Nyheder

Lokoførere nedlægger arbejdet - togkaos på Sjælland

Der kører ingen tog øst for Odense - hverken S-tog, fjern- eller regionaltog, oplyser DSB. Tjek rejseplanen, og husk rejsegarantien.

Der kører mandag morgen ingen tog øst for Odense. Det gælder både S-tog samt regional- og fjerntog. Det melder DSB.

Først lød meldingen, at alle S-tog i Hovedstadsområdet var indstillet, da lokomotivførere på S-togene i og omkring København mandag morgen havde nedlagt arbejdet.

Problemerne i morgentrafikken har imidlertid nu spredt sig til alle øvrige tog på Sjælland, ligesom Skånetrafikken mellem Malmø og København ifølge det svenske medie Sydsvenskan også er indstillet indtil klokken 15. Den svenske trafikstyrelse har ifølge Aftenposten erstattet tog med busser over Øresund.

TV 2 følger situationen - du kan læse vores liveopdatering her.

Arbejdsnedlæggelsen kommer efter længere tids konflikt mellem lokomotivførerne og DSB. Fredag lød det således ifølge et anonymt brev fra de ansatte, at arbejdet ville blive nedlagt mandag fra klokken 04.00 til 15.00, efter DSB og Dansk Jernebaneforbund igen var blevet uenige.

Stol aldrig på en underdirektør, hvis fornemste opgave er at provokere og skabe konflikt

Henrik Horup, Dansk Jernbaneforbund

- DSB har valgt at opsige samtlige tillidsmænds erhverv fra denne dato. Der vil altså ingen tillidsmænd være i hele DSB fra 1. april, lød det i brevet, der var underskrevet "de ansatte i DSB".

Det har ikke været muligt for TV 2 at få oplyst, hvem eller hvor mange medarbejdere der stod bag pressemeddelelsen.

Strid mellem DSB og Jernbaneforbundet

Hos DSB forstod man ikke den kontante melding fra de ansatte, da beslutningen ifølge underdirektør hos DSB Poul Gemzøe-Enemark ligger hos Jernbaneforbundet og ikke DSB.

- Vi er noget uforstående. I efteråret 2018 lavede vi en aftale, hvor vi blev enige om delen vedrørende tillidsmændene. I den forbindelse aftalte vi, at de kunne vælge 41 tillidsrepræsentanter. Den aftale er underskrevet af DSB, sagde Poul Gemzøe-Enemark fredag til TV 2.

- Jeg kan ikke cykle til Slagelse, lyder det fra en af de mange, der lige nu ikke kan komme videre med tog fra Københavns Hovedbanegård. Video: Hans-Henrik Busk Stie

Den udmelding er Jernbaneforbundet imidlertid stærkt uenig i. I en meddelelse på forbundets side skriver formanden for Dansk Jernbaneforbund, Henrik Horup:

- Det er trist, men nødvendigt at meddele jer, at I på ingen måde skal tage underdirektørens udtalelser som udtryk for sandheden. DSB har valgt denne konflikt, og de optrapper den dag for dag. De gør alt, hvad de kan, for at slå en kile ind mellem jer og Dansk Jernbaneforbund. Men stol aldrig på en underdirektør, hvis fornemste opgave er at provokere og skabe konflikt.

I meddelelsen står der desuden:

- Underdirektør Poul Gemzøe-Enemark udsender interne mails og udtaler sig til medierne, hvor han på ynkelig vis prøver at udstille Dansk Jernbaneforbund som uvillige og fremstille DSB som en virksomhed, der strækker hånden frem.

Rejsegarantien gælder efter 30 minutter

Ifølge Tony Bispeskov, der er informationschef i DSB, er det usikkert, hvornår togene vil køre igen.

- Der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Og det er i sagens natur svært at sige, hvornår lokomotivførerne genoptager arbejdet, siger han.

DSB oplyser, at rejseplanen opdateres løbende, men at den kun viser eventuelle ændringer for de kommende fire timer.

- Det er derfor en god idé at tjekke den både før, lige inden, og mens du rejser, skriver DSB på hjemmesiden. Fra Tony Bispeskov lyder det:

- Man bør forsøge at finde alternative transportformer som for eksempel bus eller metro.

Der kører ingen tog øst for Odense - hverken S-tog, fjern- eller regionaltog, oplyser DSB. Informationschef hos DSB, Tony Bispeskov, opfordrer til, at man søger alternative transportmuligheder mandag morgen.

Han understreger, at rejsetidsgarantien gælder. Rejsetidsgarantien træder i kraft efter 30 minutters forsinkelse - du kan læse mere her.

De strejkende har oplyst, at man vil genoptage arbejdet klokken 15. Om der vil være normal togdrift, når danskerne skal hjem fra arbejde, er imidlertid uvist.

- Når togene har holdt stille i flere timer, vil det tage en del timer, inden trafikken vil være genetableret som normalt, så uagtet at der senere vil begynde at køre tog igen på Sjælland, så vil det tage noget tid, før situationen blive normaliseret, oplyser Tony Bispeskov til TV 2.