Kom helt ind i Danmarks nyeste fængsel med 300 kameraer, sportshal og legeplads
Station 2 har som det første tv-hold fået adgang til Danmarks nye, moderne fængsel. Mød de indsatte, og få et indblik i deres liv i Storstrøm Fængsel.
Michael stiger ud af sin bil og kigger op mod den seks meter høje betonmur foran sig. Den skal sikre, at der hverken kommer nogen ind eller ud fra hans arbejdsplads på Falster, som ikke må. Ved personaleindgangen går Michael gennem den første af mange sikkerhedsdøre.
Personaleindgang
Klædt i sin lyseblå arbejdsskjorte og mørkeblå bukser låser han sin mobiltelefon ind i et metalskab og går gennem endnu en dør. Han når metalscanneren, der skal sikre, at hverken Michael eller nogen af hans kollegaer smugler noget ind i bygningen. Stoffer, våben eller noget tredje.
Han henter en alarmtelefon og et sæt nøgler med en nøglebrik til afdelingerne og de indsattes celler og går så over gården mod endnu en seks meter høj betonmur. Bag den ligger bygning E. Den særligt sikrede afdeling. En lille, ekstra lukket verden i Storstrøm Fængsel.
Storstrøm Fængsel er Danmarks nyeste og mest moderne fængsel. Det har taget knap fem år og kostet omkring en milliard kroner at bygge. Og de mange og forskellige sikkerhedsforanstaltninger gør fængslet på Falster til et af Danmarks sikreste. Det kan huse 250 indsatte fordelt på i alt fem bygninger. Kom med ind bag murene.
Bygning A
I bygning A, som er en af de almindelige afdelinger, sidder Charlie Danny Jørgensen - det har han gjort i et år. I løbet af sit 60 år lange liv har han set indersiden af murene i stort set alle danske fængsler. Han har en lang række domme bag sig, og nu afsoner han det, han kalder sit livs sidste dom. En forvaringsdom for drab.
Charlies celle ligger i bunden af gangen på afdeling A8, hvor der er i alt syv indsatte. Han kalder den selv for luksussuiten, fordi den er lidt større end de andre celler på gangen.
Men derudover giver han ikke meget for det - altså luksus. Han sætter pris på, at hver indsat har sit eget toilet på cellen. Det er bedre, end da han sad i Vestre Fængsel for mange år siden. Der sked folk i skraldespanden og kylede derefter posen ud af vinduet, husker han.
Alt står fast
- Her er meget gode forhold, bortset fra at alt herinde er fastmonteret på væggene og i gulvet. I gamle dage kunne vi rykke rundt og få det mere hyggeligt, men det er åbenbart slut nu. Det eneste, der står løst, er stolen, sengen og køleskabet.
Se her, hvordan cellerne i Storstrøm er indrettet:
Køleskabet står i tøjskabet, og i en lille fryser har Charlie altid Sun Lolly-is. De er til fængselsbetjenten Maria.
Maria har været fængselsbetjent i ti år. Hun kaldes Yoga-Maria, fordi hun dyrker yoga med de indsatte. To dage om ugen kan de, der har lyst, møde op til en yogatime i rummet ved siden af træningslokalet i Bygning A.
Charlie er ikke en af dem, der dukker op til timerne, men han inviterer gerne på Sun Lolly-is bagefter.
Skal ikke være en straf
Maria arrangerer yogatimer, fordi yoga giver ro og balance i både krop og sind. Som hun ser det, er det med til at give dem et frirum fra tankerne - og hun tror på, at det er med til at sænke konfliktniveauet blandt de indsatte.
- Deres straf er jo, at de sidder i fængslet. De skal ikke straffes yderligere, så derfor kan vi godt dyrke yoga her, siger hun.
En af dem, der møder op, når Maria ruller yogamåtterne ud, er 22-årige Jacques Klenowski. Ikke så meget fordi han tror, det vil gøre ham til et bedre menneske, men fordi det er vigtigt at få rørt sig, selvom han sidder i fængsel. Jacques skal afsone en fem år lang dom, men mens det bliver afgjort, hvor han skal afsone, sidder han i arrest i Storstrøm Fængsel.
Selvom målet med yogatimerne ikke er at blive en bedre udgave af sig selv, håber Jacques alligevel på at være det, når han er færdig med at afsone. For ti måneder inden han fik sin fængselsstraf, blev han far.
Han får besøg af sin kæreste og deres datter otte gange om måneden, og han er glad for besøgsforholdene.
Han laver spaghetti med kødsovs i køkkenet på sin afdeling, som han får lov til at tage med over til familien i besøgsbygningen, så de kan spise sammen. En betjent låser familien inde i besøgsrummet. Her er de, indtil der bliver plads på legepladsen, som Jacques har booket på forhånd til dagens besøg.
