Station 2

Han er i fængsel og skal rykkes 300 kilometer væk – men han vil gøre alt for at forhindre det

Jacques Klenowski afsoner en dom i Storstrøm Fængsel. Samtidig kæmper han med at holde sammen på familielivet.

22-årige Jacques Klenowski pakkede sit tøj i plastiksække og tog billeder af sin datter og kæreste ned fra opslagstavlen i sin celle. Dagen, han så længe havde frygtet, var kommet.

Med en sæk tøj over skulderen, en cigaret i munden og en bøllehat på hovedet sagde han farvel til personalet og de indsatte på sin gang.

Med en sæk tøj over skulderen vinkede Jacques farvel til de indsatte og ansatte på afdeling A7.

Derefter fulgte en fængselsbetjent Jacques ind i et venterum.

- Jeg skal lige visitere dig, sagde fængselsbetjenten.

- Jeg har ikke lyst til at blive rykket, så jeg har ikke lyst til at blive visiteret, svarede Jacques.

Denne dag, 29. oktober 2018, eksisterede hans håb stadig.

Fængslet

Jacques Klenowski er en af de indsatte, som Station 2 følger i programmet ’Fængslet’.

Storstrøm Fængsel

Fængslet består af ti bygninger. Blandt disse findes et aktivitetshus med bibliotek, religiøse rum, sportsmuligheder, en butik og en sundhedsafdeling med tandlægeklinik.

Der er 15 besøgsrum. Fem af disse er familierum til indsatte med børn, hvor der er legetøj og en legeplads.

Fængslet har tre besøgslejligheder, der er indrettet, så de mest muligt ligner almindelige hjem.  

En celle i fængslet er 12,8 kvadratmeter og indeholder en seng, et køleskab, et skab, et bord og et tv. Alle celler har eget badeværelse.

Kilder: www.byggeplads.dk og Michael Gjørup, institutionschef i Storstrøm fængsel 

I ’Fængslet’ har Station 2 som det første tv-hold nogensinde fået lov til at følge hverdagen på indersiden af betonmuren, som omringer et af Danmarks sikreste fængsler, Storstrøm Fængsel.

Jacques var glad for at være i Storstrøm Fængsel, for det var tæt på hans lille datter og hans kæreste, og de besøgte ham to dage om ugen, når de tog turen fra København. På den måde så han sin familie regelmæssigt i den første tid, hvor han sad i fængsel.

Han afsonede en dom for våbenbesiddelse og salg af narko.

Jacques har en dom på fem års fængsel for våbenbesiddelse og salg af narko.

Men dommen er ikke den første for Jacques.

Det begyndte på gaderne, da han boede med sin mor og lillebror i Ballerup i Storkøbenhavn. Han fik en dom for gaderøveri, da han var 15 år. Det var hans første dom.

Og det stoppede ikke her. I den verden Jacques kendte til, tjente man penge ved at begå vold og sælge stoffer, og Jacques var ingen undtagelse.

I folkeskolen mødte han sin kæreste. Og i 2017, da han var 20 år, blev de forældre til en lille pige.

Fra det øjeblik, da den lille, lyshårede pige så verden for første gang, ændrede Jacques’ liv sig. Pludselig havde han ansvaret for et andet menneske. Han var skræmt.

For første gang lagde han en plan for, hvornår han ville forlade det kriminelle miljø.

En fængselsbetjent fulgte Jacques fra bygning A over til besøgsbygningen, hvor hans familie ventede på ham.

Besøget

11. oktober 2018 var en af de dage, som Jacques talte ned til. For det var her, han fik besøg i Storstrøm Fængsel. Det var en af de to dage om ugen, hvor hans kæreste og datter kom forbi i to timer.

Jacques gik frem og tilbage på det orange gulv i fælleskøkkenet på afdeling A7, mens han ventede på sin familie.

Han nød de dage, hvor han fik besøg, men noget truede den lille familie på tre. Jacques var kun i Storstrøm Fængsel på lånt tid.

Indsattes kontakt til familien

Ifølge Kriminalforsorgen er en god kontakt til familien en af de vigtigste faktorer for, at indsatte kan leve et liv uden kriminalitet, efter de har været i fængsel. 

