Header P Finans
Operation X

Operation X afslører ustoppelig bedrager - han ville indsætte muldvarp som direktør

Gældsplagede danskere har søgt rådgivning hos P Finans. Men ifølge SKAT var hjælpen fiktive lån og værdiløse investeringer, som kun gav større gæld.

Morten Spiegelhauer løber ned ad trappen til spor 4 på Københavns Hovedbanegård, netop som toget ruller ind på perronen klokken 11.01. En mand i blåternet skjorte og sandfarvet jakke træder ud af vogn 12. Det er ham, Morten Spiegelhauer gerne vil tale med. Men han når ikke at henvende sig til ham, før manden sætter i løb langs toget og hen mod rulletrappen.

- Poul! Poul Sørensen! Poul, må jeg ikke lige…

Morten Spiegelhauer følger efter manden op ad rulletrappen. Han har fart på.

- Poul, hvorfor vil du ikke snakke med mig?

Den ustoppelige bedrager

Dette er første kapitel af to i Operation X-serien 'Den ustoppelige bedrager'.

Læs andet afsnit 11. april 2019 og se første program på TV 2 Play

Morten Spiegelhauer vil gerne snakke med forretningsmanden Poul Sørensen, fordi han har lokket danskere til at investere for lånte penge med løfter om høje afkast. Men ifølge SKAT er det hele fiktivt. Kundernes penge er forsvundet, og de i forvejen gældsplagede danskere har nu også en kæmpe skattegæld.

I et halvt år har Morten Spiegelhauer fulgt Poul Sørensens spor, og i programmet ’Den ustoppelige bedrager’ kan Operation X nu afsløre, præcis hvordan han arbejder, hvem han arbejder sammen med, og hvordan han placerer ansvaret hos andre.

Familiens tilflugtssted er truet

36-årige Theis Dylsing har et sommerhus sammen med sin familie på den fynske østkyst. Det er ikke stort, men det ligger kun 50 meter fra vandet. Familien elsker at køre dertil, når vejret er til det. Det er deres tilflugtssted fra den travle hverdag.

Et tilflugtssted, som er truet. For Theis Dylsing og familien har ladet personer knyttet til det tvivlsomme investeringsselskab P Finans få pant i sommerhuset.

Det hele begyndte for fire år siden med drømmen om at købe et hus. Theis og hans kæreste havde for stor forbrugsgæld til, at banken ville lade dem låne penge til deres drømmehus. Men de stødte på firmaet P Finans, som på nettet reklamerede med deres ”unikke måde” at få gældsramte danskere på fode igen.

Det så ud som om, det var en drøm, der ville gå i opfyldelse. Så Theis og hans kæreste tog til et møde med P Finans.

P Finans havde løsningen

De mødte op på firmaets kontor ved Nørreport i København. Poul Sørensen hentede dem i receptionen og fulgte dem ned ad en lang glasgang til sit kontor. Det var ikke så stort, men pænt indrettet – det hele virkede meget troværdigt, husker Theis.

Mens Theis og hans kæreste drak kaffe, fremlagde Poul Sørensen en løsning for dem, som lød meget lovende.

- Han talte uafbrudt om, hvor fantastisk en chance vi havde her. Vi købte den. Han var så overbevisende.

- Han sad nærmest lidt, skal vi kalde det, majestætisk overfor os. Sådan rigtigt, "jeg er en troværdig mand". Han sad som en bankrådgiver, der sidder ved sit kontorbord. Vi sad pænt overfor ham i hver sin stol, siger Theis Dylsing.

P Finans tilbød at hjælpe Theis Dylsing og familien med at få deres drømmehus. Firmaet ville sørge for, at de efter bare nogle få år kunne få den økonomi, som bankerne havde afvist at hjælpe dem med.

De skulle afdrage på det lån, de tog hos firmaet Pool Finans, som skulle bruges til investering. Sort på hvidt blev de garanteret et afkast på 13,25 procent, og Poul Sørensen fortalte dem endda, at lånet hos Pool Finans ville give dem fordelagtige rentefradrag. Ifølge Theis blev de også instrueret i ikke at betale deres kreditorer, fordi det så efter nogle år ville blive nemmere for P Finans at forhandle nedsættelsen af deres gæld. Det var egentlig ikke meningen, at de ville have underskrevet noget den dag, men da det fem timer lange møde var slut, sad Theis og hans kæreste tilbage med de underskrevne papirer foran sig.

- Han ramte jo vores drøm. Det var helt fantastisk - vi drømte jo om at købe hus - det kunne ikke være bedre! Jeg havde ikke noget at risikere der, siger Theis Dylsing.

