Operation X

Hemmelige aflytninger afslører forbindelse mellem dansk bank og tiltalt i hvidvasksag

'Operation X' har gennem et læk af tusindvis af dokumenter fået indsigt i politiets aflytninger af de 17 tiltalte i 'Operation Greed'.

Mandag afslørede 'Operation X', at syv danske banker ifølge anklagemyndigheden har oprettet erhvervskonti til stråmænd, som har gjort det muligt for et kriminelt netværk at hvidvaske for 530 millioner kroner.

Bankerne bliver undersøgt som en del af Danmarkshistoriens mest omfattende svindelsag, ’Operation Greed’

Én af de banker er Københavns Andelskasse. Ifølge dokumenter fra sagen, som 'Operation X' har fået fingrene i, fik netværket åbnet to erhvervskonti i andelskassen på en usædvanlig måde.

En aflytningsrapport viser, hvordan én af de 17 tiltalte i sagen havde tråde ind i banken. Af rapporten fremgår det, at den tiltalte bestilte to konti hos en mand, der bliver kaldt “bankmanden”. Manden var ikke selv ansat i banken, men havde forbindelser, der gjorde det muligt at bestille de to konti, som skulle bruges til økonomisk kriminalitet.

En del af aftalen var desuden, at “bankmanden” mod betaling på 20-25.000 kroner per konto ville advare den tiltalte, hvis nogle i banken blev mistænksomme, eller hvis myndighederne dukkede op og stillede spørgsmål til de to konti.

Jakob Dedenroth er advokat og direktør i den uafhængige rådgivningsvirksomhed Revisorjura.dk. Ifølge ham kan man tale om, at banken selv har været involveret i en kriminel aktivitet.

- Det er nogle meget grove lovbrud, der er begået. Man må forstå setuppet på den måde, at begge var klar over, at der skulle sorte penge ind på de to konti. Normalt taler man om, at en bank bliver misbrugt til hvidvask. Her kan man ikke tale om misbrug, men om medvirken, lyder det fra Jakob Dedenroth.

Advokat ordnede papirerne

Det er lykkedes 'Operation X' at finde frem til en kvindelig advokat, der blev kontaktet af en af de tiltalte i sagen. Han skulle bruge noget hjælp til det papirarbejde, der skulle til for at åbne de to konti i Københavns Andelskasse.

Kvinden ønsker at være anonym af hensyn til repressalier.

Hun forklarer, at han ikke ville tale om tingene over telefonen, men at de skulle mødes på en café på Fisketorvet. Det gjorde de 30. januar 2016 klokken 16.07.

- Han var urolig. Han var stresset. Han ville gerne have, at vi oprettede konti til dem. Mange konti. Jeg tænkte, det var meget mærkeligt. Men han sagde: “Du skal bare lave de her konti, og det skal gå hurtigt. Først skal vi oprette det her ‘Delgado’”, siger hun.

I politiets materiale fremgår ‘Delgado’ i selskabet Delgado’s Mandskabsudleje ApS. Her har den 21-årige spanier Cristhian Delgado Viveros ifølge politiet været indsat som stråmand - og det er altså ham, den ene af de to erhvervskonti blev åbnet til.

Kvinden forklarer, at hun ikke var klar over, at de to konti, hun hjalp den tiltalte med at oprette, skulle bruges til den formodede svindel.

- Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det var så organiseret. Han fortalte, at han selv havde kontakt til Københavns Andelskasse, og at de nok skulle få en konto - vi skulle bare sørge for at lave alle dokumenterne, siger kvinden.

Én computer til 136 ansatte gjorde hende mistænksom

Men da hun så de lokaler, den tiltalte havde forklaret, at hans 136 ansatte skulle arbejde fra, blev hun mistænksom.

- Der var én computer og to borde. Jeg tænkte, at der var noget mærkeligt ved det, så jeg kontaktede Københavns Andelskasse og fortalte dem, at der foregik nogle ting, siger den kvindelige advokat.

Hun forklarer, at hun ikke hørte mere fra andelskassen. Til gengæld hørte hun fra den tiltalte.

- Han var meget sur. Han sagde, vi ikke måtte kontakte banken. Det var hans egne kontakter. Og han sagde til mig: "Du skal ikke fucke med os". Der blev jeg bange, siger kvinden.

'Operation X' kan i de lækkede dokumenter se, at der er løbet 124,9 millioner kroner igennem de to konti i Københavns Andelskasse. Størstedelen af millionerne er overført til vekselbureauer og hævet i kontanter derfra. Der slutter pengesporet.

Helt enestående dårlig

Københavns Andelskasse er i dag overtaget af Finansiel Stabilitet, som er statens skraldespand for nødlidende pengeinstitutter. De overtog banken sidste sommer, efter at Finanstilsynet var kommet frem til, at banken havde store problemer med at overholde hvidvaskloven.

- På stort set på alle de områder, man undersøgte, om reglerne var overholdt, var de ikke overholdt. Så det var ganske omfattende, siger Henrik Bjerre-Nielsen, direktør i Finansiel Stabilitet.

I de 23 år Henrik Bjerre-Nielsen har arbejdet i henholdsvis Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet, har han været med til at afvikle 15 banker. Henrik Bjerre-Nielsen forklarer, at han aldrig har set noget lignende det, der er foregået i Københavns Andelskasse.

- Jeg er forbløffet. Det har jeg ikke, så vidt jeg erindrer, hørt om i andre sammenhænge. Men på den anden side må jeg også konstatere, at Københavns Andelskasse i vores øjne har været noget helt enestående dårligt.

Københavns Andelskasse blev i september sigtet af Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet for overtrædelse af hvidvaskloven.

'Operation X' har kontaktet den tidligere bankdirektør, Kenneth Ullmann Eenholt, som var direktør i den periode, hvor politiet mener, at hvidvasken er foregået. Han ønsker ikke at kommentere sagen.

'Operation X' undersøger i to afsnit Danmarkshistoriens mest omfattende sag om skattesvindel og hvidvask. Se 'Operation X - grådighedens pris del 2' tirsdag klokken 20.00 på TV 2. Første del kan du se på TV 2 PLAY.