Læs mere om kontakt til familien her

Han fik sin dom i april 2018. Og da var beskeden, at der ikke var plads til, at han kunne afsone i Storstrøm Fængsel. I stedet skulle han afsone i Renbæk Fængsel, som ligger tæt på Skærbæk i Sønderjylland. Knap 300 kilometer fra København, hvor hans familie bor.

Indtil der var plads til Jacques i Renbæk Fængsel, sad han i arrest i Storstrøm Fængsel.

Og han vidste ikke, hvornår han skulle flytte. Han kunne få det at vide en uge i forvejen. Han kunne også få det at vide en time i forvejen.

Usikkerheden plagede Jacques konstant. Og han vidste, at han ville gøre alt for at blive i Storstrøm Fængsel. Han havde læst op på en regel, der talte for hans sag, og han havde hørt om et trick, der måske kunne være hans plan B.

En fængselsbetjent låste glasdøren til køkkenet op og kiggede på Jacques.

- Så er der besøg.

Jacques havde fyldt opslagstavlen i sin celle med billeder af sin kæreste og sin datter.

Jacques tog en bakke fra køkkenbordet. Denne dag kom hans kæreste og datter sent på besøg, og derfor havde han lavet pasta med kødsovs i fængslets fælleskøkken, som de skulle spise sammen. Fængselsbetjenten låste ham ud fra bygning A. De gik over til besøgsafdelingen, hvor fængselsbetjenten låste Jacques ind i et lokale.

Hans kæreste og datter mødte ham. Datteren stavrede med usikre skridt rundt i lokalet i sin lille, sorte kjole.

Den lille familie spiste pasta med kødsovs, og derefter låste en fængselsbetjent dem ud på legepladsen, som lå ved besøgsbygningen.

Umiddelbart lignede det en almindelig, offentlig legeplads med trampolin, karrusel og gyngestativ. Hegnet og muren, som omringede den, vidnede om, at det ikke var tilfældet.

Jacques løftede sin datter op på karrusellen og kørte den langsomt rundt.

Den lille pige stavrede videre for at hoppe på trampolin, mens hendes mor holdt hende i hænderne. Alt skulle prøves. Hun hvinede, mens hendes små fødder løb rundt på legepladsen. Jacques smilede.

- Jeg tror, at jeg havde været mere sur og ligeglad med det hele, hvis jeg ikke fik besøg. Min datter og kæreste er det vigtigste i mit liv, fortalte han.

Og han har ingen anelse om, hvor han ville være, hvis han ikke havde fået sin datter.

Måske havde han stået i endnu større problemer, end han gør i forvejen.

Jacques' datter vinkede farvel, og Jacques talte allerede ned til næste besøg.

Nærhedskriteriet

Da besøget var ved at være slut, låste en fængselsbetjent låsen til legepladsen op. Jacques sagde farvel. Derefter fulgtes han med fængselsbetjenten tilbage til bygning A, hvor han blev låst ind.

I en reol i sin celle havde Jacques en stak papirer liggende. Det var afvisninger på hans ansøgninger om at afsone i Storstrøm Fængsel.

- I øjeblikket tillader pladsforholdene i Storstrøm Fængsel ikke, at du kan afsone der, læste han højt.

Under reolen hang en opslagstavle. Den var dækket med billeder af hans datter. På et af billederne sad hun i en lyserød kjole i sandet på en strand og smilede henrykt, og andre af billederne var Jacques’ kæreste også på. Det mindede ham om den kamp, han kæmpede.

Opslagstavlen mindede Jacques om, hvad han kæmpede for.

- Det er alt for langt for min familie at tage til Sønderjylland. Det bliver en heldagstur for dem. Det er noget lort, sagde han.

Jacques havde også en bog i reolen. Straffuldbyrdelsesloven, som fastsætter, hvilke rettigheder og pligter man har som indsat.

Han satte mærker i bogen ud for de paragraffer, der var relevante for ham, og en af disse var paragraf 23: nærhedskriteriet.