Besøgsbygningen
Legepladsen har et grønt og mønstret gummiunderlag og ligger ved besøgsbygningen i en aflukket gård. Jacques stryger sin datter over hendes lyse hår, mens hun står på karrusellen og venter på at blive drejet rundt. Han føler, at han har en tæt relation til sin datter. Selvom hun knap kan sige "far" endnu, er hun ikke i tvivl om, hvem der er hendes far.
- Når jeg er her med min familie, tænker jeg ikke så meget over det. På trods af at det er fængsel, er jeg, hvor jeg skal være. Sammen med min familie, og det er det vigtigste, siger Jacques.
Han er glad for, at han forhåbentlig er ude igen, før hun bliver så stor, at hun virkelig forstår, hvad der foregår. Han vil gerne fortælle hende om det, når hun bliver stor nok. Men når det sker, vil han kunne sige, at far var i fængsel. Ikke, at far er i fængsel.
Men det er han lige nu. Og når besøget er slut, sender han sin datter og kæreste tilbage mod deres fælles hjem i København. Han bliver selv ført tilbage til bygning A af en fængselsbetjent, hvor døren bliver låst bag ham.
I bygning A har de indsatte langt friere rammer end der, hvor fængselsbetjenten Michael befinder sig. Bag endnu en seks meter høj mur ligger bygning E. Fængslet inde i fængslet.
Den særligt sikrede afdeling
Bygning E, som er den særligt sikrede afdeling, er meget anderledes - for alt er aflåst. Hver gang en dør ind til en celle bliver åbnet, skal der være minimum to betjente til stede - nogle fanger kan kræve op til fem betjente. Der er plads til omkring 35 fanger fordelt på én isolationsafdeling, to særligt sikrede og fire bandeafdelinger. De indsatte er særligt farlige for sig selv eller andre, eller også er de i bygning E, fordi der er en øget flugtrisiko eller banderelationer, som gør, at den indsatte ikke kan sidde andre steder i fængslet.
Danmarks dyreste toilet
En af de specielle ting ved den særligt sikrede afdeling er et toilet, som betjentene kalder Danmarks dyreste toilet. Det såkaldte narkotoilet, der tages i brug, hvis fængselsbetjentene har en kraftig mistanke om, at en indsat har gemt stoffer i kroppen - enten fordi de har slugt det eller stukket det op bagi efter at have haft besøg.
Den indsatte går på toilettet som normalt, men uden tøj på. I stedet for at havne i afløbet ender afføringen i et rensningssystem, som sorterer, skyller og desinficerer afføringen.
Så vidt Michael husker, har toilettet kun været i brug få gange, siden fængslet åbnede i november 2017.
Celler til de aggressive
To døre længere nede ad gangen er en sikringscelle. Her havner indsatte, der er aggressive eller voldelige, og som ikke kan tales til ro. Det skal sikre, at den indsatte ikke gør skade på sig selv eller betjentene.
Som den dag en indsat skulle flyttes til en af de i alt otte isolationsceller i bygning E, fordi han ikke længere var egnet til at være på en almindelig afdeling. Det ville han ikke, så han blev voldelig over for personalet. Derfor blev han spændt fast til en briks med læderremme om ankler, håndled og hofter. Her lå han, til han faldt til ro.
24 timer alene
I en anden isolationscelle på gangen sidder Adimila Nzirubusa. Det har han gjort i næsten fire uger, fordi han blev taget i fængslet med 25,6 gram hash. Han sidder alene i cellen 23 timer i døgnet. Den sidste time har han mulighed for at komme på gårdtur i en lille lukket gård. Også alene.
De eneste mennesker, han ser, er vagterne, når de kommer med mad til ham, eller han bliver lukket ud for at ryge i gården. Så frisk luft er der ikke meget af. Cellen er magen til dem i de almindelige bygninger. Bortset fra at døren er låst 24 timer i døgnet, og at Adimila ikke kan åbne vinduerne, som man kan på de almindelige afdelinger.
Fjernsynet på væggen fjerner fokus fra tankerne og giver et lille pusterum. Men det ændrer ikke på, at isolationen fra fællesskabet i fængslet påvirker Adimila. Han er begyndt at tale med sig selv, og han har også lagt mærke til, at han griner af nogle mærkelige ting i fjernsynet. Mens Adimila er havnet i isolationscellen i bygning E på grund af hash, kæmper Joachim Brandes i bygning B for at holde sig fra det.
Bygning B
Joachim er 31 år gammel og afsoner det, han selv kalder en lokumsdom.
