Dagens overblik

Trump siger farvel til minister | Pollenplage kommer tidligt | Dansk tennissucces

Efter en enormt varm weekend er den nye uge startet køligere.

Og det varme vejr så tidligt på året giver problemer for allergikerne. Mere om det senere og dermed velkommen til ugens første nyhedsoverblik.

Trump-minister er ude

USA's præsident, Donald Trump, vil gerne have en hård politik på grænsen mod Mexico. Det har han aldrig lagt skjul på, men i de seneste dage har han for alvor sat handling bag ordene med udskiftninger i sin stab.

For tre dage side trak han meget uventet nomineringen af Ronald Vitiello som direktør i styrelsen for immigration og grænsehåndhævelse tilbage, og sent i aftes blev det tid til at skille sig af med Kirstjen Nielsen, der var leder af 'Homeland Security' - en slags minister for indenlandsk sikkerhed.

Officielt er der tale om en opsigelse fra Kirstjen Nielsen, der i øvrigt har danske aner, men eksperter er ikke i tvivl om, at der de facto er sket en fyring af hende, fordi Trump er utilfreds med, at antallet af asylansøgere fra grænseområdet er for højt.

Trump sagde for et par dage siden, at han vil have en hårdere kurs på grænsen, og at netop dette var årsagen til, at Ronald Vitello ikke længere havde præsidentens støtte. Og Nielsen er nu tilsyneladende blevet offer for det samme kursskifte.

Hendes job bliver overtaget af Kevin McAleenan, som indtil nu har været chef for USA's told- og grænsesikkerhedsbureau, CBP.

DF arbejder sammen med højrenationalister

Vi taler rigtig meget om, at der skal være folketingsvalg herhjemme senest 17. juni, men vi taler ikke så meget om, at der er valg til europaparlamentet 26. maj.

Og frem mod valget har Dansk Folkeparti lavet en ny alliance i parlamentet. Det EU-skeptiske parti er gået i valgforbund med tre andre partier, som er kendt som meget højrenationalistiske.

Det drejer sig om tyske Alternative für Deutschland, italienske Lega og De Sande Finner, som ikke så overraskende kommer fra Finland.

Partierne mødtes i dag i Milano for at blive enige om detaljerne i alliancen, og hvis de kan få det til at fungere, så kan der faktisk blive tale om en temmelig magtfuld gruppe, spår EU-ekspert Marlene Wind.

Birkepollen raser

Temperaturen nåede i går over de magiske 20 grader flere steder i det vestlige Jylland, og i store dele af landet var weekendvejret nærmest sommerligt.

Det har dog medført en ekstra lang allergisæson, da birkepollenallergikere allerede nu må vænne sig til generne.

Astma-Allergi Danmark skriver i en pressemeddelelse, at birkepollen er brudt ud nu, og det er to uger tidligere end normalt. Det rammer omkring en halv million danske allergikere.

Efter den varme weekend er temperaturen dog faldet en del i dag, og det vil fortsætte med at være markant køligere de næste dage, hvor der endda kan blive nattefrost igen. Kulden og regnen kan måske være med til at slå den tidlige pollen lidt ned igen.

Dansk tenniskomet i WTA-turnering

Vi har længe talt om hende som et stort talent i dansk tennis, og nu får 16-årige Clara Tauson for første gang muligheden for at spille med i en turnering på absolut højeste niveau.

Med en sejr i kvalifikationsturneringen over den 28-årige kroat Tereza Mrdeza i dag blev hun klar til hovedturneringen i Samsung Open i Lugano i Schweiz, hvor der er en præmiepulje på 1,66 millioner kroner.

Til sammenligning var Caroline Wozniacki lige fyldt 15, da hun spillede sin første WTA-turnering, så Clara Tauson er altså kun lidt mere end et år ældre.

TV 2s tennisredaktør Henrik Jensen kalder det ”så imponerende”, at Tauson allerede er på det niveau.

Seks fængslet i sag om skuddrab

I lørdags omkring klokken 16 udspillede sig et stort drama i Rungsted, hvor to grupperinger i det kriminelle miljø stødte sammen.

Der blev både skudt, stukket med kniv, og biler blev brugt som våben. En 20-årig mand mistede livet ved episoden, og fem personer blev i går varetægtsfængslet i sagen. I dag er endnu en person sat bag tremmer.

I alt blev 22 anholdt efter episoden, men de øvrige er blevet løsladt igen.

Politiet efterlyser vidner til episoden, og de leder fortsat efter våben i området.