Der var en kunde, der var blevet skidesur på Poul, så vi måtte opfinde et navn

Martin Hansen, tidligere regnskabschef i P Finans

Han og kæresten var ikke alene. Operation X har talt med flere kunder, som beskriver lignende møder med Poul Sørensen. Fælles for dem alle er, at de blev præsenteret for en mulighed for at slippe for hele tiden at skulle forholde sig til mange forskellige kreditorer. I stedet skulle de kun indbetale ét sted - hos P Finans. En af dem var Pernille Jensen.

- Poul Sørensen var nede at hente os ved elevatoren og fulgte os pænt op. Der blev serveret kaffe, og han satte sig på den ene side af bordet. Jeg havde taget min mor med, fordi fire øjne og fire ører ser og hører bedre.

Pernille Jensen oplevede Poul Sørensen som charmerende og troværdig, og hun husker, at han under mødet fortalte flere private ting om sig selv.

- Manden kan manipulere og er rigtig god til at få folk til at tro på ham. Jeg faldt i og troede på manden 110 procent. Det er næsten 300.000, jeg har smidt ud af vinduet, og jeg får ikke nogen af dem tilbage, siger Pernille Jensen.

Regnskabschef med flere navne

På kundernes gælds- og investeringsdokumenter var to underskrifter, der repræsenterede selskabet. Den ene var ulæselig, men den anden var ofte sat af regnskabschefen Martin Hansen.

Da Operation X ringede til ham, forklarede han, at han ikke vidste, hvor kundernes penge var - og at han ikke længere var involveret i firmaet.

Han fortalte også, at det var normal praksis, at medarbejderne brugte falske navne overfor kunderne – selv brugte han dæknavnene Mikkel Halmgren og Mads Andersen.

- Men der var en grund til det. Jeg stoppede, og for at kunderne ikke skulle kontakte mig på det nummer, de havde på mig, opfandt vi to navne. Det var for, at folk ikke skulle ringe til mig, fordi jeg var kommet i andet arbejde, sagde Martin Hansen.

Den tidligere regnskabschef forklarede, at Poul Sørensen også brugte navnet Peter Jensen. Det var netop det navn, Poul Sørensen ifølge kunden Jette Hedegaard brugte, da hun talte med ham første gang.

Poul har en idé om, at han nemt kan manipulere med mig

Theis Dylsing, kunde hos P Finans

Martin Hansen forklarede, at han ikke har arbejdet andre steder, hvor der blev brugt falske navne, men han synes, det var helt i orden at gøre det.

- Poul var på det tidspunkt, hvor han brugte et andet navn, ikke tilsluttet selskabet. Der var han ikke officielt med i selskabet. Der var der ikke nogen kontrakt på ham. Der var en kunde, der var blevet skidesur på Poul, så vi måtte opfinde et navn. Men vi har ikke mødtes med dem, det har kun været skriftligt for at besvare kundens spørgsmål. Og det var fordi, vi ikke ville fortælle, hvor få medarbejdere vi var på det tidspunkt - der var faktisk ikke nogen medarbejdere, sagde Martin Hansen.

Gælden endte med at vokse

Tre år efter sin første indbetaling til selskabet – i sommeren 2018 – fik Theis Dylsing et chok, da der dumpede et brev ind fra SKAT

SKAT skrev, at de havde foretaget en undersøgelse, som konkluderede, at P Finans’ kunder var blevet vildledt. SKAT kunne ikke godkende de høje rentefradrag, Theis Dylsing de seneste år havde indberettet, fordi lånene så ud til at være fiktive og investeringerne værdiløse. Derfor skulle rentefradragene betales tilbage.

- Da jeg åbnede brevet derhjemme, var jeg grædefærdig, siger Theis.

SKAT’s undersøgelse havde også vist, at over halvdelen af de 112 kunder havde stoppet med at betale deres kreditorer – og det var SKAT’s opfattelse, at selskabet havde instrueret kunderne til det.

Hvis jeg bare havde fulgt mine helt normale betalingsrater, som alle andre danskere normalt gør, så havde jeg været gældfri næste år jo

Theis Dylsing, kunde hos P Finans

Det var også, hvad Theis havde oplevet. I stedet for en gældfri fremtid med muligheden for at købe drømmehuset efter nogle år så Theis og familiens fremtid nu helt anderledes ud:

I den periode Theis havde været kunde i P Finans, var hans gæld til kreditorerne vokset fra godt 300.000 til næsten 600.000 kroner, fordi han ikke havde betalt renter og afdrag.

