Brexit

Briterne vil ikke forlade EU uden en aftale - få overblik over onsdagens afstemning her

Onsdag gik det britiske parlament endnu engang til urnerne, da de skulle stemme om, hvorvidt Storbritannien skal forlade EU med eller uden en aftale.

Et klart flertal stemte for at udelukke en skilsmisse med EU uden aftale.

Inden dagh avde aftenen taget en noget overraskende drejning, da et ændringsforslag mod al forventning blev stemt igennem før aftenens hovedafstemning.

Resultatet skabte forvirring hos flere og betød, at formuleringen i hovedafstemningen måtte ændres. Det kan du læse meget mere om her og i den kronologiske gennemgang nedenfor.

May sender måske sin aftale til afstemning igen, forklarer Divya Das

Med blot 16 dage til deadline er det for sent at forhandle en ny Brexit-aftale med EU. Det fortæller TV 2s korrespondent i London, Divya Das: 

- Hvis det derfor skal lykkes briterne at lande en Brexit-aftale senest onsdag i næste uge, kan det kun blive den aftale, Theresa May har forhandlet med EU. Samme aftale, som Parlamentet tirsdag forkastede ved en afstemning. De hader den alle sammen, men det kan meget vel være, at hun forsøger at sende den til afstemning alligevel, fortæller TV 2-korrepondent Divya Das.

Tirsdag afviste et stort flertal premierministerens aftale. Kun 242 stemte for den, mens 391 stemte imod.

- Det ville være lettere vanvittigt at sende den til afstemning igen. Men det kan jo godt være, at der er nogle, der har set skriften på væggen og fortrudt. Der ligger jo fortsat meget arbejde foran politikerne i Storbritannien. Det, vi har set indtil videre, er kun forretten. De skal jo stadig - hvis det engang lykkes dem at forlade EU - lave nye aftaler på tværs af EU-landene, hvad angår handel, og det alene vil tage dem flere år.

Torsdag skal det britiske parlament stemme om, hvorvidt de vil forsøge at udskyde Brexit.

Allerede inden torsdagens afstemning er det blevet besluttet, at regeringen vil forsøge at udskyde Brexit til 30. juni, hvis et flertal i Parlamentet seneste onsdag i næste uge bliver enige om en aftale. 

Regeringen vil forsøge at udskyde Brexit til 30. juni

Det britiske Underhus' formand, John Bercow, har onsdag aften læst op, hvad der præcis skal stemmes om ved en afstemning torsdag.

Her lyder det, at næste onsdag - om en uge - er sat som den sidste dag for at få opbakning til en Brexit-aftale. Det kan altså tyde på, at der for en tredje gang skal stemmes om Theresa Mays aftale, og at det bliver 20. marts.

Hvis det lykkes, vil regeringen gå efter at få udskudt brexit til 30. juni. Men altså kun hvis Underhuset stemmer for Theresa Mays aftale. 
 

May vil ikke udelukke EU-valg ved udsættelse af Brexit

”Det er min aftale eller kaos”, har det tidligere lydt fra Theresa May. Men Parlamentet vil ikke have nogen af delene.

Det står klart efter aftenens afstemning, hvor et flertal er blevet enige om at udelukke muligheden for Brexit uden en aftale. Dermed lider Theresa May endnu et nederlag i sin kamp for Brexit 29. marts, også selvom resultatet af afstemningen som sådan ikke er juridisk bindende.

Da hun efter afstemningen holdt en kort og hæs tale, understregede hun, at regeringen ikke kan udelukke, at landet vil blive nødsaget til at afholde valg til Europa-Parlamentet, hvis der ikke bliver fundet opbakning til den aftale, premierministeren allerede har forhandlet med EU.

- Vi kan forsøge at forhandle en anden aftale, men EU har allerede gjort det meget klart, at den aftale, der ligger på bordet, er den eneste mulige aftale.

Udmeldingen blev mødt af buhråb fra salen.

Flertal for at udelukke no deal-Brexit

Storbritannien kommer ikke til at forlade EU uden en aftale. 

