Danskerne kan ikke lide at tale med fremmede: Det er anstrengende

Danmark opfattes som et af de mest uvenlige lande. Vi ser ingen værdi i smalltalk, og det er problematisk, vurderer sociolog.

Når 20-årige Niels Gercke-Jensen træder ind i en bus, tjekker han lynhurtigt mulighederne for en siddeplads. Hvis der er en ledig plads, hvor der ikke sidder nogen ved siden af, så sætter han sig der.

Men hvis der kun er ledige sæder ved siden af andre, vil han hellere stå op. 

- Grunden til, at jeg hellere vil stå op, er, at jeg gerne vil have lidt privatliv, så jeg kan stå og læse nyheder eller se youtube-videoer på mobilen. Det ville være mærkeligt, hvis andre kunne sidde og kigge på, hvad jeg lavede, siger han.

- Jeg har boet nogle måneder i Argentina. Her taler man meget med fremmede i det offentlige rum. Det gjorde jeg også. Men så snart jeg kom til Danmark igen, stoppede jeg, fordi vi bare har en anden kultur, hvor vi holder os for os selv, siger Niels Gercke-Jensen.
- Jeg har boet nogle måneder i Argentina. Her taler man meget med fremmede i det offentlige rum. Det gjorde jeg også. Men så snart jeg kom til Danmark igen, stoppede jeg, fordi vi bare har en anden kultur, hvor vi holder os for os selv, siger Niels Gercke-Jensen. Foto: TV 2/Christian Sejer Rasmussen

Niels Gercke-Jensen foretrækker ligesom otte ud af ti danskere at lave noget andet end at tale med de personer, der er omkring ham, når han er i det offentlige rum. Det viser en ny undersøgelse lavet for TV 2 af Megafon.

Men danskernes manglende lyst til at tale med fremmede bliver bemærket af udenlandske tilflyttere, der arbejder i Danmark.

Her opfattes Danmark som et af de lande, der er sværest at få venner i.

Samtidig er Danmark på en ottendeplads over de mindst venlige folkefærd. Det viser en undersøgelse lavet i 68 lande af organisationen Internations.org, der er et fællesskab for personer, der arbejder for deres firma i et andet land end deres hjemland.

- Danskerne har en lukket natur og er komplet uinteresserede i at udvide deres sociale netværk.

Så hård lyder dommen fra en new zealænder, der er bosat og arbejder i Danmark, og som deltager i undersøgelsen.

Unge danskere isolerer sig mest

Det er især unge danskere, der isolerer sig i det offentlige rum og undgår at tale med fremmede. Det viser tallene fra Megafon.

  • Syv ud af ti unge foretrækker at sætte sig på et sæde, hvor der ikke sidder nogen, når de går ind i bussen.
  • Otte ud af ti unge tjekker mobilen, når de er alene i det offentlige rum.
  • Knap en ud af ti unge taler med folk omkring sig, når de er i det offentlige rum.
- Når jeg er ude og rejse, synes jeg ikke, det er mærkeligt at tale med folk, jeg ikke kender. Så det er underligt, at jeg ikke gør det i Danmark. Det er jo her, jeg burde føle mig allermest tryg, siger Coco Guldsborg, 25 år.
- Når jeg er ude og rejse, synes jeg ikke, det er mærkeligt at tale med folk, jeg ikke kender. Så det er underligt, at jeg ikke gør det i Danmark. Det er jo her, jeg burde føle mig allermest tryg, siger Coco Guldsborg, 25 år. Foto: TV 2/Christian Sejer Rasmussen

Vennerne er i mobilen

Coco Guldsborg er 25 år og er en af de cirka 80 procent unge, der tjekker mobilen, når hun for eksempel sidder i bussen. Hun bruger en bustur til at få en pause fra de mange mennesker og al den støj, hun føler sig omgivet af i hverdagen.

Og i stedet for at føre samtaler med en ukendt sidemand tager hun en snak med sine nærmeste på mobilen.

- Det er i vores mobil, verdenen er. Det er der, vi har kontakt med vores venner og vores familie. Det er bare blevet en helt naturlig ting, at man kigger ned i mobilen for at få kontakt med sine nærmeste frem for at kigge op og få øjenkontakt med andre, siger hun.

En grov karakteristik af, hvem der taler mest og mindst med fremmede, ser således ud:

  • Folk, der er mest tilbøjelige til at tale med fremmede: Personer over 50 år, der er bosat i Nordjylland.
  • Folk, der er mindst tilbøjelige til at tale med fremmede: Personer i alderen 18-29 år, der er bosat i Hovedstaden.

To bud på, hvorfor vi ikke kan lide at tale med fremmede

Ifølge to sociologer skal forklaringen på danskernes manglende lyst til at tale med hinanden blandt andet findes i to fænomener, vi ellers ofte roser os selv for: Tillid og hygge.

