Nyheder

Pandaerne kunne ses før tid i Københavns Zoo

Københavns Zoo vil sørge for at lukke lidt bedre af de kommende dage, så pandaerne kan få ro.

Der er lagt op til den helt store pandafest i Københavns Zoo. Først med gallaåbning onsdag aften med dronning Margrethe og endnu en kongelig åbning torsdag, hvor besøgende for første gang kan møde de længe ventede bjørne.

Men en skoleklasse har allerede mandag fået et glimt af en panda i anlægget, da de var på besøg haven.

Ida Helmer Nielsen var på besøg i Zoologisk Have med sin klasse mandag - tre dage før, at det skulle være muligt for gæster at se pandaerne.

- Vi troede ikke, at vi ville se pandaerne, men så var der én fra klassen, der opdagede, at man kunne se dem, hvis man stillede sig ved toiletterne ved sælerne. Der stod allerede mange og kiggede. Også dyrepassere, siger 12-årige Ida Helmer Nielsen, der går i 5. klasse på Gerbrandskolen på Amager.

- Pandaen så meget glad og nysgerrig ud. Den gik rundt og kiggede. Også på os, fortæller hun.

Pandaerne var for første gang ude i anlægget mandag fra cirka klokken ni og et par timer frem.

Der er opsat afskærmning, fordi der lige nu bliver arbejdet på byggepladsen foran pandaernes udendørsareal og for at holde publikum på afstand, så pandaerne ikke overfaldes fra første dag. Så gæsten har været heldig at kunne spotte pandaerne gennem afskærmningen, forklarer presseansvarlig i Københavns Zoo, Jacob Munkholm Hoeck.

- Det er ikke nogen katastrofe, at nogen har fået et glimt af pandabjørnene lidt på afstand. Det er jo ikke rumvæsener, og man har set en panda før, så jeg synes, at det er ret uskyldigt, at nogen har fanget et billede, siger han.

Ifølge Ida Helmer Nielsen så dyrepasserne godt, at der blev taget billeder. De sagde, at det var okay, og de tog i øvrigt også selv billeder, fortæller hun.

- Der var også en børnehave, men der kunne børnene næsten ikke se noget, fordi de voksne også ville se, siger hun.

Lukker lidt bedre af

De to pandaer Xing Er og Mao Sun er udlånt af kineserne som en statsgave fra Kinas præsident, Xi Jinping, til Danmarks dronning Margrethe for at fejre 60-året for de diplomatiske forbindelser mellem de to lande.

De ankom til Københavns Zoo torsdag 4. april 2019. Siden har de gradvist skulle vænne sig til de nye omgivelser.

Om der også vil være mulighed for at se pandaerne i anlægget tirsdag og onsdag, tør Jacob Munkholm Hoeck ikke at love. Det er op til dyrepasserne at vurdere, om pandaerne har brug for at gå en tur i anlægget.

- Det kan godt være, at vi lige sørger for at holde hegnet bedre lukket, så alle folk ikke står derovre og råber. Det er et spørgsmål om at beskytte pandaerne fra alt for meget tummel og ballade her de første dage, siger han.

Torsdag klokken ni åbnes zoo af kronprinsesse Mary, der er ny protektor for Københavns Zoo. Fra klokken 9-11 fortæller en zoo-ansat om pandaerne.

Spiser dansk bambus

Jacob Munkholm Hoeck fortæller, at pandaernes ankomst til København er gået godt, og at de trives. Fredag morgen spiste de for første gang dansk bambus, som er blevet dyrket de sidste fire år specielt til formålet.

Dyrepasserne har været spændte på, om pandaerne ville acceptere den danske bambus, og derfor havde de sørget for at skaffe 500 kilo kinesisk bambus til at blande i den danske i starten.

- Men fra første dag har de skubbet den kinesiske bambus til side og ædt vores, så det var vores foderansvarlige selvfølgelig utroligt glad og stolt over, siger Jacob Munkholm Hoeck.

Dog har pandaerne ikke været helt tilfredse med danske æbler. De er for sure, så der er blevet indkøbt nogle sødere sorter for at tilfredsstille bjørnenes smagsløg.