Udover gælden til de private kreditorer stod Theis og familien nu også med en skattegæld på knap 250.000 kroner. Og alle de penge, han som kunde i P Finans løbende havde indbetalt - cirka 400.000 kroner - var væk.

Da det gik op for Theis, tænkte han, at han aldrig ville komme til at kunne eje noget igen. Gælden var ikke blevet mindre, som P Finans havde lovet ham. Tværtimod skyldte han nu også SKAT penge. Han ville aldrig kunne gå ud og købe en ny bil. Han ville aldrig komme til at kunne købe drømmehuset til sin familie.

- Det var sgu op ad bakke. Jeg havde det forfærdeligt. Hvis jeg bare havde fulgt mine helt normale betalingsrater, som alle andre danskere normalt gør, så havde jeg været gældfri næste år jo.

- Siger navnet Poul Sørensen dig noget?

Få måneder efter Theis havde modtaget brevet fra SKAT, tikkede der en mail ind hos Operation X. En anden af P Finans’ kunder skrev og spurgte Morten Spiegelhauer, om navnet Poul Sørensen sagde ham noget.

Og navnet lød bekendt for Morten Spiegelhauer. I 2009 afslørede Operation X over to programmer – "Lånehajer i farvandet" – hvordan forretningsmanden Poul Sørensen var med til at lokke penge fra en række danskere. Penge, som forsvandt i mystiske investeringer.

En af dem, der blev snydt, var Michella Schmückers far. Da han døde, opdagede Michella, at han havde pantsat sin lejlighed, som datteren ellers skulle have arvet fra ham. Hun endte med at måtte købe sin egen lejlighed af Poul Sørensen.

Afsløringen stoppede dog ikke Poul Sørensen. Efter udsendelserne fortsatte han med at lokke folk til at foretage investeringer - denne gang for lånte penge. 90 danskere nåede at bide på, inden det blev opdaget, at noget var helt galt.

Selvom Poul Sørensen hverken stod som stifter, ejer eller direktør i nogle af de involverede selskaber, som foregav at låne kunderne penge til investeringer, blev han afsløret af bagmandspolitiet.

Det viste sig, at de mange danskere slet ikke var blevet ydet et reelt lån, og at de derfor slet ikke havde ret til rentefradrag hos SKAT. Der var heller ikke foretaget nogen investeringer. Deres penge var tabt, og i stedet for afkast fik de et kæmpe skattesmæk.

I 2016 blev Poul Sørensen dømt for skattesvig og bedrageri af særlig grov karakter. Foruden seks måneders fængsel og to års betinget fængsel fik han en bøde på 17 millioner kroner og blev frakendt retten til at arbejde med lån og investeringer i fremtiden.

- Det virker til at være let for ham – desværre - at snyde folk, sagde Michella Schmücker, da Operation X fortalte hende om bedrageridommen, som tilsyneladende ikke stoppede Poul Sørensen.

Fiktive lån og værdiløse investeringer

Samtidig med at Operation X gik videre med tippet om, at denne Poul Sørensen muligvis stod bag et nyt investeringsfirma, gik det op for Theis Dylsing på Sydfyn, at den Poul Sørensen, han netop havde opdaget, var ved at snyde ham, tidligere var dømt for skattesvig og bedrageri.

Det fik ham til at sende en mail til de andre kunder i P Finans, hvor han opfordrede dem til at stoppe indbetalingerne.

- Jeg har stoppet mine indbetalinger, idet jeg ikke har nogen idé om, om mine penge bare ryger ned i et hul, eller om de reelt set bliver brugt til det, de skal, skrev Theis Dylsing.

Lånene viste sig at være fiktive og investeringerne værdiløse. I stedet for gældsindfrielse har de i forvejen gældsplagede danskere mistet alle de penge, som de har afdraget på de fiktive lån. Og for at gøre ondt værre, står de nu også tilbage med en skattegæld, fordi SKAT ikke vil godkende de rentefradrag, som de har indberettet i forbindelse med lånene.

Umiddelbart efter Theis sendte mailen, tog Poul Sørensen kontakt til ham. Et telefonopkald, der viste sig kun at være begyndelsen på en lang række opkald fra Poul Sørensen.

Operation X opdagede, at Theis havde sendt advarslen ud til alle P Finans’ kunder og tog kontakt til ham. De mødtes og aftalte at samarbejde om at afdække, præcis hvordan Poul Sørensen arbejdede.

