Skudangreb i Holland | Huspriser slår rekord | Ny våbenlov i New Zealand

16x9
I dag blev tre mennesker dræbt i et skyderi i dette tog. Foto: Ricardo Smit / Ritzau Scanpix

Få dage efter det tragiske terrorangreb i New Zealand er der også i dag blevet dræbt flere mennesker ved et skyderi.

Denne gang er det sket i Holland, hvor en stor menneskejagt blev afsluttet mandag aften. Og dermed velkommen til ugens første nyhedsoverblik.

Tre dræbt ved angreb i Holland

Og vi begynder naturligvis i Utrecht i Holland, hvor et angreb i dag har fundet sted i en sporvogn. Det skete lidt før klokken 11 i formiddag, da en person skød om sig og derved dræbte tre mennesker og sårede yderligere fem.

Gerningsmanden slap væk fra stedet og en reel menneskejagt gik i gang. Politiet kom på sporet af en 37-årig tyrkisk mand ved navn Gökmen Tanis, som blev identificeret ud fra overvågningsbilleder. Gökmen Tanis blev pågrebet mandag aften og er tidligere kendt af politiet. 

Denne mand eftersøges i forbindelse med skyderiet.
Denne mand eftersøges i forbindelse med skyderiet. Foto: Politie Utrecht Handout / Ritzau Scanpix

Myndighederne har endnu ikke omtalt skyderiet som et terrorangreb, men har understreget, at terrorlignende motiver ikke kan udelukkes. Samtidig blev moskeer og skoler evakueret, da Utrecht gik i absolut højeste alarmberedskab.

Det betød blandt andet, at forældre ikke kunne hente deres børn i skolerne, fortæller danske Martin Boisen, der befandt sig i området, da skyderiet fandt sted. Læs hans historie her.

Ny våbenlov på vej i New Zealand

Vi må desværre blive i terrorens verden, for i New Zealand har fredagens angreb mod to moskeer, der kostede i alt 50 mennesker livet, fået konsekvenser.

For det første er landets regering allerede blevet enige om den overordnede form på ny våbenlovgivning, der skal gøre det sværere at få fat i skydevåben som dem, Brenton Tarrant er mistænkt for at have brugt i angrebet.

New Zealands premierminister Jacinda Adern kunne i dag fortælle, at regeringen er klar med rammerne for ny våbenlovgivning.
New Zealands premierminister Jacinda Adern kunne i dag fortælle, at regeringen er klar med rammerne for ny våbenlovgivning. Foto: David Lintott / Ritzau Scanpix

Dermed står New Zealand altså i skarp kontrast til USA, hvor det ene masseskyderi efter det andet ikke for alvor har ført til strammere våbenlovgivning i årtier. For newzealænderne tog det altså tre dage at reagere.

I kølvandet på angrebet har en del personer desuden frivilligt indleveret skydevåben til politiet.

Der skete også en anden udvikling i sagen i dag, da Brenton Tarrant fyrede sin forsvarsadvokat og oplyste, at han ønsker at forsvare sig selv ved retssagen, som utvivlsomt bliver et enormt tilløbsstykke. Derfor frygter myndighederne nu, at han vil bruge muligheden til at fyre sin højreekstreme propaganda af.

Enorme ødelæggelser efter cyklon

Hele boligkvarterer i Beira er jævnet med jorden.
Hele boligkvarterer i Beira er jævnet med jorden. Foto: Deborah Nguyen / Ritzau Scanpix

Vi må desværre fortsætte med de tragiske historier, for Mozambique og Zimbabwe hærges i disse dage af cyklonen Idai. Værst er det gået udover byen Beira, der er den fjerdestørste by i Mozambique med lidt over en halv million indbyggere.

Ødelæggelserne i byen er så massive, at Røde Kors anslår, at den er 90 procent beskadiget. Der er ingen kommunikation i byen, og alle veje er ødelagt. TV 2s korrespondent Ole Vestergaard fortæller, at de lokale omtaler det som en katastrofe af bibelske dimensioner.

Cyklonen har officielt kostet 138 mennesker livet i de to sydafrikanske lande, men det tal er efter alt at dømme ikke i nærheden af sandheden. I takt med, at man kan eftersøge de hærgede områder ordentligt, ventes det at stige massivt. Ifølge Mozambiques præsident, Filipe Nyusi, frygter han, at der er over 1000 dræbt alene i hans land.

Huspriserne slår rekord

1.923.000 kroner. Det koster et hus i gennemsnit i Danmark, og det er det højeste tal nogensinde.

Priserne steg med 4,2 procent sidste år, og det betyder altså, at den hidtidige rekord fra sommeren 2007 er slået. Men selvom husene aldrig har kostet mere i kroner og ører, så er 2018-priserne faktisk stadig 14 procent lavere end i det overophedede 2007-marked, hvis man tager højde for inflationen.

Der er da heller ikke umiddelbart bekymring at spore hos eksperterne, selvom priserne ser ud til at fortsætte med at stige. Den meget lave rente betyder nemlig, at det ikke er ligeså risikabelt at låne penge til at købe hus.

Her kan du i øvrigt læse, hvor meget en kvadratmeter hus koster forskellige steder i landet, for der er nemlig meget store forskelle.

Mikkel Hansen kåret til verdens bedste

ikkel Hansen lader sig hylde på Rådhuspladsen efter januars VM-titel.
ikkel Hansen lader sig hylde på Rådhuspladsen efter januars VM-titel. Foto: TV 2

Vi slutter med en dejlig nyhed fra sportens verden, for i dag er Mikkel Hansen for tredje gang i karrieren blevet kåret til verdens bedste håndboldspiller af forbundet IHF.

Den danske skarpskytte har tidligere vundet prisen i 2011 og 2015, og med den tredje kåring har han nu tangeret franske Nikola Karabatic' rekord.

Kåringen omfatter kalenderåret 2018, så VM-triumfen i januar, hvor Mikkel Hansen blev topscorer i turneringen, som Danmark vandt, talte ikke engang med. Kåringen beror i stedet på januar 2018's EM-turnering, hvor Hansen kom på allstar-holdet samt hans store succes for klubholdet Paris Saint-Germain.

På kvindesiden gik hæderen til rumænske Cristina Neagu, der vandt prisen for fjerde gang. Hun er dermed den håndboldspiller nogensinde, der har vundet prisen flest gange på tværs af køn.