jeg er nervøs for, der er andre, der ser med. Send gerne mailen ind på den nye mailadresse, når denne virker, skrev Poul Sørensen.

Gemmeleg for kameraholdet

Da Theis Dylsing og 'Operation X' er få meter fra kontoret, stiger Theis Dylsing ud af bilen for at gå op til Rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads. Han slår GPS-deling til på sin telefon, så Morten Spiegelhauer kan følge med i, hvor han går hen. Det skal vise sig at blive vigtigt. For mens Theis Dylsing står alene og venter, ringer Poul Sørensen og foreslår, at de i stedet mødes i Nyhavn.

Og gåturen har tilsyneladende til formål at afsløre, om kameraholdet følger efter Theis Dylsing. For da Theis Dylsing ringer op til Poul Sørensen for at sige, at han er fremme, vil Poul Sørensen endnu en gang ændre mødestedet.

- Jeg tænker bare, hvis de kommer de kamerafolk, så er det (Nyhavn, red.) et dumt sted at være. Gå hen mod Kongens Nytorv, så er vi meget tæt på hinanden lige nu.

På GPS-signalet kan Morten Spiegelhauer se, at Theis Dylsing går ind i Magasin. 'Operation X'-holdet venter uden for stormagasinet, da Theis Dylsing pludselig ringer til Morten Spiegelhauer.

Theis Dylsing er nede i restauranten i underetagen sammen med Poul Sørensen. Og advokaten Sten Sørensen er også dukket op. De skal til at underskrive papirerne, der gør Theis Dylsing til direktør for flere selskaber. Det er nu, Morten Spiegelhauer har muligheden for at stille Poul Sørensen nogle spørgsmål. Og det skal gå stærkt, så Theis Dylsing ikke ender i en situation, hvor han skal trække tiden.

Morten Spiegelhauer skynder sig ind i Magasin og ned ad rulletrappen for at afbryde mødet i restauranten. Men han når ikke engang at præsentere sig selv, før advokaten rejser sig op.

- Hvad bilder du dig ind? Kan du komme ud nu. Ud! Vi vil ikke have nogen, der fotograferer. Er du med på det? Ud. Væk, råber han.

Da Operation X opsøger Poul Sørensen for anden gang i løbet af en dag, løber han endnu en gang væk. Video: Julie Kragh Thisgaard

Samtidig sætter Poul Sørensen for anden gang den dag i løb. Han løber op ad trappen og ud af Magasin.

Morten Spiegelhauer ville ellers gerne have spurgt forretningsmanden, hvor de mange kunders penge er blevet af. Men han vil tydeligvis ikke tale med 'Operation X'.

Jagten på en ny direktør fortsætter

Poul Sørensens søgen efter en ny direktør til selskaberne slutter dog ikke i Magasin. Bare få timer efter, 'Operation X' har overrasket ham under mødet med Theis Dylsing, ringer han til en anden P Finans-kunde, Pernille Jensen.

- Jeg synes, I skal sætte jer på magten. Sætte jer på styringen af det hele. I skal bestemme det hele, siger Poul Sørensen til hende i telefonen.

Det ønsker Pernille Jensen på ingen måde, men det siger hun ikke til Poul Sørensen. I stedet lader hun ham blive i troen om, at hun måske godt kunne tænke sig at overtage ledelsen af selskaberne, og de aftaler at ringes ved tre dage senere.

Da Poul Sørensen ringer til Pernille Jensen som aftalt, sidder Morten Spiegelhauer klar ved telefonen sammen med hende. Først taler Pernille Jensen og Poul Sørensen sammen, men efter nogle minutter afbryder Morten Spiegelhauer.

- Det er godt Poul, tak for interviewet. Jeg har lige et sidste spørgsmål, inden du løber. Som jeg ser det, har du en central rolle i det her på samme måde, som du havde, da du fik en dom i 2016, siger Morten Spiegelhauer og fortsætter:

- Du fik to års prøvetid for noget, der tilnærmelsesvis minder om det, du har gang i nu.

- Den her samtale slutter nu. Jeg kan godt sige dig en ting: Det ligger mig virkelig, virkelig dybt på sinde, at de her mennesker skal hjælpes, svarer Poul Sørensen.

- Du lyder næsten som om, du synes, det er synd for dig?

- Ikke synd for mig, det er synd for kunderne.

- Du har siddet over for folk, som er presset økonomisk i forvejen. Tænker du ikke på dit ansvar over for dem?, spørger Morten Spiegelhauer.

- Samtalen slutter her, siger Poul Sørensen og lægger på.

Efter samtalen opdager Pernille Jensen, at hun har fået en mail fra advokat Sten Sørensen, som opfordrer hende til at blive direktør.

- Jeg håber, du har lyst til at være med i selskabernes ledelse, står der.

Men det har Pernille Jensen fortsat ikke lyst til.

- Jeg skal ikke sige ja til noget som helst. Så kommer mit navn til at hænge på hele lortet. No way, siger hun.

