Nyheder

Ordbogen får kritik for sin definition af 'hudfarvet'

Det er racistisk at antage, at 'hudfarvet' henviser til farven på hvide menneskers hud, mener kritikere.

Strømpebukser, cremer og farveblyanter kan blive omtalt som hudfarvede, når de har en lys og afdæmpet orange farve svarende til farven på hvide menneskers hud.

Det er i hvert fald definitionen, hvis man slår ordet op i Den Danske Ordbog.

Men det er problematisk, lyder det søndag i en klumme i Berlingske skrevet af Josette Niyomwungere. Hun er chefredaktør på Woke.dk, der er et livsstilsunivers for mørke kvinder.

Hun mener, at Den Danske Ordbogs ordforklaring er racistisk.

- Den definition giver hurtigt en opfattelse af, at hvid betragtes som den "rigtige" hudfarve, og at alle vi, der falder uden for det spektrum, er efterladt ude i kulden, skriver hun og sender en bøn til Den Danske Ordbog:

- Så kære Den Danske Ordbog og enhver anden, der bruger denne definition af "hudfarvet": I er med til at forstærke den strukturelle racisme, idéen om at hvide mennesker er en højerestående race, og at vi gule, brune og røde er ligegyldige.

Ikke ordbogens opgave

Katrine Blauenfeldt, der chefredaktør på OXY Magazine og debattør, har også stillet spørgsmålstegn ved Den Danske Ordbogs definition af ordet 'hudfarvet'.

Hun har ifølge Politiken skrevet en mail Den Danske Ordbog og spurgt, om "det ikke ville være smart at rette" ordbogens definition, så mennesker med en anden hudfarve end hvid også kan føle sig inkluderet.

Hun har opfordret sine 11.000 følgere på Instagram til at gøre det samme.

Men det er ikke Den Danske Ordbogs opgave at bestemme, hvad ord skal betyde, lyder det fra Lars Trap-Jensen, der er ledende redaktør på den digitale ordbog.

- Vi opfatter en ordbog som et redskab, hvor brugerne kan slå op og finde ud af, hvordan ordene faktisk bruges, og hvad de betyder, skriver han på ordnet.dk i et svar til en forarget læser, der også finder ordbogens definition undertrykkende.

Ingen eksempler på andre farver

Her forklarer redaktøren, at Den Danske Ordbog løbende overvåger sproget, og hvordan ord bruges i praksis. Og ordet 'hudfarvet' forekommer 300 gange i de tekstsamlinger, som ordbogen bruger til at analysere sproget. Alle 300 gange bliver det brugt til at beskrive en farve, der er lys og afdæmpet orange.

- Det er ikke lykkedes mig at finde ét eksempel på at 'hudfarvet' skulle betegne en rødlig, mørkebrun eller nogen som helst anden farve, skriver han.

Det er altså ikke Den Danske Ordbog, der bestemmer, hvad 'hudfarvet' skal betyde. De observerer blot brugen af ordet, som man videreformidler i ordbogen. Han sender derfor bolden videre til dem, der bruger ordet, hvis der skal ændres på definitionen:

- I det øjeblik vi kan registrere, at ordet bliver brugt til at betegne andre farver end den beskrevne, så vil vi også ændre vores beskrivelse, lyder det.

Ifølge Politiken har Den Danske Ordbog modtaget omkring 50 henvendelser fra folk, der beder dem om at ændre definitionen. Men Lars Trap-Jensen understreger, at Den Danske Ordbog ikke har tænkt sig at bukke under for pres.