Theis lod Operation X lytte med på telefonsamtalerne med Poul Sørensen. Og det blev hurtigt tydeligt, hvad forretningsmandens plan var: Han ville indsætte Theis Dylsing som direktør i P Finans og en række andre involverede selskaber.

- Poul har en idé om, at han nemt kan manipulere med mig. Poul tror virkelig, at jeg er bonderøven ude fra Lars Tyndskids mark, som han kan få til at gøre hvad som helst. Jeg spiller bare med, for at se hvor langt jeg kan komme, før jeg bliver nødt til at sige stop, siger Theis.

Tidligere direktør også dømt

Ifølge sagen fra 2016, hvor Poul Sørensen blev dømt for at have bedraget 90 kunder, var der også to andre mænd involveret - Carl Bjerredahl og Jan Grundvad.

Carl Bjerredahl tog initiativ til etableringen af investeringsprojektet blandt andet ved at tage kontakt til Poul Sørensen. Han blev idømt en straf på tre år, hvoraf et halvt år skulle afsones straks, og resten af straffen var betinget af ny kriminalitet. Da Operation X tog kontakt til ham, afviste han at have haft noget med skattesvindlen at gøre.

- Selve skatteprojekterne aner jeg ikke en pind om. Det skal du nok snakke med Poul Sørensen om, det er ham, der ved noget om det. Det er ham, der sælger de projekter og kender til reglerne, sagde han.

Jan Grundvad kendte Poul Sørensen, fordi de tidligere havde arbejdet sammen. Oprindeligt blev han ansat som sælger i firmaet i slutningen af 2011, og havde han holdt sig til det, var han ifølge retsbogen ikke blevet dømt i sagen.

Men ifølge Jan Grundvad rådede Poul Sørensen ham til at oprette sit eget selskab – og i december 2012 opfordrede Poul Sørensen ham så til at overtage ansvaret for alle kunderne ved at overflytte dem til Jan Grundvads selskab.

- Jeg sagde til ham: "Vi er enige om, at du ikke tager rumpetten på mig?" Og han sagde ”Det er bare i orden”, siger Jan Grundvad.

Han stolede på, at det var en god og reel aftale, og indvilligede i at overtage direktøransvaret for investeringsprojektet.

- Det skulle jeg aldrig have gjort.

I løbet af sin tid i firmaet fik han både sin daværende hustru og hendes datter til at investere penge derigennem. Og i 2016 blev han ligesom Poul Sørensen idømt et års betinget fængsel for bedrageri og skattesvig samt en bøde på 725.000 kroner.

Skal Theis være direktør?

I en telefonsamtale 22. november 2018 aftalte Poul Sørensen og Theis Dylsing, at de skulle mødes på et advokatkontor i København for at underskrive de papirer, som gjorde Theis til direktør i P Finans og en række andre tilknyttede selskaber.

Theis havde ikke tænkt sig at gennemføre mødet, men sagde ja til at møde op, så Operation X kunne få en mulighed for at møde ham.

Poul Sørensen og Theis Dylsing mødtes på Nyborg Station 23. november 2018 klokken 09.38 for at følges i toget mod København.

Det er her, Morten Spiegelhauer og resten af Operation X-holdet står klar, da toget triller ind på Københavns Hovedbanegård klokken 11.01.

Men Poul Sørensen er yderst opmærksom og får øje på kameraholdet, da han stiger ud af toget. Med det samme sætter han i løb gennem perronen og op ad rulletrappen. Morten Spiegelhauer når ikke at få fat på ham, før han er helt ude af syne.

- Poul Sørensen, der er jo helt vanvittigt det her. Hvorfor vil du ikke snakke med mig? siger Morten Spiegelhauer, mens han forsøger at indhente ham.

Det lykkes ikke. Det bliver ikke der, de får ham til at forklare, hvad han har gang i.

Der går dog kun få minutter, før Theis Dylsings telefon ringer. Poul Sørensen er ikke løbet langt væk. Han siger, at han befinder sig på Nørreport. Han har tydeligvis ikke forstået, at Theis arbejder sammen med Operation X. Det giver Morten Spiegelhauer et nyt spor at følge – og det skal vise sig, at Poul Sørensen ikke er den eneste mand involveret i bedrageriet.

Du kan se første del af Operation X-serien 'Den ustoppelige bedrager' torsdag klokken 20.00 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.

Læs med 11. april, hvor Operation X afslører, hvordan en dansk advokat samarbejder tæt med den bedrageridømte forretningsmand.

Skattestyrelsen skriver, at de ikke kan udtale sig – de henviser til deres udvidede tavshedspligt.