Nyheder

Ghita Nørby overfuser journalist i radio-interview: - Du er dybt åndssvag

Interviewet er ikke opstillet eller satire, lyder det fra programchef.

- Har livet de sidste ni år haft mere at tilbyde af ro og respekt? spørger journalisten.

- Jeg kan ikke svare på sådan nogle selvhøjtidelige, idiotiske spørgsmål. Du må ikke behandle mig sådan. Jeg kan ikke. Jeg kan ikke gøre for det. Jeg kan ikke holde det ud. Jeg kan jo ikke svare på sådan noget vrøvl.

Sådan lyder en ordveksling mellem journalist Iben Maria Zeuthen og skuespiller Ghita Nørby i dokumentaren ’Hele Danmarks Ghita’, der er udkommet på Radio24Syv onsdag.

Interviewet fandt sted i Ghita Nørbys hjem i februar, og aftalen var, at de to skulle tilbringe syv timer sammen for at lave en grundig portrætudsendelse. Men interviewet kommer skævt fra start og ender med kun at vare cirka to timer.

- Du er dybt åndssvag

Da journalisten ankommer og træder ind i skuespillerens hjem, gør hun opmærksom på, at båndoptageren allerede er tændt. Ghita Nørby beder hende om at slukke mikrofonen.

Da samtalen genoptages, er skuespilleren tydeligt irriteret på Iben Maria Zeuthen. Irritationen går især på hendes båndoptager og høretelefoner, der efter Ghita Nørbys mening er alt for store.

- Jeg har næsten aldrig set noget så åndssvagt som dig og dine ørerbasser og den der mikrofon, som du nu sidder og allerede har ondt i armen af. Det er det mest dumme, jeg nogensinde har set, og det gør i hvert fald, at du aldrig får noget fornuftigt ud af mig, siger Ghita Nørby.

Journalisten forklarer Ghita Nørby, at hun har en anden og mindre mikrofon med, som de kan skifte til, men at det vil gå ud over lydkvaliteten.

Herefter følger cirka 15 minutter, hvor Ghita Nørby overfuser og kritiserer journalistens spørgsmål og opførsel.

- Jeg synes, at du er dybt åndsvag. Virkelig. Du er sentimental, lyder det fra skuespilleren.

Har ikke humor

Ghita Nørby fniser og griner af journalistens spørgsmål, og Iben Maria Zeuthen forsøger at foreslå en kop te eller en gåtur i haven. Men Ghita Nørby svarer hånligt og imiterer vrængende journalistens forslag.

- Hvad tror du, jeg tænker? spørger Ghita Nørby.

- Jeg tror, du tænker, jeg er en idiot, svarer Iben Maria Zeuthen.

- Fuldkomment rigtigt. Og hvorfor er du det? spørger Ghita Nørby.

- Jamen, fordi du synes, jeg er sentimental, ikke har tænkt mig om og ikke har humor, svarer journalisten.

Er det fake?

Radio24Syv har lagt et klip på fire minutter fra dokumentaren på deres Facebook-side. Her spekulerer brugerne i, om interviewet er opstillet eller måske endda satire. 

Men det er ikke tilfældet, fortæller Mads Brügger, der er programchef på Radio24syv.

- Det er et ægte interview, og det er så dokumentaristisk autentisk, som tænkes kan. Programmet giver en fuldt dækkende beskrivelse af, hvad der er foregået, siger han.

Radio24Syvs opslag er i skrivende stund blevet delt mere end 280 gange, og på sociale medier er der blandede meninger om Ghita Nørbys opførsel.

- Det her er måske det vildeste, jeg nogensinde har hørt i en radio. Radio24Syv gør tingene anderledes end noget andet medie, skriver chefredaktør på BTMX Jonas Kuld Rathje på Facebook.

Midt i dokumentaren lægger Ghita Nørby stridsøksen og svarer på journalistens spørgsmål, og interviewet kommer til at handle om livet og døden og det at være ung og gammel, mor og datter.

- Hvis man ser bort fra de episoder eller udfald undervejs, udvikler det sig til en meget gribende, smertefuld samtale, siger Mads Brügger og fortsætter: 

- Jeg er enormt stolt af det program. Det er noget af det bedste radio, vi har sendt.

Rystet journalist

Mads Brügger har ikke været i tvivl om, at episoderne, hvor Ghita Nørby skælder ud på journalisten, skulle med i dokumentaren. Skuespilleren er tydeligvis klar over, at mikrofonen er tændt under hele seancen, lyder begrundelsen fra programchefen. 

- Hvorfor skulle det ikke komme frem? Jeg spørger faktisk mig selv, om det er sket før, at Ghita Nørby har overfuset en journalist, men at man har valgt at dække over det. Det er jo tilsyneladende en del af Ghita Nørby, at hun opfører sig på den måde, siger han.

TV 2 har været i kontakt med Iben Maria Zeuthen, der dog ikke ønsker at udtale sig om interviewet. Hun henviser til Mads Brügger.

- Hun var forståeligt nok rystet, da hun kom tilbage fra mødet med Ghita Nørby. Det er ikke hver dag, at en interviewperson i den grad overfalder én, siger han.

Radio24Syv sender råbåndene fra deres udsendelser og dokumentarer om natten, så det er muligt at høre det fulde uredigerede interview med Ghita Nørby. Det vil også blive lagt op på Radio24Syvs hjemmeside. 

Stakkels menneske

I slutningen af interviewet skifter Ghita Nørbys humør igen, og hun begynder at evaluere journalistens indsats under interviewet.

- Du er exceptionelt godt forberedt. Og du har også mad med. Fantastisk. Men det er din måde at bruge din forberedelse på, der er aflivende.

- Så jeg keder dig?

- Ja, egentlig, svarer Ghita Nørby.

TV 2 har været i kontakt med Ghita Nørby, men hun ønsker ikke at udtale sig.