Nyheder

Død hval havde 40 kilo plastik i maven

Hvalen er død af dehydrering og udsultning på grund af den store mængde plastik i maven.

En død hval, der er skyllet op på en strand i Filippinerne, havde mere end 40 kilo plastikposer i maven.

Hvalen, som var af arten ’småhovedet hval’, var 4,69 meter lang og en ung hanhval.

Det fortæller D' Bone Collector Museum, der udstiller dyreskeletter og oplyser om havmiljø.

Stifteren af museet Darrell Blatchley obducerede hvalen, og da han nåede til mavesækken, var han ikke i tvivl om dødsårsagen.

- Hvalen er død af at indtage plastik. Jeg var ikke forberedt på mængden af plastik, siger den amerikanske museumsejer, der også er havbiolog.

I den stor mængde plastik i hvalens mave fandt han blandt andet 16 rissække og flere supermarkedsposer.

- Det er ulækkert. Regeringen må skride til handling over for dem, der fortsætter med at behandle havet som en skraldespand, lyder det fra museet i en Facebook-opdatering.

Hvalen blev fundet ved en kyst øst for byen Davao City i Filippinerne 15. marts. Da den blev fundet, viste den tegn på at være udsultet og dehydreret, og den havde kastet blod op, før den døde.

Aldrig set så meget plastik

Den store mængde plastik i hvalens mave bekymrer Darrell Blatchley. Det er den største mængde plastik, han nogensinde har været med til at finde i en hval.

- I løbet af de sidste ti år har vi inddrevet 61 hvaler og delfiner. 57 af dem var døde på grund af fiskenet, dynamitfiskeri og plastikaffald. Fire af dem var gravide. Det kan ikke fortsætte, siger han.

Han forklarer, at selv små mængder plastik kan skade en hval. Den kan ikke opløse eller fordøje plastikken, og det blokerer tarmene. Det får hvalen til at tro, at den er mæt, hvilket fører til dehydrering og udsultning.

Hvalen var selv søgt ind mod kysten, men trods flere forsøg på at hjælpe hvalen ud i havet blev den ved med at komme tilbage til kysten, hedder det i en rapport offentliggjort af City Fishery Office of the Bureau of Fisheries and Aquatic Resources Office (BFAR)-Davao Region.

Globalt problem

Plastik i verdenshavene og havforurening generelt er et stort globalt problem.

Det mener den danske miljøbiolog og stifter af foreningen Plastic Change Henrik Beha Pedersen.

- Der ender årligt omkring ti millioner ton plastik i havet. Det svarer til, at der bliver smidt en lastbil i havet hvert minut, har han tidligere fortalt til TV 2.

Omkring 60 procent af det plastik, der bliver udledt, kommer fra Kina, Indonesien, Filippinerne, Thailand og Vietnam, oplyser Plastic Change.

Samme hval fundet i Norge

Småhovedet hval er en af de mest almindelige hvaler i hvalfamilien næbhvaler. Den lever på dybt vand og vejer typisk to-tre tons.

For to år siden blev en hval af samme art fundet død ud for Bergens kyst i Norge, selvom den normalt lever i varmere farvande.

I dens mave fandt man 30 plastikposer. Mindst én stammede fra Danmark.

Det kan du selv gøre for at mindske dit plastikforbrug

 1. Dit indkøb

  Når køleskabet skal fyldes op, så medbring muleposen eller genbrug den plastikpose, du købte, sidst du var nede at handle. Ofte holder de til mange ture. 

  Når du nu er i supermarkedet, så vælg for eksempel den mælk, der ikke har plastikskruelåg, de vatpinde, hvor pinden er lavet af træ, og de løse bananer fremfor dem i plastikemballage.

   

 2. Din karklud

  Når du skal tørre bordet af efter aftensmaden, så brug en bomuldsklud eller en plastfri klud.

  De billige, pastelfarvede engangskarklude, som du sikkert kender, indeholder nemlig mikroplast. Når du vasker dem i vaskemaskinen, ryger plastikken direkte i kloakken og videre ud i havet. 

 3. Din vandflaske

  Når du skal bruge en dunk til træning, eller ungerne skal have vand til madpakken, så sørg for, at det er en drikkedunk af enten glas eller plastik, som du kan vaske og bruge igen og igen. 

  Mange griber måske en brugt halvlitersflaske i farten, men selvom der er pant på plastikflasker, så er en genbrugelig drikkedunk stadig bedre for miljøet. 

 4. Din sæbe, tandpasta, creme og kosmetik

  Når din tandpasta har en frisk farve, eller din bodyscrub får huden til at føles blød, så skyldes det ofte mikroplast. Når du spytter ud i vasken eller skyller scrubben af i badet, ender plastikken i kloakken og føres ud i havet. 

  Du kan finde ud af, om der er mikroplastik i de produkter, du køber og bruger, ved at kigge på ingredienslisten. Betegnelserne polyethylen og polypropylen indikerer, at der er plastik i produktet.

  Du kan eventuelt hente appen 'Beat The Microbead' som hjælp. Den findes på dansk, og her kan du scanne dine produkter og se, om de indeholder mikroplastik, og om producenten er på vej til at udfase det af produktet.

 5. Din kaffe og te

  Trækker du mange kopper kaffe eller te i automaten på arbejdet, så sørg for at købe en kop, du genbruger, så du undgår at bruge engangskopper af plastik.

  Køber du dine varme drikke på farten, for eksempel på tanken eller stationen, så anskaf dig en to-go-kop, der kan vaskes og genbruges igen og igen. 

 6. Din drink

  Når du er ude og gøre byen usikker, så bed bartenderen om at springe sugerøret i din drink over. Det er ofte unødigt plastikaffald.  

 7. Din madindpakning

  Du har sikkert en eller flere ruller plastikposer, husholdningsfilm og lignende i dit køkken, men spring dem over, når du pakker madpakke eller skal gemme resterne fra aftensmaden.

  Vil du hjælpe miljøet, kan du i stedet pakke maden i en madkasse, plastikbøtter eller eksempelvis syltetøjsglas. 

 8. Dit tøj

  Når du går på shopping, så gå så vidt muligt efter nyt tøj i bomuld eller andre naturlige materialer.

  Problemet med syntetisk tøj er lidt det samme som med engangskarklude.

  Stoffer som for eksempel polyester og elastan indeholder mikroplast, og når du vasker det i vaskemaskinen, skylles plastikken ud af tøjet, ned i kloakken og videre ud i havet.

 9. Dit affald

  Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan husholdningsaffaldet sorteres. Men har du mulighed for det, så sorter dit plastikaffald fra, så det kan genanvendes.

  Sortering eller ej kan du give plastiktingene en ekstra tanke, inden du smider dem i skraldespanden. Måske kan engangposen anvendes en gang mere, eller du kan måske prøve at reparere plastikdimsen til blenderen, inden du smider den i skraldespanden og køber en ny.

 10. Din gåtur

  Når du er ude at nyde naturen, så gør dit for, at andre også kan gøre det samme. 

  Støder du på en plastikpose, der er ramt ved siden af skraldespanden, så saml den op. Også selvom du ikke selv har smidt den. 

  Når plastik først ender i naturen, så kan det ligge der rigtig længe. Det tager for eksempel naturen op til 500 år at nedbryde en plastikpose.