TV 2 Echo

Danske våben skal forhindre filmulykker – Her er fem gange, det er gået galt på settet

Filmhistorien er fyldt med eksempler på både dødsfald og voldsomme ulykker under indspilningerne.

Der var engang, hvor skuespillere satte livet på spil for at få scenerne i kassen med vilde stunts og ringe sikkerhedsforhold.

I dag er der kommet væsentligt mere fokus på sikkerhed, men det hænder stadig, at der sker ulykker. Så sent som i slutningen af marts 2019 døde en amerikansk countrysanger af et vildskud under optagelserne til en musikvideo.

To danske gutter, Søren Haraldsted og Daniel Karpantschof, har sat sig for at sikre, at det i hvert fald ikke er skudduellerne, stjernerne og deres stuntfolk skal ligge søvnløse over.

- Man bruger rigtige våben i filmbranchen. Og det er rigtig farligt

Søren Haraldsted, Copenhagen Industries

Sammen har de startet Copenhagen Industries, der udvikler en ny form for attrapvåben (falske våben, red.), der skal gøre det sikrere og nemmere at bruge skydevåben på film. For det er der behov for, fortæller Søren Haraldsted, der tidligere har arbejdet med special effects på filmproduktioner.

- Man bruger rigtige våben i filmbranchen. Og det er rigtig farligt, så der er mange folk, der ikke laver andet hver dag end at prøve at passe på skuespillere og instruktører, siger han.

En lang række skader

Det er særligt høreskader, øjenskader og fingerskader, der er konsekvensen af at bruge ægte våben på film, siger Søren Haraldsted. Kun i sjældne tilfælde ender det med dødsfald.

Men de risici, der altid vil være, når man bruger ægte våben, er filmbranchen ifølge Daniel Karpantschof meget ivrig efter at få af vejen.

- Vi hører ret ofte fra produktionsvirksomheder og rekvisitører i udlandet, at de vil have de våben (Copenhagen Industries' attrapvåben, red.), og så må vi sige, at der lige går ni måneder, før vi har udviklet dem helt færdig, siger han.

Hvis drengenes opfindelse bliver et hit på alverdens filmsets, er forholdene for skuespillere blevet en smule sikrere.

Men det er ikke kun skydevåben, der gør livet farligt for skuespillere.

For filmhistorien er fyldt med eksempler på både dødsfald og voldsomme ulykker under indspilningerne. Se fem af dem herunder:

1. The Crow

Denne thriller baseret på tegneserien af samme navn blev i 1994 en af de mest sete biograffilm i USA i 1994.

De mange biografgængere kunne nyde filmlegenden Bruce Lees søn, Brandon Lee, i hovedrollen som rockmusikeren Eric Draven, der genopstår fra de døde for at hævne sig på dem, der havde slået hans kæreste ihjel.

Men ’The Crow’ havde haft et tragisk forspil. For Brandon Lee var under indspilningen af en scene til filmen blevet dræbt af skud fra en pistol, som var ladt med falske patroner. Men våbenspecialisten på settet var blevet sendt tidligt hjem og havde ikke fået sat rekvisitassistenterne ind i, hvordan de skulle sikkerhedstjekke pistolen, før den skulle bruges. En kugle, der sad i kammeret på pistolen, blev derfor skudt af sted med nok kraft til at slå Brandon Lee ihjel.

2. Hamilton

I 2018 gik det galt under optagelserne til den svenske tv-serie 'Hamilton'. Seriens hovedrolleindehaver, norske Jakob Oftebro ('1864', 'Guldkysten', 'Skammerens Datter'), blev alvorligt forbrændt i ansigtet, da han skulle indspille en scene, hvor demonstranter er i konfrontation med politiet. Det var en molotovcocktail, der gik af for tæt på skuespilleren, der var i fare for at blive blind af forbrændingerne. Kort efter ulykken skrev Jakob Oftebro på Instagram, at han håbede, at branchen kunne lære af ulykken. Skuespilleren er siden kommet sig uden varige mén.

3. The Expendables 2

I denne skraldebangfilm fra 2012 er hele actionhimlens ærkeengle samlet. Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis. Og det er bare et udpluk.

Men selvom settet var fyldt med ikoniske actionstjerner, der er vant til at arbejde med eksplosiver og tunge våben, kunne det alligevel gå galt.

Under indspilningerne til en scene, hvor en granat skulle sprænges, omkom en stuntmand, mens en anden blev kvæstet under eksplosionen.

4. Far til fires vilde ferie

Vores allesammens Bodil Jørgensen var i 2014 ude for en voldsom ulykke, der var tæt på at få en dødelig udgang.

Det skete på Mandø under optagelserne til filmen ’Far til fires vilde ferie’, hvor Bodil Jørgensen blev kørt over af en traktor. Hun lå i koma i flere dage efter og har senere fortalt, hvordan ulykken har givet hende varige mén.

Arbejdstilsynet fandt efterfølgende alvorlige mangler omkring sikkerheden på filmsettet, og det fik flere danske produktionsselskaber til at skærpe sikkerheden.

5. Syriana

George Clooney vandt en oscar for sin birolle i denne dramafilm fra 2005. Og oscarstatuetten står nok blandt de øverste på skuespillerens trofæhylde. George Clooney pådrog sig nemlig en hjerneskade under optagelserne. Det skete under en scene, hvor hans karakter tortureres, mens han er fastspændt til en stol. Stolen blev væltet bagover, og George Clooney slog hovedet. Der gik længe, før lægerne fandt ud af, hvilken hjerneskade skuespilleren havde fået, og George Clooney har selv udtalt, at han i den mellemliggende periode overvejede selvmord på grund af de stærke hovedsmerter.