Nyheder

Sammensatte ord er svært for mange - har du styr på sprogreglerne?

Det kan have afgørende betydning for meningen, hvis man er for gavmild med mellemrummene. Test her, om du har styr på sammensatte ord.

Hedder det ”lottokupon” eller ”Lotto kupon”?

Det er Danske Spil og Dansk Sprognævn ikke enige om.

Ifølge Journalisten sendte Danske Spil onsdag en mail til nogle journalister, hvor de henstiller til at skrive en række ord, hvor "lotto" indgår, anderledes.

Ifølge Danske Spil er det forkert at skrive "lottokupon" og "lotto-millionæren". Det rigtige er "Lotto kupon" og "Lotto millionæren".

Men Danske Spils staveregler strider mod dansk retskrivning, og deres henstilling til danske medier møder kritik fra Dansk Sprognævn.

- At flere vælger at opdele ord, der ifølge Dansk Sprognævn skal skrives sammen, er en kedelig tendens, som vi desværre ser mere og mere. Det skaber usikkerhed hos sprogbrugerne, og vi ser på det med stor bekymring, siger Sabine Kirchmeier, der er direktør i Dansk Sprognævn.

Skriveprogram lokker til fejl

Det er en udbredt fejl hos danskerne at skrive ord som "computerrygsæk" og "mobiltelefon" i to ord, lyder det fra Dansk Sprognævn.

Man ser typisk fejlene med sammensatte ord på skilte eller tekster, der er skrevet af ikke-professionelle. Det kan være bagerekspedienten, der skal lave et skilt, eller en mindre virksomhed, der indrykker en annonce. Det kan også være ytringer på Facebook eller andre steder, hvor der ikke bliver læst korrektur.

- Fejlene opstår, blandt andet fordi vi får mange ord fra engelsk, og på engelsk skrives sammensatte ord i to ord, siger Sabine Kirchmeier.

Huskeregler for sammensatte ord

To danske ord, der er sat sammen, vil i langt de fleste tilfælde skulle skrives i ét ord. Eksempelvis "lammekoteletter" og "kasseekspedient".

Indgår der et dansk og et engelsk ord i en sammensætning, vil det også være i et ord. Eksempelvis "workshopdag".

Engelske sammensatte ord vil ofte være i to ord. Eksempelvis "science fiction" og "surround sound".

Bindestreg kan komme ind i billedet, hvis der kommer et dansk ord efter en gruppe af engelske ord. Derfor vil det hedde "science fiction-roman".

Kilde: Dansk Sprognævn

Samtidig vil mange danskere opleve, at deres skriveprogram på computeren eller mobilen foreslår at opdele sammensatte ord i to. 

- Det påvirker virkelig mange mennesker, og det kan forvirre usikre stavere, når deres skriveprogram foreslår at skrive noget forkert, siger Sabine Kirchmeier.

Hun ser også, at der i stigende grad kommer en bindestreg ind i sammensatte ord, der er lange. Ved 'Danmarks Indsamlingen 2019' fløj sprogentusiaster til tasterne, fordi showets navn bliver stavet i to ord.

På arrangementets hjemmeside blev "Danmarks-stafetten" også opdelt af en bindestreg for at støtte læserne igennem det lange ord. Men det er faktisk ikke en fejl, lyder det fra Sabine Kirchmeier.

- Bindestregen kan bruges til at lette læsningen af meget lange ord. Men det er klart, at bruger du den til at opdele "dør-hul", ser det lidt mærkeligt ud, siger hun.

Kan få ny betydning

Det er faktisk ikke helt ligegyldigt, om man har styr på reglerne for sammensatte ord.

- Der er stor forskel på at skrive "din skiltemand" og "din skilte mand". Eller "kalvelever" og "kalve lever". Det giver jo en anden betydning, når det står i to ord, siger Sabine Kirchmeier.

Fejl, som medlemmerne af Facebook-gruppen 'Bekæmp malplacerede ordmellemrum' har stor fornøjelse af at opsnuse og påpege.

Bliver ikke valgfrit

Retskrivningen udvikler sig efter, hvordan danskerne bruger sproget. I 2012 blev det valgfrit, om man vil skrive "udenfor", "afsted", "allesammen" og "selvom" i et eller to ord.

Så hvis nok mennesker foretrækker en bestemt stavemåde, kan flertallet ende med at få ret, og så må de officielle retskrivningsregler tilpasses. Men det kommer næppe til at ske med sammensatte ord.

- Så skal der virkelig ske et massivt skred hos de sikre sprogbrugere, og det ser vi altså slet ikke. Selvfølgelig skal vi holde øje med, at vi ikke er ude af trit med, hvordan danskerne bruger sproget. Men når det kommer til grundprincipperne i dansk retskrivning – som eksempelvis sammensatte ord – skal der meget mere til, siger Sabine Kirchmeier.