Millionsvindel i Socialstyrelsen

Undersøgelser i Britta Nielsen-sagen offentliggøres

Fredag formiddag offentliggjorde børne- og socialminister Mai Mercado resultaterne af to undersøgelser i sagen om den svindelmistænkte Britta Nielsen.

Den 64-årige kvinde er sigtet for at have udnyttet sin stilling i Socialstyrelsen og overført mindst 120,6 millioner kroner til sig selv.

Undersøgelserne klarlægger, hvordan misbrug med tilskudsmidler kunne finde sted helt tilbage fra 1993, mens det konkluderes, at der ikke kan placeres et tjenstligt ansvar i sagen. 

Også Britta Nielsens søn og to døtre er sigtet for hæleri i sagen. 

Pressemødet er slut

Pressemødet er slut, og der lukkes nu ned for livebloggen. 

Britta Nielsen havde 66 forskellige bankkonti

Britta Nielsen har fra 1993 til 2018 haft 66 bankkonti fordelt på ni danske pengeinstitutter eller betalingskortudstedere, står der i revisionsrapporten. Men det er kun en del af de i alt 66 bankkonti, hvor revisionshuset vurderer, at der muligvis er overført svindelmidler til.

Ekspert stiller spørgsmål ved manglende ansvar

Også Jakob Dedenroth Bernhoft, administrerende direktør i Revisorjura, er uforstående over for, at der ikke kan placeres et tjenstligt ansvar i sagen. 

- Det lyder ikke så betryggende. Det lyder, som om der er noget med organiseringen af hele det her område her, der har haltet. Og at ingen har haft ansvaret for, at alle de her milliarder kroner sendes ud til de rigtige projekter, siger han til TV 2. 

Tjenstligt ansvar kan ikke placeres, men det er Mercado utilfreds med

Socialminister Mai Mercado er "ikke tilfreds med", at der ifølge kammeradvokaten ikke kan placeres et tjenstligt ansvar i sagen: - Jeg kan tydeligt og klart sige, at der kommer til at være en proces fremadrettet – der vil blive ryddet op, siger Mai Mercado til TV 2 efter pressemødet. 

Ny whisteblower-ordning

På pressemødet fortæller socialminister Mai Mercado også om den nye whistleblower-ordning for offentligt ansatte i hele staten, som regeringen har indført på baggrund af sagen. Der skal være styr på tingene, og det sidste punktum er ikke sat, siger hun blandt andet. 

Mai Mercado: - Der er sket et tillidsbrud på min vagt

Børne- og socialminister Mai Mercado beklager, at der er sket "et tillidsbrud" på hendes vagt:

- Hvis man sidder og kigger på det her udefra, er der nok en stor forargelse. Jeg er også forarget. Har det været godt nok? Nej, det har det ikke, siger ministeren blandt andet på pressemødet. 

Rapport: Svindel kunne være undgået

I revisionsrapporten konkluderes det også, at svindlen kunne være undgået, hvis man havde fulgt Rigsrevisionens anbefalinger. "På trods af at ministeriet løbende har fuldt op, må det konstateres, at der kun er sket en delvis opfølgning eller tiltag ikke er implementerede”, står der i rapporten.

Ikke muligt at placere tjenstligt ansvar

Ifølge advokatundersøgelsen kan der frem til 2015 ikke findes tilstrækkelige oplysninger til at placere et tjenstligt ansvar. Fra 2015 og frem er der ligeledes ”ikke begået tjenesteforseelser i de funktioner, der har håndteret tilskudsadministrationen”, konkluderer kammeradvokaten.

Svindlede via fiktive projekter

Størstedelen af udbetalingerne er sket gennem oprettelse af og udbetaling til fiktive projekter og foreninger i perioden 1993- 2015. Omfanget af misbruget er faldet de senere år. Det er revisionens vurdering, at det herefter er blevet sværere at svindle. 

Der er svindlet for mindst 120,6 millioner kroner

Socialstyrelsen har konstateret, at der er blevet svindlet helt tilbage fra 1993. Dokumentationen for selve pengesporet er mere sparsomt. Men revisionens undersøgelse vurderer, at der er svindlet for mere end 120,6 millioner kroner i perioden på 25 år.

Fem millioner er sikret fra Britta Nielsens konkursbo

Den seneste redegørelse fra Kammeradvokaten, der er kurator for Britta Nielsens konkursbo, viser, at man indtil nu har sikret sig fem millioner kroner fra boet.

TV 2 har sporet 34,6 millioner kroner i sagen

Det er endnu uvist, hvad det eksakte beløb i sagen er. Ifølge TV 2s dækning har Britta Nielsens døtre fået 5,8 millioner sat direkte ind på deres konti, mens hendes søn fået overført mindst 2,8 millioner kroner. Britta Nielsen har selv hævet 17 millioner kroner i kontanter i Danske Bank, mens hun har overført næsten ni millioner kroner  til en bankkonti i Sydafrika.

To rapporter bliver fremlagt

Der er tale om omfattende redegørelser på flere hundrede sider. Den ene er en revisionsundersøgelse, der afdækker forløbet og de pengestrømme, der har været i sagen. Den anden er en advokatundersøgelse, der vurderer, om der kan placeres et tjenstligt ansvar.