Nødstedt krydstogtskib slæbes i land - hundredvis er allerede evakueret

20 personer er bragt til hospitalet - tre er kommet alvorligt til skade.

Søndag morgen er det lykkedes at evakuere 479 af de omkring 1300 personer, der er om bord på det nødstedte norske krydstogtskib 'Viking Sky'. 

Det oplyser rederiet bag skibet, Viking Ocean Cruises, til TV 2.  

Lørdag eftermiddag klokken 14 sendte skibet et nødsignal, da det på grund af voldsomt uvejr var ved at drive i land omkring Hustadvika.

Først klokken 23 lykkedes det at få gang i tre af skibets fire motorer, så det kunne holde sig fri fra kysten. 

Bugsering af krydstogtskib sættes i gang

På grund af de høje bølger og den kraftige vind var det ikke muligt at sætte redningsbådene i vandet, og derfor begyndte myndighederne at evakuere passagerne med helikoptere. 

I alt fem helikoptere deltog i redningsaktionen, oplyser den norske journalist Odd Roar Lange, som hele natten fulgte redningsaktionen fra det sted, hvor helikopterne landede med passagerne. Denne del af evakueringen er nu indstillet. 

- De 479 passagerer, som blev fløjet væk fra skibet, befinder sig i øjeblikket i havnen. Der er arrangeret hjemrejse for dem, og de første rejser hjem i dag, skriver Viking Ocean Cruises til TV 2. 

Kort efter klokken ti søndag formiddag oplyser de norske myndigheder, at man er i gang med at bugsere krydstogtskibet og slæbe det i nødhavn i Molde. Det sker blandt andet ved hjælp af krydstogtskibets egne motorer og slæbebåde.

Men bugseringen kommer til at tage tid, understreger myndighederne: 

- Farten er syv knob (omtrent 13 kilometer i timen, red.). Der er lidt over 60 kilometer til roligere farvand, og 80 kilometer til Moldefjorden, skriver Hovedredningscentralen i Sydnorge på Twitter. 

Amerikaneren Alexus Sheppard er ombord på krydstogtskibet ved Norges kyst, som bliver evakueret. Video: Lars Keinicke Tofte

Ifølge havnedirektør Olav Akselvoll er det forventningen, at 'Viking Sky' ankommer til Molde Havn ved 16- og 17-tiden søndag, skriver NRK.

Tre alvorligt skadet

20 af de evakuerede er bragt til hospitalet med skader, hvoraf tre er kommet alvorligt til skade, oplyser Viking Ocean Cruises. 

Der er tale om to 70-årige mænd samt en kvinde på omkring 90 år, som er indlagt med alvorlige brudskader.

Alle personer om bord er engelsktalende, og størstedelen af dem er ældre mennesker, fortæller Jan Arve Dyrnes, talsmand for Fræna kommune, på et pressemøde: 

- Det er en udfordring for evakueringen, at der er tale om personer oppe i årene, siger han. 

Myndighederne vil i løbet af søndagen afgøre, hvordan den videre evakuering skal forløbe. 

Tre motorer virker igen

Krydstogtskibet 'Viking Sky' var på vej fra Tromsø i det nordlige Norge til Stavanger i den sydlige del af landet.

Ifølge det norske medie NRK var 'Viking Sky' bare 100 meter fra at støde på grund, da det drev rundt i havet og var kommet tæt på land.

"Viking Sky" var bare 100 meter fra at gå på grund. Foto: Marine Traffic

En storm i området mellem Trondheim og Molde har gjort det til en lang og dramatisk nat for de tilbageværende personer på krydstogtskibet.

Det fortæller Jan Arve Dyrnes, som har taget imod flere af de evakuerede passagerer.

Krydstogtskibet Viking Sky er i vanskeligheder ud for Norges kyst. Det bekræfter norsk politi. Politiet fik klokken 14.00 lørdag en mayday-melding fra krydstogtskibet, der lå ved Husadvika ud for kysten ved Møre og Romsdal. Video: Emil Færch
Helikoptere evakuerer det norske krydstogtskib, som har fået motorstop ved Norges kyst. CHC Helicopters. Video: Lars Keinicke Tofte

- Det er en dramatisk situation. Vi er forberedte på at tage imod alle fra krydstogtskibet. Vi planlægger også, hvordan vi skal håndtere situationen fremadrettet, da det ser ud til at blive en længere aktion, siger han til NTB natten til søndag.

Søndag forsikrer de de norske myndigeder dog om, at situationen om bord på skibet nu er stabil. 

- Passagerne er ved godt mod, og der er mad og drikke til alle, siger Jan Arve Dyrnes på pressemødet. 

Skibet Hagland Captain fik også maskinproblemer, da skibet sejlede ud for at hjælpe krydstogtskibet.
Skibet Hagland Captain fik også maskinproblemer, da skibet sejlede ud for at hjælpe krydstogtskibet. Foto: Svein Ove Ekornesvag / Ritzau Scanpix
Passagerer forsøger at få lidt søvn om bord på Viking Sky.
Passagerer forsøger at få lidt søvn om bord på Viking Sky. Foto: Alexus Sheppard / AP
Passagerer i redningsveste om bord på Viking Sky.
Passagerer i redningsveste om bord på Viking Sky. Foto: Alexus Sheppard / AP

Dansk forsvar bidrager til redningsaktion

Frivillige i kommunen har taget imod evakuerede fra 'Viking Sky' samt et lastfartøj, der selv fik motorstop og slagside, da det sejlede ud for at bistå krydstogtskibet.

Lastfartøjet Hagland Captain sejlede ved 19-tiden ud for at hjælpe med evakueringen, men skibet fik selv slagside, og to helikoptere måtte omdirigeres fra redningssituationen ved krydstogtskibet for at hjælpe lastfartøjet, oplyser den norske hovedredningscentral for sø- og redningsaktioner på Twitter.

- Vi kan jo forestille os, hvordan det er. Høje bølger, bare se på videoerne fra skibet, knuste vinduer. Passagererne har haft en dramatisk nat, siger Jan Arve Dyrnes.

Ifølge NRK måtte flere af de ni besætningsmedlemmer om bord på lastfartøjet Hagland Captain reddes op af det iskolde vand af de to helikoptere.

Alle ni personer er blevet fløjet ind til land, og ingen er kommet til skade.

Det danske forsvar bidrager også til redningsaktionen.

Forsvaret har søndag morgen sendt en helikopter af sted til Norge, hvor den skal være med i redningstjeneste, så det norske beredskab kan frigøre egne helikoptere til evakueringen af passagerer på 'Viking Sky'.