Samfund

Pandaerne er landet i København

I aften er et SAS-fly fra Beijing landet i Københavns Lufthavn med to særlige gæster ombord. Pandaerne Xing Er og Mao Sun forlod i går Chengu Panda Base i Kina for at begynde rejsen mod deres nye hjem i København Zoo.

Nedenfor kan du læse, hvordan pandaerne ankom til Danmark.

Pandaerne er ankommet til København Zoo

Efter fem års forarbejde og en over et døgn lang rejse er de to pandaer nu ankommet til København Zoo. Havens nye beboere blev kørt fra lufthavnen i en særlig lastbil. Senere på aftenen skal de lukkes ud i anlægget, hvor de skal installeres.  

Her skal de de næste fem dage leve af de 500 kilo bambus, de har med fra Kina. Efterfølgende går de over til danskproduceret bambus. Den 11. april kan zoologisk haves gæster se de to pandaer.

Og med det lukker TV2.dk's liveblog ned for i aften. 

Begrænset antal demonstranter er mødt op

Støttekomitéen for Tibet havde varslet demonstration ved lufthavnen i forbindelse med pandaernes ankomst. Men der er kun mødt et begrænset antal mennesker op, som vifter med tibetanske flag.

Det er med henvisning til Tibet-sagen, der handler om politiets håndtering af danske demonstrationer mod Kinas politik over for befolkningen i Tibet. En sag, der går tilbage til 2012.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen siger ifølge Ritzau, at det er fint, at der er mødt demonstranter op, men han er ikke enig i deres budskab.

- Der er nogen, der mener, at man ikke kan kritisere hinanden, når man er gode venner. Men jeg synes nærmere, at det er hos gode venner, jeg får den bedste kritik fra, siger han til Ritzau.

Rejsen fra Kina gik ”lige efter planen”

Turen fra Kina til København med to pandaer om bord er ifølge videnskabelig direktør i Zoologisk Have Bengt Holst gået "fantastisk godt" og "lige efter planen".

- De har taget det stille og roligt, og de har spist meget undervejs, siger Bengt Holst, der selv har været med på rejsen.

Det har været en proces, der har været længe undervejs at få pandaerne til Danmark. Og derfor er den videnskabelige direktør også glad her torsdag aften. 

- Lige for øjeblikket, er vi ret høje på adrenalin. Det er pludseligt virkelighed at have dem på dansk grund. Nu er det os, der har ansvaret, siger Bengt Holst.

Minister takker Kina

I forbindelse med ankomsten er der en velkomstceremoni i lufthavnen. Her deltager blandt andre miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og den kinesiske ambassadør i Danmark.

Under ministerens tale ved ceremonien kalder Jakob Ellemann-Jensen pandaerne "et symbol på partnerskabet mellem Kina og Danmark". 

- Jeg vil gerne takke Kina for at lade os tage hånd om deres to skatte, siger ministeren blandt andet i sin tale. 

Ved velkomstceremonien talte også den kinesiske ambassadør H.E. Fr. Deng Ying og Jørgen Horwitz, der er bestyrelsesformand i ZOO.

Pandaerne skal - efter planen - tilbage til Kina

Selvom København Zoo har bygget et anlæg til 160 millioner kroner, skal pandaerne efter planen tilbage til Kina om 15 år. De er officielt udlånt af kineserne som en statsgave til dronning Margrethe, og aftalen kan forlænges. Men hvis pandaerne får unger, har Kina retten til dem.

Panda-aftalen har involveret både danske statsministre, udenrigsministre og dronning Margrethe. I 2017 var der problemer med at skaffe penge til projektet, og der var risiko for, at det ville falde til jorden. Men Lars Løkke Rasmussen besluttede at henvende sig til 16 udvalgte danske virksomheder og fonde, der hver især blev opfordret til at donere 10 millioner kroner til at redde pandaprojektet.

Blev transporteret i to bure til Danmark

Det er i to bure, som måler to meter i højden og halvanden meter i længden og bredden, at pandaerne har rejst fra Kina i. Da de landede i Københavns Lufthavn, blev flyets luge åbnet, så pressen kunne se burene. Herefter blev de ført ud og ind i den lastbil, der skal køre dem til Zoologisk Have. Her skal de bo i et 4000 kvadratmeter stort anlæg, som BIG har bygget. Prisen er 160 millioner kroner, og anlægget byder blandt andet på opvarmede træstammer, hvor pandaerne kan være, når de fryser. Hunnen og hannen bor hver for sig, men kan mødes på et fællesanlæg, der blandt andet er tilplantet med høje træer, hvor hunpandaen kan trække sig tilbage, indtil hun er klar til parring.

