Udland

Sådan forløb menneskejagten efter skudangreb i Utrecht

Mindst tre personer har mistet livet, og flere er kvæstet efter et skyderi i en sporvogn i den hollandske by Utrecht. En person er anholdt.  

Her er, hvad vi indtil videre ved: 

  • Skyderiet skete omkring klokken 10.45 mandag formiddag. 
  • Mindst én gerningsmand skød om sig på et tram - en hollandsk sporvogn. 
  • Mindst tre er dræbt, og fem er kvæstet.
  • Politiet har anholdt en 37-årig mand ved navn Gökmen Tanis. 
  • Moskéer og skoler i området har været evakueret. 
  • Indtil videre vil myndighederne ikke udelukke, at der kan være tale om terror.

Livebloggen lukker ned

Da den formodede gerningsmand Gökmen Tanis er blevet anholdt, lukker tv2.dk's liveblog ned.

Vi mangler fortsat svar på flere spørgsmål, herunder hvad motivet for skyderiet var, og dækningen af angrebet i Utrecht fortsætter resten af aftenen både her på tv2.dk og på TV 2 NEWS.

Tak fordi I fulgte med.

Tyrkisk efterretningstjeneste efterforsker motiv

Politiet i Utrecht har tidligere oplyst, at den 37-årige mistænkte, der nu er anholdt, er født i Tyrkiet.

Nu oplyser Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, at den tyrkiske efterretningstjeneste er i gang med en efterforskning af dagens skudepisode i Utrecht. Formålet er at fastslå, om motivet for angrebet var personligt eller terror-relateret, fortæller Erdogan ifølge Reuters.

Nedjusterer trusselsvurdering

Som reaktion på anholdelsen er trusselsniveauet i Utrecht nedjusteret fra fem til fire, skriver anti-terror-enhedens chef, Pieter-Jaap Aalbersberg, på Twitter.

Mistænkt mand er anholdt

Den 37-årige mistænkte Gökmen Tanis er blevet anholdt. Det er kommet frem på et pressemøde mandag aften.

Siden i formiddags har en menneskejagt stået på i den hollandske by Utrecht, efter politiet fik anmeldelser om et skyderi i en sporvogn tæt ved 24. Oktober-pladsen.  

Efter en halv times pressemøde mandag aften fik repræsentanten for politiet i Utrecht stukket en lap papir i hånden, hvorpå der stod, at den eftersøgte mand var blevet anholdt.

Gökhem Tanis er mistænkt for at udføre det skyderi, der har dræbt tre personer og såret fem. Det blev understreget på pressemødet. 

På politiet i Utrects Twitter-profil bliver anholdelsen bekræftet: 

Gökhem Tanis er kendt af politiet

Anklagemyndigheden i Utrecht bekræfter, at den efterlyste Gökhem Tanis på forhånd var kendt af myndighederne for lovovertrædelser.

En repræsentant for anklagemyndigheden i Utrecht siger, at myndighederne ikke kan udelukke, at der er tale om terrorisme. Men andre motiver kan heller ikke udelukkes. Det samme sagde Utrechts borgmester på et pressemøde mandag aften.

Tre sårede er i alvorlig tilstand

Tre af de fem kvæstede er i alvorlig tilstand, oplyste Utrechts borgmester, Jan van Zanen, på et pressemøde mandag aften. Tidligere på dagen fortalte han, at ni personer var blevet såret i skyderiet, men senere blev tallet nedjusteret til fem.

Borgmesteren gjorde på pressemødet også status over efterforskningen.

- Den formodede gerningsmand er stadig på fri fod. Motivet er stadig uklart, sagde han.

Rød Renault stjålet kort før skyderi

Umiddelbart før skyderiet på 24. Oktober-pladsen i Utrecht blev en rød Renault Clio stjålet nogle få gader derfra på gaden Amerikalaan. Det skriver det hollandske medie RTL, der fortæller, at bilen senere er blevet fundet af politiet på gaden Tichelaarslaan.

Politiet oplyser, at man arbejder ud fra en teori om, at bilen kan være brugt i angrebet, der har kostet tre mennesker livet og såret fem. 

Politi nedjusterer antallet af sårede

Politiet i Utrecht har nedjusteret antallet af kvæstede personer fra ni til fem, fremgår det af et tweet. I samme omgang oplyser politiet, at antallet af dræbte stadig er tre personer efter der i formiddags fandt et skyderi sted i en sporvogn i nærheden af 24. Oktober-pladsen i den hollandske by.

Borgere i Utrecht kan nu gå udenfor

Borgmesteren i Utrecht oplyser på kommunens Twitterprofil, at man ikke længere opfordrer folk til at blive indenfor. Tidligere i dag anbefalede man, at man ikke gik udenfor, fordi politiet ikke kunne udelukke, at yderligere angreb ville finde sted.

Kommunen har åbnet en telefonlinje til dem, der leder efter deres pårørende eller selv har været til stede under skyderiet, og der er også blevet oprettet et midlertidigt hospital i byen. Det er sket for at sikre, at der er kapacitet, hvis der skulle komme pres på byens andre hospitaler.

Utrecht befinder sig i højeste trusselsniveau

Den hollandske justitsminister, Ferdinand Grapperhaus, oplyser på regeringens hjemmeside, at Utrecht er i trusselsniveau fem - et højest mulige - indtil klokken 22 i aften, mens resten af Holland vil befinde sig i trusselsniveau fire.

Det bekræfter chefen for Hollands anti-terror-enhed, Pieter-Jaap Aalbersberg, i et tweet. Her oplyser han også, at det stadig ikke kan bekræftes, at der er tale om terror. 

Politiet bekræfter dødstal

Politiet i Utrecht bekræfter på Twitter, at tre personer er døde, og ni er kvæstet. Tal, som borgmesteren i byen tidligere på eftermiddagen offntliggjorde. 

Inerpol efterlyser også 37-årige mandt

Det internationale politisamarbejde Interpol efterlyser nu også den 37-årige tyrkiskfødte Gökmen Tanis i forbindelse med angrebet i Utrecht.

Lars Løkke Rasmussen fordømmer angreb i Holland

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, udtrykker både sin kondolence for ofrene i Holland, men også sin frygt for, at angrebet kan være terror. 

På Twitter har Lars Løkke Rasmussen også sendt sine kondolencer til de berørte.

Tre personer dræbt under skyderi

Tre personer er døde efter skyderi i Utrecht. Det oplyser borgmesteren i Utrecht ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Premierministeren: Hele landet er ramt

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, fortæller på et pressemøde, at landets myndigheder i disse timer fokuserer alle tænkelige ressourcer på at fange gerningsmanden eller -mændene. Han understreger desuden, at hele landet er ramt efter angrebet i Utrecht. 

Undgå at tage kontakt til efterlyste

Regeringen indkaldt til hastemøde

Landets premierminister, Mark Rutte, har i forbindelse med skyderiet indkaldt regeringen til krisemøde. Han kalder situationen for "dybt bekymrende". Inden længe vil premierministeren desuden holde pressemøde for offentligheden.

Politiet efterlyser 37-årig mand med billede

I forbindelse med efterforskningen efterlyser politiet nu 37-årige Gökman Tanis. Politiet advarer mod, at man tager kontakt til manden, der har tyrkiske rødder.

Et større område spærret af

Telefonlinje åbnet til vidner og pårørende

Kommunen har desuden åbnet en telefonlinje til de, der leder efter deres pårørende eller selv har været til stede under skyderiet.