Nyheder

Michelle Obama delte anekdoter ud i Royal Arena: - Et hjem er de mennesker, der bor i det

Som en rockstjerne klædt i perler, der glimtede helt ned til bagerste række i Royal Arena, indtog Michelle Obama scenen og blev mødt af hujen.

Royal Arena sitrede af ren forventning.

Da den tidligere førstedame Michelle Obama kom på scenen, blev hun modtaget som en rockstjerne i og vandt en stor del af det kvindelige publikum ved at bære et lyserødt jakkesæt fra den danske designer Stine Goya, der funklede ned til de bagerste rækker.

Over 10.000 gæster fra Danmark og udlandet var valfartet til København for at se den tidligere førstedame dele ud af tiden i Det Hvide Hus, op- og nedturene i ægteskabet med Obama og rollen som mor for to snart voksne døtre.

Men de første spørgsmål fra moderator Rachael Ray – en amerikansk talkshowvært – drejede sig om danske eksportvarer som hygge og happiness, design og mad. Så hvad er hygge for Michelle Obama?

- Det er følelsen af at have dem man elsker omkring sig, sagde hun.

- Det var den fornemmelse, vi prøvede at tage med i Det Hvide Hus. For det, der gør et hus til et hjem, er jo de mennesker, der bor i det.

Lad aldrig en mand sætte dagsordenen

Derfra gled Michelle Obama over i anekdoter om, hvordan man er mor til to teenagedøtre og giver dem et normalt liv i et hjem, hvor de er bevogtet af sorte jakkesæt med automatpistoler. Og i et hus, hvis akse drejer om deres far.

- Selv vores sikkerhed og lykke var for hans skyld. For at han kunne koncentrere sig om sit arbejde, sagde hun.

Men Michelle Obama holdt familiens ben på jorden ved for eksempel at insistere på, at aftensmad var klokken 18.30. Uanset om Barack Obama var hjemme eller ej.

- Jeg ville ikke have, at mine døtre voksede op i et hjem, hvor manden satte dagsordenen, forklarer Michelle Obama og høstede et af aftenens store bifald.

Herretur for at se Michelle Obama

Salen i Royal Arena var som forventet pakket af kvinder i venindeflokke eller som generationer i samme familie.

Men blandt dem stak mænd som Tage Sand og Andreas Tandrup ud, der var taget på herretur til Royal Arena for netop at se Michelle Obama live.

- Det var egentlig en gave til min kone. Men hun glemte alt om det og er taget ud at spille golf med veninderne. Og så tog jeg sgu min svoger med i stedet, siger den 65-årige Andreas Tandrup med et stort grin.

Og de to herrer var enige om, at det var fascinerende at opleve Michelle Obama på dansk jord.

- Det var meget autentisk og oversteg de forventninger, jeg havde fra hendes tid som førstedame. Specielt det med familiens betydning, og den rolle man har som forældre - og nu bedsteforældre – tog jeg med mig derfra, siger 70-årige Tage Sand.

Start med at gøre en forskel for en ven

Og netop det var et af aftenens store budskaber.

At tage ansvar for den verden, vi er en del af, og gøre vores til at gøre den en smule bedre.

Som et verdenskendt ansigt med en sag som social retfærdighed på sinde fortalte Michelle Obama, at hun ofte mødes af unge mennesker, der spørger hende, hvordan de kan gøre en forskel?

- Og det simple svar er, at der, hvor du kan udrette mest muligt, er det bedste sted at starte med at gøre en forskel, sagde Michelle Obama fra scenen.

Start med at se dig omkring blandt venner og familie, klassekammerater og kolleger.

- Overvej en gang, at hvis vi alle gjorde det, behøvede vi ikke fikse verden i samme grad. Da var vi allerede et langt stykke af vejen. Som min mand siger: Forandringer sker nedefra og op.