Pandaerne bliver kørt til særlig terminal

Da flyet landede, kørte det til Wilhelm Lauritzen-terminalen, hvor lufthavnen normalt modtager prominente gæster. Herfra køres de almindelige passagerer fra flyet i busser til gaten, mens pandaerne skal over i en lastbil. Ingen kommer til at få et glimt af dem før i næste uge, hvor gæster i København Zoo kan se dem.

Flyet med pandaerne er landet

Det SAS-fly, der har transporteret de to pandaer Xing Er og Mao Sun fra Kina til Danmark, er landet i Københavns Lufthavn.

Her bliver de modtaget af fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, den kinesiske ambassadør i Danmark, H.E. Fr. Deng Ying, bestyrelsesformand for Zoologisk Have Jørgen Horwitz og direktør for Zoologisk Have Jørgen Nielsen.

Lastbil holder klar til at fragte pandaerne det sidste stykke

Når pandaerne er landet i København, skal de transporteres til Zoologisk Have på Frederiksberg. Inden de begyndte deres rejse, blev de lukket ind i hver sit bur, hvor de stadig er. Her står de i cirka 20-22 graders varme i flyets bund, hvor også bagagen befinder sig.

Når de lander, bliver de almindelige passagerer kørt i busser til gaten i lufthavnen, mens pandaerne i deres bure bliver de læsset over i en lastbil, som skal køre dem den omkring ti kilometer lange tur til København Zoo. Og så slutter en over ét døgn lang rejse for de to pandaer.

Støttekomite for Tibet demonstrerer ved pandaernes ankomst

Det er ikke alle, der er lige begejstrerede for, at København Zoo får to pandaer i haven. Støttekomiteen for Tibet vil demonstrere i lufthavnen, når det SAS-fly, de to bjørne er med, lander. Anders Højmark Andersen, der er formand i komitéen, mener, at de kun kommer til Danmark, fordi ”vi har afskrevet vores egne grænser i ønsket om at tilfredsstille kineserne.” 

- Vi er gået på kompromis med vores egne værdier, da vi i 2009 anerkendte det ulovligt besatte Tibet som en del af Kina, og vi har afvist møder med Dalai Lama i 2011 og 2015, siger Anders Højmark Andersen.

Pandaerne er udlånt af kineserne som en statsgave fra Kinas præsident, Xi Jinping, til Danmarks dronning Margrethe for at fejre 60-året for de diplomatiske forbindelser mellem de to lande.

Flyet med de to pandaer lander i aften

I morges lettede flyet fra Beijing til København. Inden afrejsen havde de to pandaer fået renset deres bure og fået lidt bambus efter deres tur fra Chengdu Panda Base. Rejsen fra Beijing til København er med et normalt rutefly fra SAS og tager cirka ni og en halv time.

Under overdragelsesceremonien onsdag fik Zoo-direktør Bengt Holst overdraget to pandapas, så de sjældne dyr kan komme igennem rejsen uden at sidde fast i grænsekontrollen ved indrejsen til Danmark.

Pandaerne har 500 kilo bambus med ombord

De to pandaer, der lige nu befinder sig i et SAS-fly fra Beijing til København, har et halvt ton bambus med. Zoologisk have forventer, at de spiser 30-40 kilo på rejsen, mens de får resten i løbet af de første fem dage i deres ny hjem i pandaburet. Herefter skal de fodres med bambus dyrket i Danmark, fortæller Anita Haupt Holm, der er foderansvarlig i København Zoo. Siden 2015 har haven arbejdet på at få en dansk produktion i gang, så man undgår at importere de op mod 40 kilo, en panda spiser om dagen. I Vordingborg ligger Zoos 25 hektar bambus-skov.

For to år siden var Anita Haupt Holm i Kina for at afprøve forskellige danskproducerede bambus-sorter på de to pandaer. På den måde fik Københavns Zoo en fornemmelse af, hvad de – ifølge kineserne – kræsne dyr kan lide. Og det er særligt sorten Phyllostacus Bissetii, der er de to pandaers foretrukne.