Nyheder

Pia Kjærsgaard får smidt politikers baby ud af Folketingssalen

Babyen var ikke forstyrrende, siger Mette Abildgaard (K).

- Du er uønsket med dit barn i Folketingssalen.

Den besked fik den konservative folketingspolitiker Mette Abildgaard, da hun havde sin fem måneder gamle baby med til afstemning i Folketingssalen.

På videoen ovenfor ses episoden. Pia Kjærsgaard peger ned mod Mette Abildgaard, der står i nærheden af døren. På videoen ser man Pia Kjærsgaard tale med en mandlig sekretær, der efterfølgende går ned til Mette Abildgaard, som forlader salen.

Mette Abildgaard forklarer til TV 2, at sekretæren sagde, at hun var uønsket i salen med sin baby.

Ifølge Mette Abildgaard (K) kan Folketingets regler trænge til at blive moderniseret.

Det var første gang, at Mette Abildgaard havde sin datter Esther Marie med i salen.

- Havde aftalt med min søde sekretær, at hun ville komme, hvis EM (Esther Marie, red.) lavede det mindste larm. For naturligvis skulle vi ikke forstyrre mødet! Jeg afleverede hende ikke hos sekretæren fra start, da hun lige nu har fået en alder, hvor hun ikke altid er tryg i andres hænder, skriver Mette Abildgaard i et Facebook-opslag, hvor hun forklarer episoden.

Over for TV 2 uddyber Mette Abildgaard episoden og fortæller, at det ikke var planen, at hendes datter skulle med i salen, og at hun ikke på noget tidspunkt var larmende eller forstyrrende. Før afstemningen gik hun rundt og hilste på kollegaer, og ingen gav udtryk for, at hendes baby var til gene.

Benytter sig ikke af barsel

Mette Abildgaard skriver i Facebook-opslaget, at hun tidligere har set andre politikere have deres børn med i salen, og at hun ikke er bekendt med uskrevne regler, der forbyder børn i salen.

Som folketingspolitiker har hun egentlig ret til et års barsel med fuld løn.

- Det har jeg ikke ønsket at benytte mig af, jeg vil gerne tilbage og tjene folkestyret. Men man kan have brug for et minimum af fleksibilitet med en datter på fem måneder - det blev jeg ikke mødt af i dag, skriver hun.

- Christiansborg bør være et godt forbillede. Så Folketinget bør have en debat om, hvilke signaler om arbejdsliv folkestyret skal sende til befolkningen, siger hun.

Tager sagen op i præsidiet

Pia Kjærsgaard undrer sig over Abildgaards reaktion.

- Jeg beder folketingssekretæren, der sidder ved siden af mig, om helt stilfærdigt at gå ned og sige til hende, at når mødet åbnede, så skulle hun gå ud i et sidelokale. Det gjorde hun, og så troede jeg, at den sag var slut, siger Pia Kjærsgaard til Ritzau.

Hun er enig i, at der skal være tydelige retningslinjer. Derfor vil hun på næste møde i Folketingets Præsidium, der beskæftiger sig med blandt andet ledelse af møderne i Folketingssalen, tage emnet op.

- Det er naturligvis noget, vi skal have en fuldstændig klar holdning til. Det, jeg giver udtryk for, er den holdning, der er. Folketingsmedlemmer skal være til stede i Folketingssalen, ikke babyer og børn, siger Pia Kjærsgaard.

- Små ting bliver store i denne tid, skriver Folketingets formand på Twitter.

Afstemning

Hører babyer hjemme i Folketingssalen?

Formandens opgave at opretholde god orden

Pia Kjærsgaard begrunder sin beslutning med, at der på døren ind til Folketingssalen står ’Kun for medlemmer'.

Ifølge Flemming Juhl Christiansen, der er lektor i politik og forvaltning ved Roskilde Universitet, kan paragraf 4 i Folketingets Forretningsorden retfærdiggøre Pia Kjærsgaards reaktion på babyens tilstedeværelse i Folketingssalen.

Her hedder det nemlig, at Folketingets Formand har til opgave at ”sørge for opretholdelse af god orden og en værdig forhandlingsform".

- Det vil altid være en konkret vurdering, hvad det betyder, og hvordan det skal varetages i praksis, siger Flemming Juhl Christiansen.

Han forklarer videre, at det til enhver tid er formandens pligt at lave et skøn i situationen, og at det i forretningsordenen endda hedder, at ”ethvert medlem er pligtig at underkaste sig formandens afgørelse".

- Kutymen vil løbende blive ajourført i Præsidiet. I situationen må formanden handle, og hvis der er brug for det efterfølgende, kan Præsidiet tage stilling til, hvad der er det rigtige fremover, siger Flemming Juhl Christiansen.

Pia Kjærsgaard bør sige undskyld

Flere politikere bakker op om Mette Abildgaard og kritiserer formandens beslutning.

- Det er godt nok vildt.

Sådan skriver Enhedslistens Pernille Skipper på Facebook. Hun er selv mor og har flere gange overvejet at tage sit barn med i Folketingssalen.

- Og det er da gammeldags at tænke, at børn ikke må ses eller høres overhovedet, hvis man skal holde på formerne.

Christian Juhl, der er folketingsmedlem for Enhedslisten og 3. næstformand i Folketingets Præsidium, sidder også i formandsstolen. Han byder Mette Abildgaard og datteren velkommen, skriver han på Twitter.

Socialdemokraternes Jeppe Kofod skriver på Twitter, at Pia Kjærsgaard bør undskylde.