Danmark: Taler I med fremmede i din region?

Taler du med fremmede omkring dig, når du er i det offentlige rum?

Det danske vejr og vores store trang til hygge har stor betydning, mener sociolog og ekstern lektor på Aarhus Universitet Johannes Andersen. De danske vejrforhold gør simpelthen, at vi gerne vil hurtigt hjem til familien og sidde i vores varme dagligstuer.

- Det er bagsiden af det danske begreb "hygge". Vi trækker indendørs, så snart vi kan, siger han.

I Danmark bryster vi os ofte af, at vi har meget tillid til hinanden. Men faktisk er det nogle gange tilliden, der spænder ben for vores åbenhed. Det mener sociolog og konsulent Katinka Hyllested.

- Det er ikke så anstrengende at sidde for sig selv. Jeg ville nok synes, det var underligt, hvis en, jeg ikke kendte, begyndte at tale til mig. Jeg ville svare høfligt, men så lytte videre til min musik, siger Rikke Lykkebo, 22 år.
- Det er ikke så anstrengende at sidde for sig selv. Jeg ville nok synes, det var underligt, hvis en, jeg ikke kendte, begyndte at tale til mig. Jeg ville svare høfligt, men så lytte videre til min musik, siger Rikke Lykkebo, 22 år. Foto: TV 2/Christian Sejer Rasmussen

I mange andre lande er man vant til at skulle tale med hinanden og opbygge en relation, før man tør stole på hinanden. Men i Danmark har vi ikke samme behov for at opbygge tillid til hinanden ved først at tale sammen, forklarer hun.

Katinka Hyllested arbejder til daglig med diversitet og inklusion på arbejdspladser. Hun taler derfor ofte med både udlændinge og danskere, der arbejder i ind- og udland.

- Danmark er et af de eneste lande, jeg har mødt, hvor vi har forretningskonsulenter, der skal lære os at smalltalke. Det er ikke en værdi for danskerne, siger hun.

Derfor burde vi blive lidt bedre til at tale med andre

Men er det overhovedet et problem, at vi danskere ikke sætter særlig stor pris på at komme hinanden ved og hyggesludre i det offentlige rum?

Det mener både lektoren Johannes Andersen og Katinka Hyllested. De finder det især problematisk, at det er de 18-29-årige, der undgår at tale med folk omkring sig.

- Jeg er to meter høj, så jeg sætter mig bagerst i bussen, hvor der er plads til mine ben. Så tager jeg mobilen frem, lytter til musik og håber ikke, der kommer nogen og sætter sig ved siden af mig, siger Peter Kruse Dam Jensen, 23 år.
- Jeg er to meter høj, så jeg sætter mig bagerst i bussen, hvor der er plads til mine ben. Så tager jeg mobilen frem, lytter til musik og håber ikke, der kommer nogen og sætter sig ved siden af mig, siger Peter Kruse Dam Jensen, 23 år. Foto: TV 2/Christian Sejer Rasmussen

Johannes Andersen mener, at tendensen er stigende og udvikler sig i takt med de unges medieforbrug. Han peger på, at mange unge i dag kæmper med problemer som stress, søvnløshed og ensomhed. Det kan blandt andet skyldes, at unge bliver dårligere og dårligere til at tage kontakt og konversere med folk, de ikke kender.

-  Når de så engang imellem bliver tvunget til at kigge op fra mobilen og tale med andre, bliver det et problem. Vi ser, at unge i stigende grad får svært ved at begå sig blandt andre mennesker, både når det gælder arbejds-, studie- og kærlighedsrelationer, siger han.

Afstemning

Bedste råd til udlændinge: Meld jer ind i en tennisklub

Sociolog Katinka Hyllested frygter også for danskernes evne til at begå sig globalt, hvis vi ikke øver os i at tale med folk, vi ikke kender. 

ALT DET VI DELER

TV 2 sætter i en ny kampagne fokus på, hvor meget vi danskere har tilfælles uden, at vi ved det, fordi vi glemmer at tale med hinanden. I den forbindelse har tv2.dk undersøgt danskernes forhold til at tale sammen.

- Det er ikke noget problem, hvis vi kun arbejder med danskere, men så snart vi kommer uden for landets grænser, kan det blive svært. Vi opleves hurtigt som uhøflige, fordi vi ikke har lært at smalltalke. Det er utroligt ærgerligt, hvis vi ikke forstår, at værdierne udenfor landet er anderledes, siger hun.

Hvis man som udlænding i Danmark savner netværk, fællesskab og venner, har Katinka Hyllested en anbefaling. Man skal søge de fællesskaber, hvor man passer ind, for eksempel fodbold- eller tennisklubben. Så har hun nemlig erfaring med, at danskerne er mere åbne og indstillede på at tale med "den nye på holdet".