Advokat henter penge fra statskassen

I mailen til Pernille Jensen er det tydeligt, at advokaten Sten Sørensen spiller en central rolle i arbejdet med at få P Finans-kunderne til at overtage ledelsen i virksomheden; og dermed også tage del i ansvaret for, at millioner af kroner er forsvundet. Men her slutter historien ikke om Sten Sørensen.

Da Poul Sørensen blev dømt for skattesvig og bedrageri af særlig grov karakter i 2016 gik det ud over 90 personer, som til sammen mistede omkring seks millioner kroner. Foruden de indbetalte penge fik kunderne stor gæld til Skat, fordi de havde haft et rentefradrag, de ikke var berettiget til.

Men Poul Sørensen henviste en del af kunderne til skatteadvokaten Sten Sørensen. 'Operation X' har fundet frem til 34 klagesager, som Sten Sørensen førte for P Finans-kunder i Landsskatteretten. Han tabte samtlige 34 sager.

Kunderne skulle stadig betale deres fradrag tilbage til Skat. Til gengæld tjente Sten Sørensen godt på sagerne. Han har nemlig fået det, der kaldes omkostningsgodtgørelse. Noget, der er indført for at sikre, at folk, som ikke har mange penge, kan føre sager mod Skat.

For at en advokat kan få udbetalt omkostningsgodtgørelsen er det en klar betingelse, at klienten betaler den ene halvdel af regningen til advokaten, mens staten så betaler den anden.

I de 34 sager har Sten Sørensen opgjort sit honorar til i alt 3.252.639,51 kroner. Skat har overført halvdelen af det – i alt 1,6 millioner kroner.

Men 'Operation X' har talt med en række af Sten Sørensens klienter, som forklarer, at de ikke har betalt deres halvdel af advokatsalæret. Det var aldrig en del af aftalen, at de skulle det, siger de.

Det vil altså sige, at betingelsen for at få udbetalt omkostningsgodtgørelsen ikke er opfyldt.

I 2017 fik Advokatnævnet mistanke om, at Sten Sørensens klienter ikke betaler deres del. Nævnet bad Sten Sørensen om dokumentation for klienternes betalinger, men advokaten har ikke udleveret alt det materiale, som Advokatrådet har bedt om. I februar 2018 konkluderede Advokatnævnet, at det var i strid med god advokatskik. Sten Sørensen fik en bøde på 30.000 kroner.

Advokaten benægter

'Operation X' opsøger Sten Sørensen foran hans kontor i Amaliegade for at få ham til at stille op til et interview. Men det kan Sten Sørensen ikke, forklarer han:

- Det kan jeg ikke. Forstået på den måde, at jeg er advokat, og jeg er underlagt tavshedsforpligtelse, så jeg kan jo ikke sige noget. Andet end du allerede ved, siger Sten Sørensen.

- Det handler ikke så meget om sager, der er omfattet af din tavshedspligt, men mere om din egen funktion, forklarer Morten Spiegelhauer.

Sten Sørensen bekræfter, at han ud over at have stiftet nogle af selskaberne også har siddet som direktør, blandt andet i P Finans, men ikke længere gør det. I dag er han juridisk rådgiver, siger han.

- Så har du et tæt samarbejde med Poul Sørensen?, spørger Morten Spiegelhauer.

- Det er ikke rigtigt, men jeg kender Poul Sørensen, siger Sten Sørensen.

Sten Sørensen ved godt, at Skat har stemplet investeringer som værdiløse og rentefradrag i P Finans som ugyldige, for Skat sendte ham afgørelsen på en undersøgelse af selskaberne i maj 2018. Men Sten Sørensen afviser at have kendskab til, at nogen kunder er blevet snydt.

I forhold til skatteklagesagerne genkender advokaten heller ikke kundernes udlægning af aftalen om, at de aldrig har skulle betale noget honorar til Sten Sørensen.

- Det er ikke rigtigt. Det er simpelthen ikke rigtigt. Det er en misforståelse, siger han.

- Men du siger, at kunderne har betalt?

- Nej, det siger jeg ikke. De er forpligtet til at betale, siger Sten Sørensen.

- Men de har ikke betalt?, spørger Morten Spiegelhauer.

- Det kan jeg ikke udtale mig om, fordi det er fortroligt.

- For hvis de ikke har betalt, er du slet ikke berettiget til den godtgørelse, siger Morten Spiegelhauer.

- Det er jeg heller ikke enig i. Det er en misforståelse af reglerne, siger advokaten.

I januar 2019 anmeldte Advokatrådet Sten Sørensen til politiet. Rådet vil nu have både Advokatnævnet og en domstol til at se nærmere på advokaten.

I arbejdet med at kortlægge, hvordan Poul Sørensen arbejder, lykkedes det 'Operation X' at forhindre, at Theis Dylsing blev sat i spidsen af selskaberne. Men nu er en anden mandlig kunde indsat som direktør i fem selskaber med tilknytning til P Finans – og derudover er han blevet direktør i Sten Sørensens advokatfirma.

Se andet afsnit af ’Den ustoppelige bedrager’ torsdag klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 Play.