Tidligere Trump-mand idømt fængsel | Minister måtte forlade gymnasium | Facebook vil stoppe løgne om vacciner

16x9
Kraftig blæst over Danmark 8. marts 2019. Her ved færgen mellem Ballebro og Hardeshøj. Foto: Søren Gülck / Privatfoto

Det er en hæsblæsende dag.

Men det ved du nok allerede, hvis du har været udenfor i løbet af dagen. Danmark har nemlig det kraftigste blæsevejr i marts i fem år. 

Velkommen til ugens sidste nyhedsbrev, hvor vi begynder i USA.

Trumps tidligere kampagnechef idømt fængsel

Paul Manafort, der lider af urinsyregigt, har siddet fængslet siden juni, hvor hans helbred er blevet forværret betragteligt.
Paul Manafort, der lider af urinsyregigt, har siddet fængslet siden juni, hvor hans helbred er blevet forværret betragteligt. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix

47 måneders fængsel og cirka 330.000 danske kroner i bøde. Sådan lyder straffen til Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort. Det sker, efter han er blevet kendt skyldig i skattesnyd og banksvindel.

Paul Manafort er blevet afsløret af den særlige anklager Robert Mueller, der har gang i en større undersøgelse, som skal afdække, om Rusland blandede sig i præsidentvalget i 2016. 

Han havde anbefalet en straf til den tidligere kampagnechef på mellem 19 og 24 års fængsel samt en bøde på mellem 330.000 og 160 millioner danske kroner. Men Paul Manafort slap altså noget billigere, og flere er forargede over dommens beskedne størrelse.

Minister måtte forlade gymnasium

Elever stimlede sammen og buhede på Ørestad Gymnasium, da undervisningsminister Merete Riisager (LA) besøgte skolen.
Elever stimlede sammen og buhede på Ørestad Gymnasium, da undervisningsminister Merete Riisager (LA) besøgte skolen. Foto: TV 2 Lorry

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) måtte i al hast forlade Ørestad Gymnasium torsdag. Her skulle hun ellers debattere med skolens elevråd, men stemningen blev så anspændt, at hun så sig nødsaget til at smutte en time tidligere end planlagt.

Gymnasiets elever stimlede sammen på gangene, hvor de begyndte at råbe ad ministeren. Hun blev blandt andet kaldt "luder".

- Det bekymrer mig, at en sådan situation kan opstå. Det bekymrer mig faktisk også, når jeg på de sociale medier kan læse voksne, der bifalder episoden, skriver Merete Riisager på Facebook.

Elevrådet på Ørestad Gymnasium har efterfølgende undskyldt for optrinnet.

Facebook vil stoppe løgne om vacciner

Facebook vil bekæmpe løgne om mæslinger og vacciner. Det sker efter adskillige mæslingeudbrud.
Facebook vil bekæmpe løgne om mæslinger og vacciner. Det sker efter adskillige mæslingeudbrud. Foto: Christoffer Laursen Hald / TV 2

Det sociale medie Facebook vil ikke længere give plads til misinformationer om vaccinationer på deres platform. Den udmelding kommer i kølvandet på flere mæslingeudbrud verden over.

Det kommer til at ske gennem flere tiltag. For eksempel vil Facebook ikke længere tillade annoncer, der beskriver usandheder om vaccinationer. Samtidig vil det sociale medie gøre det sværere at finde grupper og sider, der spreder misinformation.

På trods af videnskaben er mange mennesker overbevist om, at MRF-vaccinen kan være decideret skadelig, og Facebook har i høj grad været med til at sprede den misinformation, skriver The Guardian. 

For at undgå spredningen af løgnene arbejder Facebook sammen med anerkendte organisationer som World Health Organization (WHO) og The US Centers for Disease Control and Prevention.

Dansker blandt verdens mest lovende kvindelige forskere

Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen, adjunkt på Københavns Universitet, har modtaget international pris som en af verdens mest lovende kvindelige forskere.
Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen, adjunkt på Københavns Universitet, har modtaget international pris som en af verdens mest lovende kvindelige forskere. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

33-årige Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen er kemiker og nanoforsker, og hun er nu også blevet udråbt til at være en af verdens mest lovende af slagsen.

Hun har netop modtaget prisen International Rising Talent, som uddeles under titlen 'For Women in Science' af Unesco. Med titlen følger også et beløb på næsten 112.000 danske kroner.

Som nanoforsker beskæftiger hun sig med nogle af verdens mindste enheder.

- Vi skal altid tænke over, hvordan vi kan se verden fra nye vinkler. På den måde ser jeg ikke den store forskel på kunst og naturvidenskab, hvad angår at tænke nyt og anderledes, lyder det fra forskeren.

Idømt fængsel for kasket med F

Medlem af banden Loyal To Familia skal 40 dage i fængsel for at bære en kasket med bogstavet F.
Medlem af banden Loyal To Familia skal 40 dage i fængsel for at bære en kasket med bogstavet F. Foto: Scanpix Denmark

Et medlem af banden Loyal To Familia skal 40 dage i fængsel, fordi han gik rundt med en sort kasket med et hvidt F. Københavns Byret mener, at han med kasketten har videreført banden, som blev forbudt i september. 

Udover fængselstraffen må han i et år ikke færdes eller opholde sig i et afgrænset område af Nørrebro i København. 

Sagen er en af de første i Danmark, som handler om videreførelse af en bande, der er ulovlig. Der har også kørt en lignende sag ved retten i Helsingør, hvor tre mænd ligeledes blev tiltalt for at bære kasketter med bogstavet F.

Banden Loyal to Familia (LTF) blev ved et straksforbud midlertidigt forbudt i hele Danmark 4. september. Det betyder, at det siden da har været ulovligt at bære bandens logo og kendetegn.