Nyheder

Danske unge på gaden i stor stil - demonstrationer i over 20 byer for klimaet

En svensk skoleelev har sat gang i de unges klimabevidsthed. I dag går unge på gaden i flere end 100 lande.

Fredag er skoleelever i hele verden gået på gaden for at råbe deres regeringer an. 

De vil have dem til at overholde Paris-aftalens erklæringer om at holde de globale temperaturstigninger "godt under" to grader. Og gerne tættere på 1,5 grader. 

Også herhjemme er flere hundrede unge mennesker mange på gaderne i mindst 20 byer. 

Klima optager danskerne

En frisk Megafon-måling for TV 2 viser også, at klimaet er i toppen af mange danskeres bevidsthed. Faktisk er miljø og klima nu det næstvigtigste politiske tema for danskerne. Kort før sidste valg var det kun nummer ni på listen over vigtige emner. Og målingen viser også, at for de 18-29-årige er klimaet nu det allervigtigste politiske tema.

I Kirke Værløse møder TV 2 nogle af de unge skoleelever. De har skilte i hånden, som de peger ud mod bilisterne, der kører forbi.

Jeg håber, at politikerne og de voksne vil se, at det er vores fremtid, det handler om

Ida Schneider Jakobsen, gymnasieelev

På et af skiltene står der for eksempel på engelsk, at der ikke er en "planet b". Vi har altså kun én chance, må man forstå.

- Vi vil godt have, at politikerne handler nu. Vi har fået for meget snak, og der skal mere handling til. Og det skal være lige nu, siger en af eleverne i Kirke Værløse, Sylvester Bredsdorff Spangenberg, som er skoleelev på Søndersøskolen.

Fredag er skoleelever i hele verden gået på gaden for at råbe deres regeringer an.

"Vi er vildt bekymrede"

Tusindvis af skoleelever og studerende ventes at gå på gaden i flere end 100 lande.

Her er unge i Bangkok på gaden fredag. I Danmark ventes der også demonstrationer i flere byer.
Skiltene vises frem i Kirke Værløse fra morgenstunden

Strejkerne er en del af bevægelsen FridaysForFuture, der er startet af den svenske skoleelev og klimaaktivist Greta Thunberg, som torsdag blev nomineret til en Nobels Fredspris.

- Jeg håber, at politikerne og de voksne vil se, at det er vores fremtid, det handler om. Og vi er vildt bekymrede for den. Vi vil gerne have, at der skal noget seriøst arbejde i gang, så vi kan få en ordentlig, fælles fremtid, siger gymnasieelev Ida Schneider Jakobsen, der går på Mulernes Legatskole i Odense.

Det buldrer derudad

Den 16-årige Greta Thunberg har sat en stor bevægelse i gang på klimaområdet blandt unge.

Det siger fremtidsforsker og direktør i Future Navigator Liselotte Lyngsø. Hun sammenligner det med #MeToo-bevægelsen, som ifølge hende også startede med en enkelt person, hvorefter det bredte sig på sociale medier.

Det er ok med en enkelt pjækkedag, men så skal man tilbage i skole og gøre sig klogere, lød budskabet fra statsministeren ved klimademonstrationen i København.

- Nu er det gået fra at være en enkeltsag, til at de har samlet sig, fået et fælles hashtag, og nu buldrer det derudad, siger Liselotte Lyngsø.

Greta Thunberg blev verdenskendt, da hun efter Sveriges varmeste sommer satte sig foran Rigsdagen og strejkede.

Den dengang 15-årige skoleelev nægtede at gå i skole igen før efter Rigsdagsvalget 9. september. 

I december stjal hun rampelyset ved FN's klimatopmøde i Polen, hvor hun revsede verdenslederne for deres klimapolitik.