Hemmelige aflytninger afsl√łrer forbindelse mellem dansk bank og tiltalt i hvidvasksag

'Operation X' har gennem et læk af tusindvis af dokumenter fået indsigt i politiets aflytninger af de 17 tiltalte i 'Operation Greed'.

Mandag afsl√łrede 'Operation X', at syv danske banker if√łlge anklagemyndigheden har oprettet erhvervskonti til str√•m√¶nd, som har gjort det muligt for et kriminelt netv√¶rk at hvidvaske for 530 millioner kroner.

Bankerne bliver unders√łgt som en del af Danmarkshistoriens mest omfattende svindelsag, ‚ÄôOperation Greed‚Äô

√Čn af de banker er K√łbenhavns Andelskasse. If√łlge dokumenter fra sagen, som 'Operation X' har f√•et fingrene i, fik netv√¶rket √•bnet to erhvervskonti i andelskassen p√• en us√¶dvanlig m√•de.

En aflytningsrapport viser, hvordan √©n af de 17 tiltalte i sagen havde tr√•de ind i banken. Af rapporten fremg√•r det, at den tiltalte bestilte to konti hos en mand, der bliver kaldt ‚Äúbankmanden‚ÄĚ. Manden var ikke selv ansat i banken, men havde forbindelser, der gjorde det muligt at bestille de to konti, som skulle bruges til √łkonomisk kriminalitet.

En del af aftalen var desuden, at ‚Äúbankmanden‚ÄĚ mod betaling p√• 20-25.000 kroner per konto ville advare den tiltalte, hvis nogle i banken blev mist√¶nksomme, eller hvis myndighederne dukkede op og stillede sp√łrgsm√•l til de to konti.

Jakob Dedenroth er advokat og direkt√łr i den uafh√¶ngige r√•dgivningsvirksomhed Revisorjura.dk. If√łlge ham kan man tale om, at banken selv har v√¶ret involveret i en kriminel aktivitet.

- Det er nogle meget grove lovbrud, der er begået. Man må forstå setuppet på den måde, at begge var klar over, at der skulle sorte penge ind på de to konti. Normalt taler man om, at en bank bliver misbrugt til hvidvask. Her kan man ikke tale om misbrug, men om medvirken, lyder det fra Jakob Dedenroth.

Advokat ordnede papirerne

Det er lykkedes 'Operation X' at finde frem til en kvindelig advokat, der blev kontaktet af en af de tiltalte i sagen. Han skulle bruge noget hj√¶lp til det papirarbejde, der skulle til for at √•bne de to konti i K√łbenhavns Andelskasse.

Kvinden √łnsker at v√¶re anonym af hensyn til repressalier.

Hun forklarer, at han ikke ville tale om tingene over telefonen, men at de skulle m√łdes p√• en caf√© p√• Fisketorvet. Det gjorde de 30. januar 2016 klokken 16.07.

- Han var urolig. Han var stresset. Han ville gerne have, at vi oprettede konti til dem. Mange konti. Jeg t√¶nkte, det var meget m√¶rkeligt. Men han sagde: ‚ÄúDu skal bare lave de her konti, og det skal g√• hurtigt. F√łrst skal vi oprette det her ‚ÄėDelgado‚Äô‚ÄĚ, siger hun.

I politiets materiale fremg√•r ‚ÄėDelgado‚Äô i selskabet Delgado‚Äôs Mandskabsudleje ApS. Her har den 21-√•rige spanier Cristhian Delgado Viveros if√łlge politiet v√¶ret indsat som str√•mand - og det er alts√• ham, den ene af de to erhvervskonti blev √•bnet til.

Kvinden forklarer, at hun ikke var klar over, at de to konti, hun hjalp den tiltalte med at oprette, skulle bruges til den formodede svindel.

- Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det var s√• organiseret. Han fortalte, at han selv havde kontakt til K√łbenhavns Andelskasse, og at de nok skulle f√• en konto - vi skulle bare s√łrge for at lave alle dokumenterne, siger kvinden.

√Čn computer til 136 ansatte gjorde hende mist√¶nksom

Men da hun så de lokaler, den tiltalte havde forklaret, at hans 136 ansatte skulle arbejde fra, blev hun mistænksom.

- Der var √©n computer og to borde. Jeg t√¶nkte, at der var noget m√¶rkeligt ved det, s√• jeg kontaktede K√łbenhavns Andelskasse og fortalte dem, at der foregik nogle ting, siger den kvindelige advokat.

Hun forklarer, at hun ikke h√łrte mere fra andelskassen. Til geng√¶ld h√łrte hun fra den tiltalte.

- Han var meget sur. Han sagde, vi ikke måtte kontakte banken. Det var hans egne kontakter. Og han sagde til mig: "Du skal ikke fucke med os". Der blev jeg bange, siger kvinden.

'Operation X' kan i de l√¶kkede dokumenter se, at der er l√łbet 124,9 millioner kroner igennem de to konti i K√łbenhavns Andelskasse. St√łrstedelen af millionerne er overf√łrt til vekselbureauer og h√¶vet i kontanter derfra. Der slutter pengesporet.

Helt enestående dårlig

K√łbenhavns Andelskasse er i dag overtaget af Finansiel Stabilitet, som er statens skraldespand for n√łdlidende pengeinstitutter. De overtog banken sidste sommer, efter at Finanstilsynet var kommet frem til, at banken havde store problemer med at overholde hvidvaskloven.

- P√• stort set p√• alle de omr√•der, man unders√łgte, om reglerne var overholdt, var de ikke overholdt. S√• det var ganske omfattende, siger Henrik Bjerre-Nielsen, direkt√łr i Finansiel Stabilitet.

I de 23 √•r Henrik Bjerre-Nielsen har arbejdet i henholdsvis Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet, har han v√¶ret med til at afvikle 15 banker. Henrik Bjerre-Nielsen forklarer, at han aldrig har set noget lignende det, der er foreg√•et i K√łbenhavns Andelskasse.

- Jeg er forbl√łffet. Det har jeg ikke, s√• vidt jeg erindrer, h√łrt om i andre sammenh√¶nge. Men p√• den anden side m√• jeg ogs√• konstatere, at K√łbenhavns Andelskasse i vores √łjne har v√¶ret noget helt enest√•ende d√•rligt.

K√łbenhavns Andelskasse blev i september sigtet af Statsadvokaten For S√¶rlig √ėkonomisk og International Kriminalitet for overtr√¶delse af hvidvaskloven.

'Operation X' har kontaktet den tidligere bankdirekt√łr, Kenneth Ullmann Eenholt, som var direkt√łr i den periode, hvor politiet mener, at hvidvasken er foreg√•et. Han √łnsker ikke at kommentere sagen.

'Operation X' unders√łger i to afsnit Danmarkshistoriens mest omfattende sag om skattesvindel og hvidvask. Se 'Operation X - gr√•dighedens pris del 2' tirsdag klokken 20.00 p√• TV 2. F√łrste del kan du se p√• TV 2 PLAY.