Brexit

Gammel regel fra 1604 kaster Brexit-aftale ud i kaos - her er tre veje frem

Mandag bød på en ny udfordring for de britiske politikere. Nu har premierministeren tre veje frem - bliv klogere på dem her.

I Storbritannien er affæren om landets udtræden af EU endnu en gang ramt af kaos.

Den britiske premierminister, Theresa May, var på vej til at gennemføre en afstemning i parlamentet om den skilsmisseaftale med EU, hun har forhandlet på plads, men hendes planer løb ind i uforudsete vanskeligheder mandag aften.

I en højst overraskende afgørelse har parlamentets formand, John Bercow, nemlig besluttet, at premierministeren ikke kan fremsætte et lovforslag, der i store træk er det samme som det, parlamentet allerede har sagt nej til to gange.

Det har parlamentsformanden ret til ifølge en regel fra 1604, som blev brugt sidste gang i 1920.

Afgørelsen fra parlamentsformanden kom som en stor overraskelse, og den betyder, at den vej frem, som Theresa May havde planlagt, ikke længere ser farbar ud.

Spørgsmålet er dermed, hvilke muligheder hun har nu.

Her er tre mulige scenarier for næste skridt for den britiske premierminister:

Hun kan ændre reglerne

Selvom konventionen stammer helt tilbage fra 1604, behøver den ikke at gælde evigt.

Hvis Theresa May forsøger sådan et træk, vil hun få brug for opbakning i parlamentet, og her har politikerne allerede med et stort flertal sagt nej til den aftale, hun ønsker en ny afstemning om.

Så umiddelbart ligner det en vanskelig vej.

Hun kan ændre aftalen

Theresa May kan ændre aftalen ved eksempelvis at tilføje muligheden for en ny folkeafstemning eller blot muligheden for at udskyde datoen for Brexit.

Det er dog op til parlamentsformanden, John Bercow, om de ændringer er omfattende nok til, at han vil tillade en ny afgørende afstemning.

Hun kan starte forfra

John Bercow begrunder sin afgørelse med, at parlamentsmedlemmerne ikke kan stemme om det samme forslag to gange i en samling.

Men hvis May kan få dronningen til at afslutte den nuværende samling af parlamentet og åbne en ny, kan en afstemning ske alligevel.

Det vil dog anses som en kontroversiel løsning, da monarkiet dermed bliver brugt politisk.