Ifølge paragraf 23 skal den dømte afsone sin straf i et fængsel, der ligger tæt på hjemstedet. Dette skal ske, så vidt det er praktisk muligt. Udover det er der ni undtagelser. Blandt disse gælder blandt andet, hvis fængselsstraffen er kortvarig, eller hvis der ikke er plads i det nærmeste fængsel.

Jacques satte mærker i Straffuldbyrdelsesloven. Den henviste han til, når han søgte om at afsone i Storstrøm Fængsel.

Jacques understregede ”praktisk muligt”.

- Det er det argument, de altid bruger, hvis de ikke kan placere dig tæt på din familie. Selvfølgelig er det forståeligt. Men jeg synes, de bruger det argument alt for meget, sagde han.

Han frygtede det værste. Relationen til hans datter var tæt, følte han, og han var bange for, den ville blive helt anderledes, når han rykkede til Renbæk Fængsel.

Beskeden

28. oktober 2018 sad Jacques i fælleskøkkenet og spiste, efter han igen havde haft besøg af sin datter og sin kæreste.

Mens han spiste, låste en fængselsbetjent døren til køkkenet op.

- Du bliver flyttet i morgen, lød beskeden.

Han havde hele tiden vidst, det skulle ske på et tidspunkt, men han havde håbet, at hans klager ville ændre afgørelsen.

Jacques tænkte på sin familie og på, hvordan de ville reagere. Han vidste, de ville blive triste, for de havde også et håb om, at de kunne forhindre hans flytning.

Da han ringede til sin kæreste for at overbringe den dårlige nyhed, fortalte han hende om det sidste håb, han havde tilbage.

Han havde tidligere oplevet, hvordan andre undgik at blive flyttet. De havde bare nægtet at lade sig visitere, og sådan ville han også gøre næste morgen.

Sidste dag i Storstrøm Fængsel

Himlen over Storstrøm Fængsel.

29. oktober var den dag, Jacques havde frygtet i månedsvis.

Efter han sagde til fængselsbetjenten, at han ikke ville visiteres, efterlod betjenten Jacques i det hvide venterum. Da han kom tilbage, havde han taget ’porten’ med. Det er de betjente, som sidder ved indgangen til Storstrøm Fængsel og lukker indsatte og besøgende ind og ud af fængslet.

Derefter sendte betjentene Station 2's tv-hold ud af venterummet.

- Nu går vi ned i visitationsrummet, og så bliver du visiteret uden kamera, sagde en af betjentene til Jacques.

Jacques holdt stædigt fast i, at han ikke ville visiteres.

- Jeg bliver nødt til at trække i de tråde, jeg kan, sagde han.

Men den flig af håb, han havde tilbage, forsvandt. Fængselsbetjentene sagde til ham, at de ville tvinge ham til at blive visiteret, hvis han ikke gjorde det frivilligt.

Det fik Jacques til at indvillige. Han lod sig visitere. Derefter forlod han Storstrøm Fængsel i en sort minibus.

Jacques forlader Storstrøm Fængsel.

Renbæk

I dag er det over fem måneder siden.

Jacques sidder stadig fængslet i Renbæk Fængsel. Hans families besøg to gange om ugen er nu blevet til to gange om måneden, og hver aften ringer han og siger godnat.

Han har stadig et godt forhold til sin datter, og hun kan godt genkende ham. Alligevel er det ikke det samme længere.

Besøgsforholdene var bedre i Storstrøm Fængsel, siger Jacques. I Renbæk Fængsel foregår besøgene i et lille besøgslokale uden mulighed for at gå på legeplads.

Jacques fortæller, at hans familie bliver udmattet, hvis de skal blive ved med at køre til Sønderjylland for at besøge ham.

- Selvfølgelig vil de gerne se mig. Men det er altså en lang tur.

- Jeg føler mig magtesløs, siger han.

Han har ikke tænkt sig at søge om at blive flyttet tilbage til Storstrøm Fængsel. Ventelisten er for lang, siger han.

I stedet håber han, at han i oktober kan få udgang, hvis han lægger en ren urinprøve, og at han derefter kan blive flyttet til en åben afdeling, hvor der er en højere grad af frihed.

Se 'Fængslet' torsdag klokken 20.50 på TV 2 eller når det passer dig på TV 2 PLAY.