Således lyder resultatet efter hovedafstemningen i det britiske parlament. 321 medlemmer stemte for at udelukke et såkaldt no deal-Brexit, mens 278 stemte imod. 

Dermed har Parlamentet både udelukket at gå med premierminister Theresa Mays aftale og at gå uden nogen overhovedet.

Det betyder også, at parlamentet skal til stemmeurnerne igen torsdag, hvor de skal stemme om, hvorvidt Storbritannien skal bede EU om at udskyde Brexit. Flere EU-ledere har dog givet udtryk for, at de ikke ønsker at genforhandle en aftale med briterne.

Andet ændringsforslag forkastet

Midt i det kaos, resultatet af foregående afstemning skabte, har Parlamentet stemt om endnu et ændringsforslag.

Malthouse-kompromiset, som det blev kaldt, handlede om at udskyde Brexit til 22. maj. Der var dog kun 164, der stemte for dette, og det blev dermed forkastet.

Regeringens forslag bliver ændret efter overraskende afstemning

Det overraskende resultat af afstemningen om ændringsforslaget betyder, at regeringens afstemning om, hvorvidt Storbritannien skal forlade EU uden en aftale, bliver ændret.

Før var spørgsmålet, hvorvidt Storbritannien skal forlade EU uden en aftale den 29. marts.

Efter ændringsforslaget stemmer de i stedet om, hvorvidt de overhovedet skal forlade EU uden en aftale.

Dermed er datoen for den deadline, der er på aftalen med EU, taget ud af regnestykket.

Et flertal vil ikke under nogen omstændigheder forlade EU uden en aftale

Et lille flertal har netop stemt for at tage en no deal-løsning af bordet. Afstemningen var tæt: 312 stemte for, mens 308 stemte imod. 

Ikke desto mindre betyder det, at flertallet altså nægter at forlade EU, hvis der ikke er kommet en aftale i hus.

Ændringsforslaget er som sådan ikke juridisk bindende, og den britiske regering kan ikke blive tvunget til at leve op til ønsket, men ifølge TV 2-korrespondent Divya Das sender resultatet et stærkt politisk signal og er i øvrigt meget overraskende:

- Vi ved nu, at de ikke vil forlade EU uden en aftale. Vi ved også, at de ikke vil have Theresa Mays aftale. Men vi ved ikke, hvad de så vil, forklarer TV 2-korrepondent Divya Das. 

Modstandere mødt op ude foran

Stemmer også om ændringsforslag

Det er ikke kun, hvorvidt Storbritannien skal forlade EU uden en aftale, det britiske parlament skal stemme om i aften.

Medlemmerne skal også stemme om et ændringsforslag, der kan udelukke, at det nogensinde vil blive muligt at foralde EU uden en aftale. 

Netop det kommer Labours Brexit-mand, Matthew Pennycook, ind på, da han holder en af de sidste taler, inden afstemningen.

Han anbefaler sine politiker-kollegaer at stemme for forslaget med henvisning til, at et Brexit uden en aftale vil få alvorlige konsekvenser. Han mener, at regeringeren har skjult de mulige konsekvenser for befolkningen ved flere gange at have meldt ud, at et no deal-Brexit er bedre end en dårlig aftale.

Bristiske og europæiske forventninger til aftenens afstemning

Ifølge TV 2s korrepondent i London, Divya Das, er forventningen til aftenens afstemning, at et flertal vil stemme for ikke at forlade EU 29. marts uden en aftale. 

- Når vi senere i aften får resultatet, vil det vise os to ting. Dels at det britiske parlament ikke ønsker den aftale, der ligger på bordet, og som Theresa May har brugt to år på at forhandle. Og dels vil vi stadig mangle svar på det helt centrale spørgsmål: Hvad er det så de vil i Storbritannien?, lyder det fra Divya Das.

Og netop det spørgsmål har de intet svar på i Bruxelles, hvor EU holder til, forklarer TV 2-korrespondent Lotte Mejlhede. 