Tre domme, der i alt løber op i fire måneders fængsel for blandt andet narkokørsel, hæleri og trusler. Afsoningen strækker sig hen over jul og nytår, så han har søgt om at komme på udgang for at fejre jul med sin familie. Det kræver, at han kan aflægge en ren urinprøve, og derfor vil han stoppe med at ryge hash.
Han har røget i næsten halvdelen af sit liv, så han er nødt til at finde på noget at lave for at fjerne tankerne fra lysten til at ryge. Det gør han blandt andet ved at spille kort og hygge sig med de andre fanger fra afdelingen i fælleskøkkenet.
Det hjælper også på uroen i kroppen, at han skal passe sit arbejde. Hver formiddag møder han ind i værkstedet i bygning B og pakker San Pellegrino-danskvand, inden det bliver leveret til danske supermarkeder. Han tjener 10 kroner og 59 øre i timen før tillæg.
En gang om dagen er der gårdtur for Joachim. I de andre fængsler og arresthuse, som Joachim har været i, foregår gårdturene i et bur.
Men her i Storstrøm er gårdturene rigtig fine, synes han.
De har et større og mere åbent område med en basketball-bane, hvor de kan få rørt sig lidt mere, end når de trækker frisk luft i rygeburet på afdelingen. Og så kan de få snakket med nogle af dem fra de andre afdelinger fra samme bygning, som de har gårdfællesskab med. De kan ikke bevæge sig rundt mellem afdelinger, så de kan kun tale sammen, når de er i gården.
- Jeg er positivt overrasket over forholdene. Jeg vidste, at det var nyt, men troede, det var lidt ligesom Nyborg, hvor der er lidt mere lukket, siger han.
Stemningen mellem fangerne er også bedre end det, Joachim har været vant til. Sidst han sad i Nyborg Statsfængsel, oplevede han ballade mellem fangerne på ugentlig basis.
- Der skal man være på. Fangerne er lidt anderledes, og tonen er lidt hårdere derovre. Her slapper vi mere af og hygger os bare sammen. Jeg har været her i to uger, og jeg har slet ikke oplevet noget.
Hver eftermiddag træner Joachim i et lille styrketræningslokale på afdelingen. Der er ikke mange maskiner at gøre godt med, og de må ikke træne med løse vægte, så styrketræningen foregår med egen kropsvægt.
Derfor må Joachim og de andre indsatte være kreative - en spinningcykel kan for eksempel bruges som vægtstang til bænkpres, og Joachim træner skuldre på romaskinen.
38-årige Noah Andersen sidder også i bygning B, men når han skal have motion, udnytter han oftere fængslets sportshal, der ligger i den store bygning, som kaldes kulturhuset.
Kulturhuset
Her slår han til fjerbolde en gang om ugen, hvis der er personale nok på arbejde, mens et stort maleri af maleren John Kørner til 2.187.500 kroner pryder væggen bag ham.
Fællesskabet rækker ud over sporten, for han er også en del af en madgruppe.
De er fire indsatte, som puljer deres kostpenge og laver mad sammen, så de kan få mere for pengene. Hver indsat får 501 kroner til alle dagens måltider på en uge. Spiser man morgen-, middags- og aftensmad, giver det 23,90 kroner per måltid.
De handler ind hos fængslets købmand, der som sportshallen ligger i kulturhuset. To dage om ugen bliver Noah og resten af hans afdeling fulgt til butikken. De har en time til at fylde deres blå Ikea-poser med varer og betale med deres købmandskort. De handler både til madgruppen og dem selv.
Sammen med madgruppen laver Noah en madplan hver torsdag, så de kan handle ind om fredagen til den næste uge. De laver blandt andet bøf bearnaise, pastasalat og kylling i karry.
Maden ligner den, de ville kunne få uden for murene. Derude, hvor fængselsbetjenten Michael vender tilbage til, hver dag efter en vagt i Storstrøm Fængsel. Efter sin vagt i bygning E går han tilbage mod indgangsbygningen, hvor han begyndte sin arbejdsdag.
Personaleudgang
Han sætter alarmtelefonen ind i skabet igen og låser efter sig. Går gennem metalscanneren og ud til personaleskabene. Låser sin mobiltelefon ud af sit skab, scanner id-kortet en sidste gang. Bag ham lukker døren, mens han tager sin jakke på. Han går over til sin bil, starter den og kører forbi de flade marker op til motorvejen.
Du kan se første del af Station 2: Fængslet torsdag klokken 20.50 eller allerede nu på TV 2 PLAY.
Alle fængselsbetjente optræder kun med fornavn af hensyn til deres sikkerhed.
Design og grafik: Said Nuh og Lasse Kalhauge. 3D-modellen er skabt ud fra plantegninger fra C.F. Møller.