- Spørg i London, siger de. Det er briterne, der har skabt moradset, de må selv finde vej ud af det. Hvis briterne ikke ønsker at forlade EU uden en aftale, må de sige ja til den nuværende aftale. Den er ikke til genforhandling, siger hele EU-toppen. Alternativt må de lynhurtigt finde en anden løsning. Beder de om en udskydelse, vil EU måske se velvilligt på det, hvis det er en kort forlængelse, og hvis den er godt begrundet, forklarer Lotte Mejlhede.

Uenighed i Det Konservative Parti forud for afstemning

Tirsdag reagerede Theresa May med beklagelse, da hendes skilsmisseaftale med EU blev nedstemt, men onsdag står hun fast ved, at hun sammen med EU’s forhandlere har fundet den bedst mulige Brexit-aftale.

Derfor råder hun med hæs stemme sine kollegaer til at stemme nej til at forlade EU uden en aftale.

- Jeg vil ikke ud af EU uden en god aftale, og det mener jeg, vi har, siger hun forud for afstemningen.

I hendes konservative bagland er holdningen dog en anden.

Parlamentsmedlem og fortaler for et hårdt brexit Boris Johnson håber, at Parlamentet vil stemme for en udtræden af EU uden aftale.

- Det er vanvittigt at stække sig selv før forhandlingerne. Det giver ingen mening overhovedet. Hvorfor skulle vi skyde os selv i foden, spørger han retorisk.

EU-ledere: Vi kan ikke strække os mere

Forud for aftenens afstemning har flere EU-ledere udtrykt bekymring for, at det britiske parlament tirsdag valgte at forkaste den aftale, premierminister Theresa May havde forhandlet.

Fra franske præsident Emmanuel Macron er meldingen klar: Brexit-aftalen er ikke til forhandling. Præsident bliver af flere regnet for at være en af de EU-ledere, der bliver sværest at overbevise, hvis briterne beder om en forlængelse af Brexit:

- Løsningen på det nuværende dødvande findes i London. Europa må videre. De europæiske borgere i de andre 27 lande har valgt at blive i Europa - at bevæge sig fremad - og der er ingen tid at miste, for verden venter ikke på os, siger Emmanuel Macron.

Herhjemme er holdningen denne samme. Udenrigsminister Anders Samuelsen har gjort det klart, at løsningen ligger hos briterne.

Samtidig kalder statsminister Lars Løkke Rasmussen resultatet af tirsdagens afstemning ”trist”:

- Trods klare EU-forsikringer om bagstopperen, står vi nu over for et kaotisk nodeal Brexit-scenarie, skriver han og henviser til den meget omstridte bagstopper, der er det sikkerhedsnet i Brexit-aftalen, der skal sikre, at der ikke bliver skabt en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Også hos EU’s centrale ledere bliver onsdagens afstemning mødt med skepsis.

I en tale til de andre medlemmer af EU-parlamentet i Strasbourg har EU’s chefforhandler, Michel Barnier, understreget, at EU ikke kan strække sig længere.

- Vi er et kritisk sted i tid. Risikoen for, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, har aldrig været højere. Jeg beder jer om ikke at undervurdere risikoen og konsekvenserne af det.

EU-præsident Donald Tusk har også givet sig besyv med. Blandt andet med dette billede på Instagram, der forestiller et brev fra seksårige britiske Sophie, der håber, de kan bevare deres venskab.

Sådan foregår Brexit-afstemningerne i Parlamentet

I disse dage afholder det britiske parlament tre afstemninger, der kan blive afgørende for Storbritanniens fremtidige forhold til EU. Du kan danne dig et overblik over dem i grafikken ovenfor og i denne artikel

Afstemningerne foregår således, at hvis et forslag bliver vedtaget, frafalder de efterfølgende afstemninger. Bliver et forslag forkastet, skal parlamentets medlemmer stemme igen dagen efter.

Tirsdag valgte Parlamentets medlemmer af forkaste forslaget, og derfor skal de stemme igen onsdag.